Ja laika ēst gatavošanai ikdienā maz, ir vērts nodrošināties ar produktu krājumiem, kas ir sasaldēti un ātri pagatavojami.
Spināti ar gaļas strēmelēm ir maltīte tiem, kas pēc ēšanas vēl grib čakli pastrādāt. Tā ir veselīga un gana sātīga, taču bez smaguma sajūtas vēderā.
Ātrās maizītes drīzāk ir nevis recepte, bet slavinājums saldētām maizītēm. Izņem maizīti no saldētavas, cepeškrāsnī iekšā, un pēc 10 minūtēm var celt galdā svaigi ceptu un smaržīgu.
Ātrais kēkss ir sulīga, ātri un vienkārši pagatavojama kūka.
Ātrās maizītes
Sastāvdaļas:
- 3 garenas maizītes,
- 80 g šķiņķa vai cauraudzīša,
- 80 g saldā krējuma,
- 80 g Čedaras vai cita labi kūstoša siera
Pagatavošana:
1. Maizītes izņem no saldētavas un gareniski pārgriež uz pusēm.
2. Šķiņķi sagriež mazos gabaliņos, sarīvē sieru. Visu sajauc ar saldo krējumu. Siers jāsarīvē smalki, lai masa labāk turētos kopā. Ja šķiņķis ir pietiekami pikants, sāls papildus nav vajadzīgs.
3. Masu liek uz maizītēm, uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem, šauj iekšā un cep 10–15 minūtes.
4. Dekorē ar svaigiem zaļumiem, kaperiem, olīvām vai ko citu, kas nu kuram tīk.
Spināti ar ceptu gaļu, avokado un vēršaci
Sastāvdaļas:
- 500 g spinātu,
- 2 tējk. kumīna sēklu,
- 30 g sviesta,
- 100 g cauraudzīša,
- 1 avokado,
- balzametiķis,
- pipari,
- sāls
Pagatavošana:
1. Palielā metāla katlā ieber divas tējkarotes kumīna sēklu un pakarsē, līdz sāk smaržot.
2. Pievieno sviestu. Kad tas pakusis, katlā ber spinātus (iepriekš noregulē nelielu karstumu). Pāris reižu apmaisa, pieliek sāli un piparus, uzliek vāku. Mazu brītiņu pakarsē. Kad spināti kļūst koši zaļi un saplok, ņem nost. Ja karsē par ilgu, spināti zaudē krāsu.
3. Pannā uzkarsē olīveļļu un no abām pusēm apcep plānās šķēlēs sagrieztu gaļu, līdz tā brūna un kraukšķīga. Jo plānākas šķēlītes, jo kraukšķīgāk sanāk. Labi var izmantot viegli sasaldētu gaļas gabaliņu – ērtāk būs plāni sagriezt.
4. Avokado notīra, saspaida ar dakšiņu, pārkaisa piparus, sāli un pārlej ar balzametiķi vai balzamiko krēmu. Sajauc ar apceptajiem spinātiem.
5. Visu kārto uz lēzena šķīvja un pasniedz ar viegli apceptu vēršaci.
Darbdienas kēkss
Sastāvdaļas:
- 250 g sviesta,
- 250 g cukura,
- 4 olas,
- 375 g miltu,
- sāls,
- 2 tējk. cepamā pulvera,
- pūdercukurs dekorēšanai
Pagatavošana:
1. Mīkstu sviestu (istabas temperatūrā) ieliek palielā miksera bļodā, pievieno cukuru un pakuļ, kamēr tas top vijīgāks.
2. Pakāpeniski pievieno olas un kopā ar sviestu sakuļ samērā viendabīgā masā.
3. Atsevišķā traukā samaisa miltus ar cepamo pulveri un sāli un pakāpeniski pievieno ar olām sakultajam sviestam. Visu rūpīgi sakuļ vienmērīgā mīklā.
4. Kēksa formu mazliet ietauko ar mīkstu sviestu un lej iekšā mīklu. Ar karoti vai lāpstiņu nogludina virsmu un liek 185 grādos sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 50‒60 minūtes, kamēr virsma kļūst gaiši brūna. Pirms ņemšanas ārā var iedurt kēksā kociņu, lai pārbaudītu gatavību – ja mīkla līp pie kociņa, tad vēl pāris minūtes jāpacep.