Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kādām glāzēm jābūt mājās?

No vienas puses – jebkuru dzērienu varam baudīt no savas mīļākās glāzes, nelauzot galvu par glāžu un dzēriena atbilstību. No otras puses – katra konkrētā dzēriena glāze ir veidota tā, lai pēc iespējas labāk izceltu konkrētā dzēriena aromātu, garšu. Tāpēc ir vērts ieviest mājās vismaz glāžu "iztikas minimumu".


Mūsdienās nav nekā vienkāršāka kā veikalā nopirkt pareizās glāzes pareizajam dzērienam. Jau uz iepakojuma ir norādīts, kuras paredzētas sarkanvīnam, kuras baltvīnam un kuras šampanietim vai konjakam.

Iepriekšminētajā minimumā ietilpst mazāka tilpuma glāzes baltvīnam, lielāka tilpuma glāzes ar sašaurinātu augšējo maliņu sarkanvīnam, flautas tipa glāzes šampanietim, tulpītes izturētiem stiprajiem dzērieniem, glāzes viskijam. Lielajās ūdens glāzēs var liet arī sulu vai jaukt kokteiļus.

20 glāžu sērijas. Vai vajag?

Tomēr jautājums paliek – cik daudz dažādu glāžu veidu mums patiešām ir nepieciešams? Gardēžiem domātajās sērijās mēdz būt 20 atšķirīgi glāžu veidi – piemēram, Burgundijas vīniem ir savas glāzes, Bordo vīniem – savas, rīslingam – savas. Arī konjakam var izvēlēties divu veidu – dzidrās, plānās tulpveida glāzītes uz kājiņas vai apaļīgās glāzes uz peciņas, kam malas augšdaļā sašaurinās.

Savukārt šampanieti var dzert gan no aristokrātiskajiem pokāliem, kuri raksturo Marijas Antuanetes laiku, kāzu galdus un svinību ainas amerikāņu filmās, gan no garajām elegantajām flautām, kas šī dzēriena aromātu un garšas nianses atklāj daudz labāk, pie viena ļaujot priecāties par burbuļu virtenēm.

Tad nu jautājums – vai šis daudzveidīgais glāžu klāsts ir vajadzīgs normālā mājā, kur neviens nav profesionāls dzērienu industrijas darbonis vai izsmalcināts vīna pazinējs?

Jo kvalitatīvāks sarkanvīns, jo lielāka glāze

Izvēlieties speciālas glāzes diviem iemīļotajiem dzērieniem, ko dzerat visbiežāk, kā arī universālu glāzi sarkanvīnam un baltvīnam – tik vienkāršu un lakonisku padomu dod vīnziņi. Ar to arī vajadzētu pietikt. Ja ar laiku vēlmes mainīsies, pamazām piepirksiet klāt citas glāzes.

Ar glāžu klāstu nevajadzētu pārspīlēt. Tomēr, ja runājam profesionāli, glāze ietekmē dzēriena aromātus un garšu. It īpaši tas attiecas uz sarkanvīniem – tiem svarīgi, lai glāzes augšējā maliņa būtu sašaurināta. Tādējādi vīna aromāts glāzē labāk koncentrējas un to var izteiktāk sasmaržot.

Taču, ja runā par vīnu, pamatprincips, kas mājās jāievēro, izvēloties tam glāzi, ir šāds – jo bagātīgāks, pilnmiesīgāks, vairāk alkoholu saturošs ir vīns, jo lielāku glāzi tam vajag.

Pamatprincipi destilētajiem dzērieniem

Runājot par glāzēm destilētajiem un izturētajiem dzērieniem, rezumējums ir šāds – ja mājās vajag viena veida glāzi izturētajiem dzērieniem, ideālajā variantā tā ir tulpīte. Visus izturētos dzērienus var arī dzert no brendija/konjaka balonglāzes, bet tad aromāti būs asāki. Destilētajiem neizturētajiem dzērieniem piemērota ir šotu glāzīte

Kā baudīt sarkanvīnu?

Sarkanvīnu neatdzesē, to dzer nedaudz vēsāku nekā istabas temperatūra (parasti 16–18 grādu) no lielām glāzēm. Lai sasniegtu vajadzīgo temperatūru, pirms pasniegšanas to var uz pusstundu ielikt ledusskapī. Taču, ja sarkanvīnu par daudz atdzesēsiet, tā garša kļūs raupja. Pieņemts, ka sarkanvīnu lej glāzē vienu trešdaļu no glāzes tilpuma.

Kā baudīt baltvīnu?

Baltvīnu dzer atdzesētu (8–12 grādu) no mazāka tilpuma glāzēm. Pudeli izņem no ledusskapja tieši pirms pasniegšanas. Taču jāņem vērā, ka vīnam visu laiku jābūt šajā temperatūrā, tāpēc pudeli vai nu uzreiz pēc vīna ieliešanas liek atpakaļ ledusskapī, vai tur ledus spainītī, vai apliek tai apkārt speciālo dzesētāju. Jo silts baltvīns nav baudāms – siltums izceļ alkohola toņus, skābums ir ass un cērtošs. Bet atdzesēts baltvīns ir spirgts un patīkams. Baltvīnu lej apmēram pusi no glāzes tilpuma. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko