Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Kartupeļi sader ar gaļu, zivīm, pienu un olām

Turpinot pagājušajā nedēļā aizsākto tēmu par aizspriedumiem un patiesību kartupeļu izmantošanā uzturā, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone atspēko vēl vienu ļoti populāru aizspriedumu – ka kartupeļus nedrīkst ēst kopā ar gaļu.

Šis mīts, iespējams, ir radies no dalītā uztura popularitātes laikiem, stāsta J. Jansone. Tā piekritēji iesaka olbaltumvielas saturošus produktus ēst atsevišķi no ogļhidrātus saturošiem produktiem. Kartupelis ir ogļhidrātu avots un, vadoties pēc šīs filozofijas, automātiski nokļūst to produktu kategorijā, ko nedrīkst ēst kopā ar gaļu. Lai šo mītu apgāztu, pirmkārt, ir jāsaprot, ka uzturzinātne ir pierādījusi – lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu, produktu grupas droši drīkst un vajag kombinēt kopā, izņemot ļoti retus gadījumus (kartupeļi ar gaļu nav starp tiem). Tieši pretēji – kartupeļus ir ieteicams ēst kopā ar olbaltumvielas saturošiem ēdieniem (gaļu, zivīm, piena produktiem, olām), jo šādā kombinācijā kartupeļos esošā ciete uzsūcas lēnāk un nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, turklāt maltīte ir pilnvērtīgāka. Papildinot maltīti ar kādu dārzeni, jūs iegūsiet patiesi sabalansētu ēdienu.

"Jā, arī šeit, protams, jāatceras par ēdiena pagatavošanas veidu, jo frī kartupeļus ar karbonādi, ko rotā siera un majonēzes restīte, protams, par veselīgu nenosauksim, bet vārīti kartupeļi ar siļķi un biezpienu, kartupeļu biezputra ar sautētu vistiņu vai krāsnī cepti kartupeļi ar cūkgaļas fileju būs lieliska izvēle pilnvērtīgai un veselīgai maltītei," rosina pavāre.

Kā redzams, kartupeļi veselīgā uztura cienītāju nežēlastībā visdrīzāk krituši nevis tāpēc, ka tie būtu slikti un nevērtīgi, bet tāpēc, ka to pagatavošanas veidi var šos lieliskos dārzeņus sabojāt. "Kartupeļus var un vajag ēst – cept krāsnī, iemest piknika ugunskurā, gatavot sacepumos, vārīt vai fritēt šobrīd tik populārajās karstā gaisa krāsnīs. Ja vien mēs paši tos nesabojājam ar pārmērīgu eļļas daudzumu, majonēzes smēriņiem un eļļas mētelīšiem, kartupeļi ir un paliek veselīgi un vērtīgi dārzeņi," norāda J. Jansone.

Vēl uztura speciāliste uzsver, ka, pēc statistikas datiem, mēs esam Eiropas Savienības līderi kartupeļu patēriņa ziņā, tāpēc droši var teikt, ka latviešiem kartupeļi ir otrā maize, un tajā nav nekā slikta. Mums kartupeļi nozīmē to pašu, ko pasta itāļiem, rīsi Āzijas tautām – reģionālu, ierastu, lētu maltītes pamatu, ko atkarībā no sezonas un finansiālajām iespējām varam papildināt ar dažādiem citiem produktiem un pārvērst neskaitāmās receptēs.

"Ja no lauku vecmāmiņas apciemojuma virtuves skapītī stāv kartupeļu maiss, neejiet tam ar līkumu un nešaustiet sevi par mēģinājumiem noresnēt, bet uzdāviniet sev un saviem mīļajiem veselīgas, sātīgas un pilnvērtīgas maltītes! Ar kartupeļiem, tāpat kā ar dzīvi, ir iespējams viss, taču izvēli bieži vien izdarām mēs paši!" aicina uztura speciāliste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko