Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Lai burkas pagrabā nesprāgst!

Ja vārāt un marinējat jau gadu gadiem, iespējams, to jau zināt, taču, ja šī ir tikai jūsu pirmā vai otrā vasara pie konservu katla, turpmāk rakstīto izlasiet rūpīgi.1. Netīras burkasIespējams, jūs meklējat globālus iemeslus, kāpēc kādai burkai pagrabā atkal uzpūties vāciņš, taču vistipiskākais iemesls tam ir nepietiekami tīras burkas.

Agrākajos laikos tās pēc izmazgāšanas ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem vai nu izkarsēja cepeškrāsnī (aukstas burkas lika krāsnī, to uzsildīja līdz 160 grādiem un tad karsēja septiņas minūtes), vai salika lielā katlā, pārlēja ar tīru ūdeni, uzvārīja un ļāva burkām vārīties 10-15 minūtes. Tad ar stangām tās izņēma no verdošā ūdens, apgāztas novietoja uz tīra dvieļa nosusināšanai. Mūsdienās visērtākā metode ir ielikt burkas trauku mazgājamajā mašīnā uz pilno ciklu (60-70 grādu) un ļaut, lai trauku mašīna tās izmazgā. Visdrošākā metode!2. Netīri vāciņiMetāla vāciņus vispirms nomazgā ar trauku mazgājamajiem līdzekļiem, tad liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra un vāra piecas minūtes. Izņem no katliņa, liek uz tīra dvieļa, lai ūdens nožūst, un aizvāko burkas.Plastmasas vāciņus (ieteicams lietot ar dubulto dibenu) nedrīkst vārīt, jo tad tie deformēsies. Tos nomazgā ar trauku līdzekļiem, uz mirkli iemet katlā ar gandrīz verdošu ūdeni, pēc tam to nolej un uzreiz karstu vāciņu liek virsū burkai. Taču mūsdienās visērtāk ir lietot plastmasas skrūvējamos vāciņus. Tos kārtīgi nomazgā, tad iemet verdošā ūdenī uz 2-3 minūtēm, izņem un uzreiz uzskrūvē burkai. Ja izmantojat jau lietotus vāciņus, pārbaudiet, vai tie nav deformējušies - ja vāciņš kārtīgi nepieguls burkai, tiks klāt gaiss, un konservi sāks rūgt.3. Nepareiza pasterizēšanaPasterizēšana nozīmē, ka konservi tiek karsēti temperatūrā līdz 80 grādiem. Tā tiek iznīcinātas, piemēram, rauga, pelējuma sēnes - tās iet bojā, jau sākot no 65 grādiem. Taču strikti jāievēro arī karsēšanas ilgums, jo daži mikroorganismi, lai gan iet bojā jau 60 grādos, taču tas notiek tikai 30 minūšu laikā (augstākā temperatūrā ātrāk). Liela tilpuma burkas jākarsē ilgāk nekā maza.Dažiem mikrobiem patīk skāba vide, savukārt citiem nepatīk. Piemēram, pelējuma un rauga sēnes no augļu skābēm nebaidās, bet citas baktērijas ar skābi bagātos produktos nespēj vairoties un darboties. Tāpēc konservējot sekojiet līdzi receptei un obligāti lietojiet termometru un pulksteni. Pasterizējot atcerieties, ka ūdens temperatūra katlā un burkas satura temperatūra var atšķirties par 5-15 grādiem. Uzmanīgi izlasiet, kura temperatūra minēta receptē.4. Hermētiski nenoslēgtas burkasVisdrošāk ir lietot jaunus vāciņus. Jo lietotiem vāciņiem var gadīties kāds ar aci nemanāms defekts. Var būt, ka pati burka konservējot ir iesprāgusi. Ņemiet vērā - ja konservi burkā pārlieti ar karstu šķidrumu, tad, liekot pasterizācijas katlā, ūdenim ir jābūt tādā pašā temperatūrā. Gremdējot karstas burkas aukstā ūdenī, tās sasprāgs.5. Burkās jāpilda karstiIr nepareizi izvārīto ievārījumu tajā pašā katlā arī atdzesēt un tikai tad pildīt burkās. Ievārījums burkās jāpilda verdošs. Karstā masa vēl papildus dezinficē burku. Turklāt ievārījuma virsējā kārtā, strauji atdziestot, veidojas garoziņa, kas pasargā to no mikroorganismu veidošanās.6. Nepareiza uzglabāšanaVislabākā temperatūra konservu uzglabāšanai ir 0-10 grādu, bet ne zemāka par 0 grādiem. Konservi jāuzglabā tumšā telpā, jo gaismas, it sevišķi tiešu saules staru, ietekmē tie zaudē krāsu un garšu.7. Nevainojiet cukuru!Kā skaidro LLU Pārtikas tehnoloģijas eksperte Solvita Kampuse, nav saldāka un mazāk salda cukura. Jebkuram Latvijā tirgotam cukuram jāatbilst ES kritērijiem. Ražotājiem var atšķirties ražošanas tehnoloģijas, taču gala produktam - cukuram - jāatbilst vienai un tai pašai ķīmiskajai formulai (jebkurš augu cukurs ir saharoze ar vienu un to pašu formulu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko