Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pasta un trīs mērces

Makaroni ar mērci ir viens no vienkāršākajiem ēdieniem – ļoti garšīgs un elementāri pagatavojams.

Manuprāt, nepārspīlēšu, ja teikšu, ka makaroni (jeb pasta) ir pasaulē vienkāršākais un vieglāk pagatavojamais ēdiens. Šķiet, sabojāt to nav iespējams. Ne velti itāļi to ēd katru dienu. Atkarībā no mērces, pasta var būt vienkāršs un viegls vakariņu ēdiens vai arī sātīga, izsmalcināta un bagātīga svētku maltīte. Šoreiz piedāvājam abas variācijas: ar tomātu mērci ikdienas vakariņām un ar sēnēm un trifelēm svētku maltītei. Jā, trifeles ir dārgas, pat ja esat nopirkuši tikai pastu, kurā īsto trifeļu vien daži procenti, pārējais saturs ir parastas sēnes. Taču atcerieties – trifeles ir garšviela, to mērcei jāpievieno ļoti maz, jo trifeļu garša ir intensīva. Tāpēc arī mērcei nav pievienotas citas garšvielas. Trifeles tajā spēlē solo. Ja vēlaties, sēņu mērcei sviesta vietā varat pievienot saldo krējumu.

Trešā recepte – pasta ar rikotu – ir vidusceļš, tā sniegs baudu gan ikdienas vakariņās, gan svētku galdā. 


Pasta ar tomātu mērci

Sastāvdaļas 5–6 personām: 400 g pastas (vēlams garās – spageti, tagliatelle vai tml.), 2 lieli baltie sīpoli, 4 svaigi, lieli tomāti vai 400 g savā sulā konservētu tomātu, 4–6 ēd. k. tomātu pastas, puse paprikas, sāls, pipari, 4 daiviņas ķiploka, šķipsna kaltētas raudenes un timiāna, apmēram 50 g cietā siera, eļļa apcepšanai

1. Sagriež sīpolus un liek tos pannā iepriekš uzkarsētā eļļā. Kamēr sīpoli cepas, ar rokām samīca tomātus (tos var arī sablendēt blenderī). Kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno tomātus un septiņas minūtes sautē.
2. Kad sīpoli un tomāti ir pasautējušies, pievieno papriku, pasautē, tad pievieno tomātu pastu, sāli un piparus, raudeni, timiānu un visu kārtīgi samaisa. Sagriež ķiploka daiviņas gabaliņos un pievieno mērcei. Sautē aptuveni 20–25 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz dārzeņi mīksti un mērce ieguvusi viendabīgu konsistenci.
3. Tikmēr paralēli novāra pastu līdz al dente stadijai. (Itālijā, pastas dzimtenē, pastu vienmēr gatavo al dente – neizvāra pilnīgi mīkstu, bet atstāj nedaudz cietu (vidiņā cieta, sakožama). Uz paciņas parasti ir norādīts, cik minūtes pasta jāvāra, lai tā būtu al dente.)
4. Pasniedz, liekot katram porciju pastas, pārlej ar tomātu mērci un pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru.


Pasta ar šampinjoniem un trifelēm

Sastāvdaļas 2 personām: 200 g makaronu (forma pēc izvēles), 200 g sēņu (šampinjonu vai meža sēņu), pikucis sviesta, 1 maza ķiploka daiva, riekšava rīvēta cietā siera, 2 tējk. trifeļu pastas (var iztikt tikai ar trifeļu eļļu), šļuka eļļas apcepšanai, sāls, pipari

1. Liek vārīties lielu katlu ar ūdeni. Kad tas ir uzvārījies, vāra pastu pēc instrukcijas uz iepakojuma.
2. Pannā izkausē sviestu un pielej šļuku olīveļļas (lai sviests nedegtu). Viegli apcep kapāto ķiploku, un tad ber iekšā sēnes, pēc garšas pieber sāli un piparus un cep aptuveni 5-7 minūtes, līdz sēnes gatavas.
3. Sēņu mērcē iemaisa trifeļu pastu vai eļļu.
4. Pasniedz, liekot katram porciju pastas un pārlejot ar sēņu mērci, pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru.


Pasta ar tomātu mērci un rikotas sieru

Sastāvdaļas 4 personām: 300 g pastas (forma pēc izvēles) 1–2 sīpoli, 400 g gabalos sagrieztu tomātu vai konservētu tomātu, 2 ēd. k. tomātu pastas, 2 daivas ķiploka, sāls, pipari, 250 g rikotas siera

1. Liek vārīties lielu katlu ar ūdeni. Kad tas ir uzvārījies, vāra pastu pēc instrukcijas uz iepakojuma.
2. Pannā uzkarsētā eļļā pāris minūtes apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi. Pievieno un apcep arī ķiploku, izkarsē tomātu pastu.
3. Pēc tam pannā pievieno tomātus un garšvielas. Lai mērce būtu viendabīgāka, tomātus var iepriekš sablendēt.
4. Mērci vāra uz vidējas uguns aptuveni 20–30 minūtes, līdz tomāti ir gatavi.
5. Gatavo pastu nokāš un liek pannā, kurā ir tomātu mērce, visu kārtīgi samaisa.
7. Pasniedzot pārkaisa ar rikotu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.04.2024.

Kad savam gados jaunajam psihologam biju izstāstījis par savu tālās bērnības pieredzi ar karbīdu, paštaisītām pistolēm, čūsku ķeršanu un ložņāšanu pa nepabeigtām būvēm, viņš sāka zvanīt man,...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko