Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Fujifilm X-Pro 1 – jauna retrostila definīcija

Ja esošā kamera un arī visi modeļi, kas šķiet pievilcīgi no jaunajiem ražojumiem, tomēr neapmierina dizaina ziņā, jo ir pārāk moderna izskata,

tad var iepriecināt lietotājus, ka Fujifilm ir radījusi kameru, kas ir ne tikai veidota retrostila labākajās tradīcijās, bet arī tehniski augstvērtīga. Fujifilm X-Pro 1 dizains ir izstrādāts tā, ka, skatoties uz to no lielāka attāluma, rastos iespaids, ka tā ir vecā labā tālmēra kamera.

Kas un kā?

Iegādājoties Next Fujifilm X-Pro 1, to saņem komplektā ar FUJINON LENS XF35mmF1.4 R objektīvu. Kā redzams, objektīvs ir ar lielisku gaismasspēju un tā faktiskais fokusa attālums ir 52,5 mm (tātad ap 50 mm), jo kameras APS-C “X-Trans CMOS” sensors ir ar 1,5x palielinājumu salīdzinājumā ar 35 mm kadra izmēriem.

Nepatīkami vienīgi tas, ka ne kamerā, ne objektīvā nav realizēta attēla stabilizācija ne elektroniski, ne mehāniski. Foto uzņemšanai tas diez ko netraucēs, jo objektīvs ir dzidrs un kamera ļauj iestatīt īsākus ekspozīcijas laikus, tāpēc ka izmantojamās ISO jutības ir lielas. Citādi ir ar video. Kaut arī videoieraksti ir kvalitatīvi attēla detaļu un krāsu sulīguma ziņā, tomēr tajos manāma katra sīkākā kameras kustība. Tādēļ videoierakstu patiesi labā kvalitātē var uzņemt, tikai izmantojot statīvu vai kā citādāk fiksējot kameru.

Īpaša pieminēt ir vērts kameras sensoru. Tā ražošanas process ir nu jau ierastais CMOS. Tā izmērs atbilst APS-C, tātad liels, salīdzinot ar jebkuru ziepjutrauka tipa kameru. Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ ar Fujifilm X-Pro 1 uzņemtie attēli pat ar ISO jutību 3200 ir gandrīz bez trokšņiem. Interesants ir arī kamerā izmantotais krāsu filtrs. Krāsu elementi tajā ir izvietoti neregulāri, kā arī nejauši šūnās pa 6 x 6 pikseļiem, taču dažādo krāsu filtru proporcijas tiek saglabātas. Šāda pieeja ļauj gandrīz pilnībā izvairīties no muarē (moiré) interferences artefaktiem. Pateicoties tam, ka randomizācijas dēļ visu krāsu pikseļu filtri ir visās rindās un kolonnās (standarta risinājumā tā nav), ir iespējams iztikt bez infrasarkanā un izplūdināšanas filtra (low-pass filter), kas ļauj iegūt augstākas izšķirtspējas attēlus bez jau minētajiem negatīvajiem efektiem. Protams, ainavu fotogrāfi par to būs sajūsmā. Video paraugus varat apskatīt YouTube kanālā VideoFromFoto, bet foto – Flickr straumē FotoFromFoto.

Interesants ir arī optiskā hibrīda skatu meklētāja risinājums. Skatu meklētājs tiešām ir optisks, pats ar savu objektīvu, gluži kā tālmēra kamerām. Kad fotogrāfs veic kadrēšanu, skatu meklētājā iebūvēts caurspīdīgs LCD ekrāns projicē rāmi, kas atbilst kamerai pievienotā objektīva (tie ir maināmi) fokusa attālumam. Tādējādi iespējams precīzi iekadrēt. Nomainot objektīvu, skatu meklētājs automātiski pielāgojas konkrētajam objektīvam. Ja tomēr ir vēlme lietot elektronisko vizieri, arī to jau minētais LCD ekrāns nodrošina. Attēls ir ass, jo sastāv no 1,4 miljoniem pikseļu. Bez kadrējuma attēlā redzama arī informācija par ekspozīcijas parametriem u.c. Interesants un citām kamerām netipisks ir fakts, ka ekrāna lejasdaļā tiek rādīts arī attālums līdz objektam, uz kuru kamera šobrīd ir fokusējusies.

Iepriecina, ka ar Fujifilm X-Pro1 tik tiešām iespējams ķert momentus, jo kameras slēdža nostrādāšanas aizture ir tikai 0,05 sek. Šāds rādītājs ir raksturīgs ne katrai spoguļkamerai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko