Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jauns atklājums nostiprina uzskatu par Jupitera pavadoni Eiropu kā dzīvībai piemērotu

Jauna zondes Galileo ievākto datu analīze pētniekiem ļāvusi secināt, ka 1989. gadā palaistā zonde savā ceļā izlidojusi cauri arī milzīgam ūdens tvaiku mākonim, kas bijis vairāk nekā 160 kilometrus augsts un nācis no Jupitera pavadoņa Eiropas. Zīmīgi, ka Eiropa bija viens no pavadoņiem, kuru 1610. gadā atklāja Galileo Galilejs, kura vārdā nosaukta minētā zonde. Atklājums daļā pētnieku nostiprinājis uzskatu, ka Eiropa ir tā vieta, kur mūsu Saules sistēmā ir visreālāk meklēt ārpuszemes dzīvības pēdas, vēsta The Guardian.

Ja šādi "ūdens geizeri", kura izsviestajam ūdens tvaiku mākonim cauri izlidoja zonde, Jupitera pavadonī Eiropā ir bieži sastopami, NASA un Eiropas Kosmosa aģentūras izpētes misiju ietvaros vēl citas zondes varētu izlidot cauri šādiem tvaiku mākoņiem un meklēt savāktajā materiālā dzīvības pēdas. 

Zonde Galileo ap Jupiteru orbītā riņķoja astoņus gadus, un 1997. gada 16. decembrī atradās vistuvāk pavadoņa Eiropa virsmai. Šajā dienā zondes sensori reģistrēja signālus, kurus tobrīd pētnieki nespēja atšifrēt. Nu jaunā pētījumā aplūkojot toreiz ievāktos datus pētnieki secinājuši, ka tie izskaidrojami ar pēkšņu "ūdens izvirdumu" no pavadoņa. Jāpiezīmē, ka 2016. gadā Habla teleskopa uzņemtos Eiropas attēlos jau manīts kas līdzīgs geizeru izvirdumiem.

"1997. gada decembra zondes lidojumā garām Eiropai bija dažas anomālas parādības, kas iepriekš nebija līdz galam izprastas. Atgriezāmies pie toreiz ievāktajiem datiem un izpētījām tos rūpīgāk. Secinājām, ka sensoru uzrādītais atbilst tam, ko varētu sagaidīt, ja zonde lielā ātrumā izlidotu cauri ūdens tvaiku mākonim," norādīja Mārgareta Kivelsone, Galileo misijā iesaistītā pētniece.

"Mūsu atklājums pavisam noteikti pierāda nepieciešamību turpināt pavadoņa Eiropa izpēti," norādījusi astronome Sjaņdze Dzja no Mičiganas Universitātes. Plānots, ka pēc pāris gadiem NASA misijas Europa Clipper ietvaros palaidīs zondi ar tieši šādu mērķi - pārbaudīt, vai uz Eiropas ir dzīvība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko