Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kompakto, lēto klējpdatoru salīdzinošais tests

Informācijas tehnoloģiju pasaulē pārsteigumu nav daudz - tehnoloģiju attīstība ir strauja un izbrīnīt pasauli ar konceptuāliem izrāvieniem ir grūti. Tomēr Asus pamanījās to izdarīt, nu jau vairāk kā gadu atpakaļ laižot klajā pirmo kompakto un reizē lēto klēpjdatoru _Asus Eee. _Jā, šī ierīce ne tikai maksāja maz, bet arī izskatījās lēta, taču tas bija pilnvērtīgi lietojams dators.

Ātri vien attapās arī citi datortehnikas ražotāji un šodien jau abu roku pirkstu sāk pietrūkt, lai uzskaitītu ciema veikala plauktā izliktos dažādos kompaktlēto klēpjdatoru modeļus. To jau var saukt par «daudz», tāpēc mēs pacentāmies dabūt dažus eksemplārus no šīs jaunradītās klēpjdatoru klases, lai iepazīstinātu ar šiem īpatņiem arī jūs.

Kas tad tādam lācītim vēderā? Lielākoties kompaktlētie datori tehnisko parametru sarakstos ir stipri dvīnīgi. Vidēji viena gigabaita operatīvā atmiņa, Intel Atom N270 procesors (kurš radīts īpaši šādiem datoriem), deviņu vai desmit collu ekrāns ar 1024 x 600 punktu izšķirtspēju. Priekš tāda mazuļa parametri ir «okei», sevišķi, ja datorā datu glabāšanas nolūkiem iemitināta nevis sākotnēji klasei pašsaprotamā SSD atmiņa, bet normāls cietais disks ar 80 vai pat 160 gigabaitu ietilpību. Tāds klēpjdators bez aizķeršanās tiks galā ar Windows XP vai pat kādu modernāku operētājsistēmu. Raugoties uz šīm tehnisko parametru listēm, interesants kļūst jautājums - kā tad izvēlēties savu īsto, ja esam sapratuši, ka šis datora formāts mums der? Lai tiktu skaidrībā, nolēmām apskatāmajiem datoriem piešķirt vērtējumus sekojošās kritēriju grupās:

Ergonomika - klaviatūras izmērs un ērtums, ekrāns - tā izmērs un skatīšanas leņķi, skārienpaliktnis - izmērs, konfigurācija, ieslēgšanas u.c. vadības pogu izvietojums un, protams, datoram darbojoties radītais troksnis;

dizains - protams, kopējais izskats, kā arī korpusa materiālu kvalitāte, konstrukcijas kvalitāte;

tehnoloģijas un funkcijas - šeit vērtēsim iekļautās tehnoloģiskās iespējas, datora tehniskos parametrus, pieslēgvietu komplektu, akumulatora darbības laiku un skaļruņu atskaņotās skaņas kvalitāti;

komplektācija - aplūkosim, kas vēl atrodams kastītē - somiņa, piemēram;

cena – kompaktlēto klēpjdatoru trumpis ir cena, tātad tai nevajadzētu būt pārlieku augstai. Ideālā cena – 200 latu.

Mūsu apskata dalībnieki:

1) Acer Aspire One A150 - Intel Atom N270 1.6Ghz, 8.9 collu ekrāns ar 1024x600 punktu izšķirtspēju, 1Gb operatīvā atmiņa, 160Gb cietais disks, Windows XP Home; cena ap 200 Ls

2) Compaq Mini 700EN - Intel Atom N270 1.6 Ghz, 10.2 collu ekrāns ar 1024x600 punktu izšķirtspēju, 1Gb operatīvā atmiņa, 60Gb cietais disks, Windows XP Home; cena ap 270 Ls

3) Gigabyte M912 - Intel Atom N270 1.6Ghz, 8.9 collu skārienjutīgs ekrāns ar 1280x768 punktu izšķirtspēju, 1Gb operatīvā atmiņa, 160Gb cietais disks, Windows Vista Basic; cena ap 400 Ls

4) MSI Wind U100 - Intel Atom N270 1.6Ghz, 10 collu ekrāns ar 1024x600 punktu izšķirtspēju, 1Gb operatīvā atmiņa, 120Gb cietais disks, Windows XP Home. Cena ap 250 Ls

Protams, visiem klēpjdatoriem ir arī Bluetooth iespēja un WiFi bezvadu tīkla karte, kā arī iebūvēta tīmekļa kamera.

Acer Aspire One A150

Acer Aspire One pieejams četros dažādos krāsu toņos; mums ticis zilais. Zilā ir mana mīļākā krāsa un Aspire One glancētais tumšzilās krāsas vāks vareni silda sirdi. Diemžēl vareni tas pievelk arī pirkstu nospiedumus.

Izskatā šim datoram ir kas kopīgs ar pionieri Asus Eee – arī Aspire One korpusa aizmugures daļā iestrādāts cilindriskas formas paresninājums, uz kura izvietotās funkciju indikācijas lampiņas redzamas arī tad, kad dators aizvērts. Šī cilindriskā risinājuma gali, atšķirībā no Eee, noslēdzas visnotaļ neveikli, atklājot skatam vāka stiprinājuma eņģes, turklāt abpus eņģēm datora dizaineri atraduši par prātīgu izveidot īpatnējas «muciņas», kuras pēc izskata ļoti līdzinās AAA izmēra bateriju galiem.

Aspire One salīdzinoši mazais 8.9 collu ekrāns nedaudz iedziļināts melnas krāsas rāmī, gar kura augšmalu izvietotas vāku amortizējošas melnas gumijas «pumpiņas», bet vāka augšmalas vidū, kā ierasts, iebūvēta 0.3 megapikseļu tīmekļa kamera.

Tastatūra, kā jau tas kompaktā datorā pienākas, platumā aizņem visu pieejamo virsmu. Taustiņi ir ar nedaudz noslīpinātām malām un koši baltiem simboliem – gana lieli, lai rakstīšana būtu ērta, protams, ņemot vērā datora izmērus. Tastatūrā Acer inženieri pamanījušies ietilpināt arī PageUp / PageDown taustiņus, kas lieti noder apjomīgāku dokumentu pārlūkošanā. Datora ieslēgšanas poga ir labi redzama un tur, kur to sagaidām, bet bēdīgāk ir ar bezvadu sakaru vadības pogu, kura ir datora priekšpusē, darbojas to pabīdot un ir pārlieku stingra.

Skārienpaliktnis vietas ekonomijas nolūkos izveidots ar pogām labajā un kreisajā pusē, kas varbūt ir neierasti, bet noteikti padara pogu nospiešanu ērtāku.

Runājot par pieslēgvietām, konkurentu vidū Acer izceļas ar divām karšu lasītāja ligzdām, no kurām viena paredzēta tikai Secure Digital standarta atmiņas karšu izmantošanai datu glabāšanas vajadzību apmierināšanai (nepieciešamības gadījumā - ja dators aprīkots nevis ar cieto disku, bet SSD atmiņas iekārtu).

Acer Aspire One ieslēdzot, kļūst acīmredzams, vai, pareizāk sakot ausīmdzirdams šī datora galvenais mīnuss – ventilatora troksnis. Skaņa līdzinās maza iekšdedzes motoriņa troksnim, it kā kāds puika aiz stūra lidinātu radiovadāmu lidmašīnīti. Pilnīga līdzība panākama, ja Aspire One tā darbības laikā pacilāsiet vai pagāzelēsiet – ventilatora skaņa atbilstoši maina stiprumu un tonalitāti, ļaujot dzīvi iztēloties, kā puikas vadītā lidmašīna, motorītim piepūlē dūcot, šaujas tieši augšup. Tas apbēdina, jo citā ziņā Aspire One ir gluži labs. Ekrāns ir spilgts un kvalitatīvs, tā skata leņķis ir apmierinošs vertikālā virzienā un lielisks sānu virzienā. Tiesa, mazie datora apakšā iebūvētie skaļrunīši skaņu reproducē spalgi, bet ko tad var gribēt, vai ne?

Aspire One ir aprīkots visai labi. Komplektā ietilpst Windows XP Home, kā arī Microsoft Office 60 dienu izmēģinājuma versija. Arī datoram piemērota somiņa, kā jau pienākas, iekļauta komplektā.

Vērtējums:

Ergonomika: 6.8

Dizains: 7

Tehnoloģijas un funkcijas: 7.6

Komplektācija: 8

Cena: 10

Compaq Mini 700EN

Compaq Mini pie mums ieradās elegantā sarkanas krāsas kartona kārbā ar lielu «Q» burtu uz sāniem. Atverot kārbu, vispirms kļuva redzama «Instrukcija uzstādīšanai» četrās valodās, tajā skaitā latviski - labs līdzeklis ātrai datora iepazīšanai.

Compaq Mini ir dizainiski skaistākais dators šajā testā. Datora vāka virspuse ir ierasti glancēta un melna ar tikko manāmām pelēkām rūtiņām. Korpusa ārējās formas ir apaļīgas, līdzenas, bez acīs krītošiem izvirzījumiem, izņemot pieslēgvietu kantainās ietveres korpusa apakšdaļas sānos. Arī korpusa iekšpuse ir «līdzena» un bez dizainiskiem centieniem pievērst uzmanību ar dīvainiem izciļņiem vai hromētām detaļām. Nav uzsvērta un redzama vāka eņģu mehānisma, tas atjautīgi paslēpts ekrāna daļai pievienotā izvirzījumā, kurš segts ar metāliska izskata smalki caurumotu režģīti. Ekrāna daļas virsma ir pilnīgi līdzena un glancēta. 10.2 collu ekrāns ietverts melnā rāmī, uz kura labi redzami tik neizbēgamie pirkstu nospiedumi. Tīmekļa kamera un mikrofona atverīte neuzkrītoši paslēptas melnā rāmja augšdaļā.

Kopumā Compaq Mini dizains ir ļoti izdevies, tas ir ļoti sabalansēts un ir tikai pāris soļus no perfekta: man būtu gribējies, lai skārienpaliktņa darbošanos indicējošā lampiņa-poga starp klaviatūru un skārienpaliktni nebūtu tik spilgta (tumšākā telpā spīd acīs), kā arī bezvadu tehnoloģiju indikācijas zilā gaismiņa «izlec» no pārējās stila tīrības, jo citas lampiņas ir baltas.

Klaviatūra platumā aizņem visu korpusa plakni, atstājot vien nenozīmīgi šauras maliņas abās pusēs. Klaviatūras pogas ir lielas, plakanas un ļoti ērtas. Compaq Mini un tā līdzinieks HP Mini, kuram ir tieši tāda pati klaviatūra, pasaulē jau saņēmuši daudz uzslavu par veiksmīgo tastatūras risinājumu.

Skārienpaliktnis ir ekrānam atbilstošā «platekrāna» formātā, turklāt tā pogas izvietotas skārienpaliktnim abās pusēs, tādējādi dodot iespēju ietaupīt vietu un tajā pašā laikā atstājot skārienpaliktņa pogas pietiekami lielas, lai tās būtu ērti nospiežamas. Compaq pat pamanījušies skārienpaliktņa labajā pusē ietilpināt ritināšanas joslu, kas atvieglo garāku tekstu lasīšanu datora ekrānā.

Compaq Mini ekrāns ir lielisks, ar labu kontrastu un pietiekamu spilgtumu. Iespējams, ne katram mobilajam lietotājam patiks tas, ka ekrāns ir tik glancēts. Ekrāna aplūkošanas leņķi ir ļoti labi virzienā uz sāniem un mazliet sliktāki virzienā uz augšu un leju - tas ir trūkums, jo ekrāna atliekšanas leņķis ir ierobežots, kas apgrūtina datora lietošanu, ja vēlaties turēt to klēpī.

Dizaina labā Compaq Mini ticis pie ieslēgšanas pogas izvietojuma ļoti neierastā vietā - uz korpusa priekšējās malas. Šo risinājumu grūti saukt par veiksmīgu, sevišķi tāpēc, ka poga tiek darbināta, pavelkot to uz sāniem, bet pogas virsma ir slideni gluda un ar nenozīmīgu pusapaļu izcilnīti. Tāda pati poga ir arī bezvadu sakaru ieslēgšanai.

Compaq Mini komplektēts ar Windows XP Home. Komplektā, atšķirībā no vairuma konkurentu, nav iekļauta somiņa korpusa aizsargāšanai pārnēsāšanas laikā, toties ir mikrošķiedras lupatiņa ekrāna tīrīšanai.

Vērtējums:

Ergonomika: 8.4

Dizains: 9

Tehnoloģijas un funkcijas: 7.6

Komplektācija: 8

Cena: 7

Gigabyte M912

Gigabyte M912 šajā apskatā ir tāds kā autsaiders, jo «izlec» no kopainas ar tehniskajiem parametriem, galvenokārt – ekrānu, kurš ir skārienjutīgs. Bet par visu pēc kārtas.

Gigabyte pie mums labāk pazīstams kā datoru komponenšu ražotājs, tāpēc šī ražotāja klēpjdators, sevišķi šādā klasē, ir zināms pārsteigums. Praksē izrādās, ka pārsteigumu pilna ir ne tikai M912 esamība, bet arī šīs tehnikas dizains un iespēju klāsts.

Ārēji Gigabyte M912 izskatās visnotaļ ierasti – glancēts melns vāks ar jaukiem apaļīgiem pelēkiem taisnstūrīšiem. Datora korpuss ir salīdzinoši diezgan biezs, taču ne pārāk plats.

Atverot datoru, skatam atklājas pelēka iekšpuse, kuras dizainu, šķiet, izstrādājuši roboti – tik kantains un tehnoloģisks tur viss izskatās. Nelielais 8.9 collu ekrāns ietverts melnā glancētā rāmītī un izskatās ne vairāk kā vien pieklājīgi. Ekrāna daļas kreisajā augšējā stūrī iesprausts ekrāna bakstīšanai paredzētais irbulītis.

Klaviatūru, atšķirībā no konkurentiem, inženieri nav centušies izveidot maksimāli lielu, podziņas ir diezgan mazas, turklāt saspiestas cieši kopā – labās puses shift pat apdalīts platībā par labu «uz augšu» pogai. Klaviatūra rakstot grab. Arī skārienpaliktnis ir mazs, taču ar ritināšanas joslu un tradicionāli izvietotām pogām pirms skārienpaliktņa. Skārienpaliktņa poga gan faktiski ir viena un lietošanā nav sevišķi patīkama, jo ir slidena un ar neizteiktu klikšķa sajūtu.

M912 ieslēgšanas poga izvietota datora labajos sānos – ļoti neierasti, bet saprotami, jo ekrānu var apgriezt otrādi tā, ka redzams tikai ekrāns un tastatūra ir paslēpta. Ieslēdzot M912, atklājas ekrāna spējas – Gigabyte pamanījušies iestūķēt mazā datoriņa 8.9 collu ekrānā 1280x768 pikseļus. Šādā ekrānā satilpst vairāk informācijas nekā konkurentu 1024x600 pikseļos, bet, saprotams, burtiņi ir sīciņi un ziņu portāla pārlūkošanai klēpis izrādās mazliet par tālu.

Interneta pārlūkošanā parocīgs izrādās skārienjutīgais ekrāns – ar irbulīti iespējams izdarīt gandrīz visu to pašu, ko ar peli, turklāt var ērti ritināt tekstu uz augšu un uz leju. Visērtāk, protams, ir bakstīt ekrānu tad, kad tas apgriezts apkārt un aizvērts ciet, nosedzot klaviatūru, bet tad atkal rodas problēmas, ja nākas ierakstīt, piemēram, kādu tīmekļa lapas adresi – jāsauc talkā ekrāna tastatūras programma vai jāver atkal dators vaļā – viela pārdomām.

Ekrāna pārlūkošanas leņķi ir labi virzienā uz sāniem un bēdīgi virzienā uz augšu un uz leju, bet tā nav liela nelaime, jo ekrāna eņģes mehānisms ir gana elastīgs.

Apbēdina M912 akumulatora ietilpība, kas velk krietni zem divām stundām.

Gigabyte M912 pie mums ieradās ar ieinstalētu Windows Vista Basic, kas pirmajā brīdī rada nelielu izbīli par datora veiktspēju, taču praksē izrādās, ka nekas nebremzē un varam pat netraucēti baudīt smuko Aero saskarni.

M912 komplektā ietilpst arī somiņa, bet ražotāja garantija ir tikai vienu gadu ilga. Gigabyte M912 cena, domājams, nositīs jebkuru iekāri – tā varētu būt ap 400 latiem.

Vērtējums:

Ergonomika: 6.8

Dizains: 6

Tehnoloģijas un funkcijas: 8

Komplektācija: 7

Cena: 4

MSI Wind U100

Ar MSI Wind mēs jau nesen iepazināmies vienā no iepriekšējiem Zparks.lv apskatiem. Toreiz mūsu rokās bija nonācis baltais «vējš», taču šoreiz varam iepazīties ar melnās krāsas versiju. Šķiet, ka baltais Wind izskatījās labāk – kaut vai tāpēc, ka uz šī melnā datora melni glancētā vāka atkal jau problēma ir vecie, labie pirkstu nospiedumi. Iekšpuse, par laimi, ir matēta, tādēļ lietošanas laikā estētiskas pārdomas nerosinās.

MSI Wind dizains ir pieklājīgs, patīkams – formas ir noapaļotas, ar viegli iezīmētām kantēm, neuzbāzīgas. 10 collu lielais ekrāns ir matēts un neizceļas uz tāpat melni matētās vāka iekšpuses, kur augšpusē redzamas dažādas formas gumijas pumpiņas un tīmekļa kamera. Zemāk ekrāna daļa ar pavisam vienkārša eņģu mehānisma starpniecību pāriet korpusa pamatnē. Pie labās puses eņģes dabiskā vietā izvietots stilīgākais šī klēpjdatora elements – ieslēgšanas poga ar sniegpārsliņu – vai datorrakstības zvaigznīti, kura pie datora ieslēgšanas iedegas zilā krāsā.

Klaviatūra, kā jau pieklājas, aizņem maksimāli daudz vietas, mazītiņo skārienpaliktni ar zem tā izvietotu visai neērtu pogu nobīdot pie pašas korpusa priekšējās malas. MSI Wind priekšējā malā izvietota arī funkcijas raksturojošo gaismiņu virtene – to ir veselas astoņas.

Kopumā Wind dizains vērtējams kā labs, pieklājīgs. Materiālu kvalitāte ir līmenī.

MSI Wind ekrāns ir ļoti kontrastains, varbūt pat dažam tas šķitīs par spilgtu. Saulainā laikā parkā gan šis drīzāk būs pluss – sevišķi kombinācijā ar ekrāna matēto virsmu. Mīnuss bezvadu vidē būs akumulators, kurš standarta variantā iespēs vien tās pašas pāris stundas. Par atsevišķu samaksu vai īpašā komplektā var tikt arī pie piecas stundas “gara” akumulatora, taču tāds Wind maksās par vismaz piekto daļu dārgāk.

Ja prasīsiet īsi rezumēt MSI Wind aplūkošanu, sacīšu – labs pieklājīga izskata kompaktlētais dators, kuram tikpat kā nav, kur piesieties – izņemot skārienpaliktņa neparocīgo pogu.

Wind komplektā iekļauta ieinstalēta operētājsistēma Windows XP Home, kā arī somiņa, kura neļaus saskrāpēt datora korpusu pārnēsāšanas laikā.

Vērtējums:

Ergonomika: 7.6

Dizains: 8

Tehnoloģijas un funkcijas: 7.6

Komplektācija: 7

Cena: 7

Un uzvarētājs ir ...

Uzmanības vērti ir katrs no apskatītajiem klēpjdatoriem. Tādas lietas kā dizains, krāsa, izmantotie materiāli un lietošanas ērtums ir grūti novērtējami lielumi, turklāt, kamēr vienam interesēs vien datora izskats, cits augstāk vērtēs iespaidīgākus tehniskos parametrus. Mēs rūpīgi vērtējām datorus pēc sākumā minētajiem kritērijiem, augstāk nostādot lietošanas ērtumu taču bez uzmanības neatstājot arī dizainu, cenu un tehnoloģiskās iespējas.

Labākais mūsu testā par spīti vismazākajam (60Gb) cietajam diskam izrādījās Compaq Mini, kurš maksā neticami pieklājīgi, ja ņem vērā šī datora izskatu, konstrukciju un tehniskās iespējas. Daudz neatpaliek Acer Aspire One – šī klēpjdatora galvenais trumpis ir zema cena, bet mīnuss – uzmācīga dzesēšanas ventilatora sīkšana. Arī MSI Wind turpat vien ir, patiesībā būdams lieliska tehnikas vienība, kura no Compaq atpaliek vien dizainā un mazliet arī skārienpaliktņa risinājumā.

Gigabyte M912 ir interesants dators, kurš varbūt vēl nav izaudzis līdz savai slavas stundai; eksperiments, kurš varbūt daudzējādā ziņā saucams par nākotnes kompaktlētā datora prototipu. Var teikt, ka nebija īsti godīgi šo iespējās tik atšķirīgo datoru salīdzināt ar «parastiem» kompaktlētajiem datoriem, jo M912 iespēju ziņā daļēji ir jau piederīgs citai nišai, kurā tas ar savu cenu ir pievilcīgs produkts. Tomēr interesanti bija praksē konstatēt, ka skārienjutīgs ekrāns ir tik intuitīvi un dabiski lietojams risinājums, ka pēcāk, paņemot rokās citu datoru, to skārien-ne-jūtīgie ekrāni šķita muļķīgi un mazliet vecmodīgi.

P.S.: Ko var darīt ar kompaktlēto datoru?

Sākumā par pirmo Asus Eee smējās, ka tas der sistēmu administratoriem attālinātai sistēmu remontēšanai. Taču šodienas kompaktlētie datori iespēju ziņā neatšķiras no citiem portatīvajiem datoriem. Protams, kompaktlēto datoru izmērs ierobežo to iespējas būt ērtiem ilgstošai rakstīšanai, taču tiem ir gana daudz pieslēgvietu, lai varētu baudīt darbošanos ar normāla izmēra monitoru, parastu klaviatūru un peli. Tādēļ es neriskēšu kompaktlētos datorus apsaukāt par studentu vai bērnu datoriem. Patiesībā tie ir datori ikvienam, jo ir gana skaisti, lai iederētos smalkā ofisā, un gana lēti, lai tos varētu iegādāties un lietot arī «normāli» cilvēki. Tehniskajās iespējās gan šie kompaktlētie datori šobrīd ir ļoti līdzīgi cits citam, bet tas ir pat pluss, jo nekas netraucē datora izvēlē pievērsties būtiskākajam – lietošanas ērtumam, kā arī vizuālajai piemērotībai nākamā lietotāja raksturam un vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko