Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Masks par Falcon Heavy izmēģinājumu: Labs starts vai lieliska uguņošana

Kaut uz spēles likti ievērojami resursi, izgudrotājs un uzņēmējs Īlons Masks par savas kosmosa izpētes kompānijas SpaceX raķetes Falcon Heavy gaidāmo pirmo izmēģinājumu izteicies ar krietnu devu humora, paziņojot, ka ir divi iespējamie scenāriji - labs starts vai lieliska uguņošana.

Ja Falcon Heavy izmēģinājums noritēs veiksmīgi, tā būs līdz šim jaudīgākā nesējraķete, kāda jebkad izmantota. Plānots, ka raķete no Kenedija kosmosa izpētes centra Floridā startēs otrdien, 6. februārī, laika posmā no plkst.20:30 līdz plkst.23 pēc Latvijas laika.

"Ļaudis šeit ir ieradušies, lai būtu liecinieki tam, kas būs vai nu lielisks raķetes starts vai labākā uguņošana, kādu viņi būs pieredzējuši," izgudrotājs pajokojis sarunā ar CNN.

Ja šodien laika apstākļu vai citu faktoru dēļ raķetes starts nenotiks, to paredzēts veikt trešdien.

SpaceX jau sevi skaļi pieteikusi kosmosa izpētes spēlētāju vidū, caurmērā veiksmīgi izmēģinot raķeti Falcon 9, kas tālākas veiksmīgas attīstības gadījumā sola pamatīgi samazināt raķešu izmantošanas izmaksas. Proti, 21 no vairāk nekā 40 Falcon 9 startiem tās pirmo pakāpi izdevies veiksmīgi nogādāt atpakaļ uz sauszemes, lai to izmantotu atkārtoti. 

Falcon Heavy, kā raksta CNN, principā ir trīs Falcon 9 raķetes vienā. Tas nozīmē, ka atpakaļ droši būs jānogādā trīs pirmās pakāpes. Divas pakāpes tiks mēģināts sinhronizēti nosēdināt uz platformas Kenedija vārdā nosauktajā kosmosa izpētes centrā, bet vienu pakāpi nosēdinās uz bezpilota peldošas platformas. Divas no šīs konkrētās Falcon Heavy raķetes pakāpēm jau iepriekš izmantotas kā Falcon 9 sastāvdaļas.

Kamēr parasti raķešu izmēģinājumos tiek izmantota kravas imitācija, lai raķetei būtu reālistiska masa, Masks izmēģinājumā iekļāvis zināmu šova elementu, kā kravu orbītā sūtot savas kompānijas Tesla elektroautomašīnu, kurā turklāt visu laiku tiks atskaņota Deivida Bovija dziesma Space Oddity.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko