Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nikon D90 - pirmā spoguļkamera ar video uzņemšanas iespēju

Laikā, kad tehnoloģijas kļūst arvien varenākas un lētākas, inženieriem un mārketinga dižgariem kļūst arvien grūtāk pretoties kārdinājumam papildināt viņu radītās elektroniskas ierīces ar jaunām, neredzētām un dažkārt arī "nepiederīgām" iespējām. Piemēram, tiem, kam svēta fotogrāfija, vēl nesen pēdējā "idejiski tīrā" ierīce bija digitālā spoguļkamera, ar kuru varēja tikai fotografēt, nevis piezvanīt vai sērfot internetā.

Taču nu jau aprit pusgads, kopš tehnoloģiju un morāles briedums ļāva pazīstamajam ražotājam _Nikon _piedāvāt pircējiem pirmo spoguļkameru, kas spēj uzņemt video – _Nikon D90_. Šis vēsturiski nozīmīgais pavērsiens izraisīja vētrainu reakciju fotografētāju rindās, tika uztverta ar dažādām jūtām: kamēr vieni priecājās, ka nu būs iespējams uzņemt ķinītim līdzīgu video ar maziem asuma dziļumiem un kvalitatīvu optiku, konservatīvākie pirmās filmējošās spoguļkameras radītājiem pareģoja ilgstošu sutināšanos elles grāpjos.

Ieradās, lai kļūtu par entuziasta sapni

Nikon D90 ieradās kā aizstājēja divus gadus vecākajai Nikon D80 – ļoti iecienītai entuziastu fotokamerai. Abas kameras izskatā ir visai līdzīgas, taču D90, protams, ir caurcaurēm jaunas paaudzes ierīce: tai jauns attēla sensors ar putekļu tīrīšanas sistēmu, lielāks ekrāns, jauns iebūvētais attēlu apstrādes risinājums, live view (ļauj izmantot ekrānu kā skatu meklētāju) un jau pieminētais video režīms, nemaz nerunājot par dažādiem mazākiem dizainiskiem un funkcionāliem uzlabojumiem. Tomēr pārdošanā joprojām ir arī nedaudz lētākā D80, kuru kā laika gaitā pārbaudītu un par labu atzītu izvēlas daudzi.

Aplūkojot tuvāk Nikon D90, ātri kļūst skaidrs, ka Nikon spoguļkameras var iedalīt iesācējiem domātajās un "pārējās." Sākuma gala Nikon D40 un gandrīz dvīņu māsas D40x un D60 ir pastarītes Nikon modeļu hierarhijā, tām nav šķidro kristālu ekrāna korpusa augšpusē, nav asuma dziļuma priekšskatīšanas pogas un vēl šādu tādu knibuļu, kādus novērtē nopietnie džeki. Toties D90 jau ir ierīce, kas apmierinās prasīgu entuziastu. Tai ir tāds pats 3 collu 0,92 megapikseļu ekrāns kā flagmanim D3, attēla sensors, kuru ražotājs dažā labā ziņā pielīdzina D300 sensoram. Arī D90 korpuss ir labu tiesu lielāks nekā D60, ļaujot stratēģiski svarīgas vadības pogas izvietot tieši tur, kur tās ir smalkākajām D300 un D3.

Paņemot D90 rokās, sajūta ir tā pati, kas raksturīga visām šodien nopērkamajām Nikon spoguļkamerām – montāžas kvalitāte ir lieliska un jūsu rokās esošo tehnikas brīnumu ietver pamatīgs, no labiem materiāliem veidots korpuss. Par to maksājam ar solīdu fotokameras svaru (0.7kg), kas fotogrāfam ar trīcošām rokām drīzāk ir pluss.

Nepilnīga pilnība

Par lietošanu - nav daudz komentāru par fotokameru, kura tik piebāzta ar iespējām. Nikon bieži tiek slavēta par vienkāršo un intuitīvi uztveramo vadību, arī D90 nav izņēmums. Izvēlņu saturs neliks vilties pat pārliecinātiem tehnokrātiem – iespējas konfigurēt fotokameru ir plašas. Izvēlnes izskatās tieši tāpat kā pārējiem Nikon spoguļkameru modeļiem un D90 izvēlņu organizācija līdzinās profesionālo modeļu izvēlnēm.

Lai cik iespējām bagāta nebūtu D90, tā tomēr nav tikai mazāka izmēra profesionālā fotokamera un šis tas D90 pietrūkst. Piemēram, kādu laiku ar šo fotokameru padarbojoties, viens mīnuss iekrita acīs – nav atsevišķas pogas vai sviras autofokusa punktu režīma izvēlei (tas ir, vai fokusējas pēc visiem punktiem vai pēc izvēlēta). Tiesa, autofokusa punktu režīmu var vadīt no izvēlnes, kā arī ar lietotāja pārziņā esošo funkciju pogu – tas ir, šai pogai var pavēlēt kalpot autofokusa režīma vadībai.

Interesanti, ka, meklējot iespēju ātri kontrolēt autofokusa režīmu, atcerējos, ka dažā ziņā Nikon sākuma līmeņa spoguļkameras ir vienkāršāk kontrolējamas – tām visi fotografēšanas parametri maināmi turpat, kur redzami – fotografēšanas informācijas ekrānā (tas ir, ar virzienpogu var pārvietoties pa ekrānā redzamajām vērtībām un veikt izmaiņas). Bet te, kur (it kā) visam būtu jābūt maināmam ar pogām, uz ekrāna fotografēšanas parametri ir tikai "skatīšanās režīmā" aplūkojami.

Par bildēšanu un bildi

Bilde D90 skatu meklētājā ir jūtami lielāka nekā klasi zemākajai D60 – tam ir nozīme, kad ir svarīgi fotografēšanas procesā kadrā pamanīt sīkākas detaļas, kā arī, ja nepieciešams fokusēties neautomātiski vai kontrolēt autofokusa darbību. Pats autofokuss ir zibenīgi ātrs (tas gan var būt atkarīgs no objektīva), vienīgi gribētos, lai aktīvā autofokusa punkta izgaismošana būtu redzamāka, jo saulainā laikā uz sniega fona vispār nav redzams, pēc kura punkta tad fotokamera nofokusējās.

Live view izmantošana ir vienkārša, jo šīs iespējas ieslēgšanai paredzēta speciāla poga fotokameras korpusa aizmugurē. Fokusēšanās live view režīmā notiek tāpat kā kompaktkamerām, tas ir, pēc kontrasta noteikšanas bildē, kas tiek saņemta no attēla sensora. Tā kā šī metode prasa liela datu apjoma analīzi, autofokuss ir stipri lēns, bet citu autofokusa metodi live view režīmā D90 nepiedāvā.

D90 kit jeb komplektā pieejamais objektīvs ir Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6. Lai arī tas ir mazliet "īsāks" nekā priekšgājējas D80 18-135mm kit, jaunajā 18-105 iebūvēta optiskā attēla stabilizācija. Objektīva gaismas spēja drīzāk ir viduvēja, nevis laba, tomēr citas objektīva kvalitātes ir uzteicamas un tas labi ļauj D90 parādīt sevi no labākās puses.

Attēlu kvalitāte neliek šaubīties par D90 gēniem un ir lieliska ar patīkamu, Nikon raksturīgu krāsu gammu. Ciparu trokšņi – nepareizas krāsas punkti attēlā – nav būtiska problēma pat pie ISO 1600, kļūst pamanāmi pie ISO 3200 un ir traucējoši tikai pie maksimālās ISO 6400, kad attēls kļūst manāmi pelēcīgs. Lielisks rezultāts šīs klases fotokamerai.

Oskars vēl nespīd

Kā tad izskatās filmēšanas režīms spoguļkamerā? Ja sagaidāt, ka uz režīmu ritentiņa, tāpat kā kompaktkamerām, būs režīms "video," maldāties. Patiesībā uz korpusa un pogām nav nekādu pazīmju par video režīmu – nezinātājs pat nepateiks, ka jūsu fotokamerai ir odziņa. Lai tiktu pie filmēšanas, ir jāieslēdz live view režīms, lai sāktu ierakstu – jānospiež ok poga virzienpogas vidū. Lai tiktu pie uzņemtā materiāla noskatīšanās, live view režīms atkal jāizslēdz un jāatver attēlu aplūkošanas režīms. Ķēpa. Turklāt ok poga nav pieejama tik ērti, lai to varētu spaidīt, turot fotokameru fotografēšanai visērtākajā satvērienā, kas noved pie kadra sašūpošanās, kad uzsākat vai beidzat filmēšanu.

Video uzņemšanai ir tehniski ierobežojumi: maksimālajā izšķirtspējā (1280x720 pikseļu) video var uzņemt tikai 5 minūšu garumā, turklāt video režīmā nav pieejams autofokuss. Fokusēšanās manuāli prasa zināmas iemaņas, jo vismaz sākumā ir grūti atcerēties, uz kuru pusi katrā situācijā ir jāgriež objektīva fokusēšanās gredzens. Manuāli fokusēties pēc attēla trīs collu ekrānā ir pagrūti un, lai arī šeit palīdz ekrāna lieliskā izšķirtspēja, saulainā laikā pareiza fokusa iestatīšanai nākas krietni piepūlēties. Šķiet, arī D90 iebūvētais mikrofons izvietots ne visai veiksmīgi, jo ierakstītā videomateriāla skaņas celiņā nereti var dzirdēt dīvainus krakšķus – eksperimentālā kārtā noskaidrojās, ka tie nāk no fokusa vai tālummaiņas gredzenu grozīšanas uz objektīva.

Uzņemtais videomateriāls gan priecē, gan apbēdina. Priecē tas, ko sagaidījām – ar spoguļkameras optiku iegūtais materiāls tiešām ir baudāms, ar labām iespējām tikt pie patīkama, maza asuma dziļuma, kas ļauj izcelt parādāmo objektu uz skaisti izplūduša fona. Apbēdina D90 nespēja veiksmīgi tikt galā ar datu pietiekami ātru nolasīšanu no sensora, kas izpaužas kā labi pamanāma bildes šķiebšanās pie sānu kustībām, varētu teikt – kamēr fotokamera lasa kārtējā kadra apakšu, augša jau aizbraukusi tālāk. Lai arī vairumā gadījumu šī šķiebšanās nebūs viegli pamanāma, tomēr tās klātbūtne liek apšaubīt iespējas izmantot D90 dažādu video sižetu uzņemšanai. Videorežīma autofokusa trūkums un attēla problēmas pie strauji kustīgiem sižetiem liek minēt, ka no D90 nevainojamu video materiālu varēs izdabūt, vien filmējot kluso dabu vai lēni noritošus procesus, piemēram, gliemezīša pārvietošanos vai koka augšanu. Statīvs obligāts!

Eksperimentāls video režīms nav sabojājis labu fotokameru

Varētu teikt, ka video režīma iekļaušana spoguļkamerā ir nejēdzība, tomēr es personīgi esmu pārliecinājies, ka pat ar kompaktkameru uzņemtiem vājas kvalitātes video kadriem var būt milzīga sentimentāla vērtība. Ar spoguļkameru šos skaistos momentus iemūžināt kustībā var ar eleganci, skaisti un pat kinematogrāfiski, kā varējām redzēt ar Canon 5D uzņemtajās īsfilmās. D90 gadījumā strauji kustīgas vides apstākļos filmēšanas iespēja šķiet tāda kā sasteigta, nepabeigta – ne sevišķi ērta lietošanā un bēdīgi šķība.

Tomēr Nikon D90 primāri paredzēta fotografēšanai un šeit fotokamera ir izcila savā cenu kategorijā (video iespēja nav nodarījusi nekā ļauna, ja kāds gribēja to izlasīt). Mazliet lielāka par iesācējiem domāto D60, bet iespējās gandrīz līdzinās D300 – tāda ir Nikon D90. Kvalitatīvā korpusā, plašām konfigurācijas iespējām, ērta un ātra. Lai arī sensora jutība ISO 6400 ir izmantojama tikai ārkārtas gadījumos, pie zemākām ISO vērtībām D90 veiksmīgi tiek galā ar konkurentiem un spēj turēt līdzi pat dārgākajai D300. Ņemot vērā plašās konfigurācijas iespējas, lielisko Nikon kvalitāti un pārdomāto ergonomiku, var droši ieteikt D90 jebkuram fotogrāfijas entuziastam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nikon D90

Plusi:

+ plašas konfigurācijas iespējas, iespaidīgs aprīkojums
+ labs kit objektīvs
+ iespaidīga veiktspēja pie augstām sensora jutības ISO vērtībām
+ pārdomāta, ērta lietošanā

Mīnusi:

- video režīma ierobežotās iespējas
- uzfilmētā videomateriāla kvalitātes problēmas
- lēns autofokuss live view režīmā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko