Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nikon S1000pj - fotokamera ar projektoru

Kamēr gaidīju pirmo fotokameru, kurā varēs ielikt SIM karti un zvanīt, _Nikon _ņēma un laida pasaulē fotokameru ar iebūvētu projektoru. Ideja ir laba – nereti gadās redzēt, kā burziņā vairāki cilvēki salīp ap ekrāniņu, lai apskatītu uzņemtos jautrākos viesību momentus, vai arī dod fotokameru no rokas rokā minētā iemesla dēļ. Projektors ir lielisks risinājums tieši tādai situācijai, vai arī gadījumam, kad ceļojuma dienas beigās bez koncentrēšanās uz sīko ekrāniņu viesnīcas istabiņā gribas lēnām pārskatīt fotomomentos fiksēto.

Tā kā Nikon S1000pj vispirms jau ir fotokamera, lūk, tās galvenie parametri:
- 12.1 megapikseļu attēla sensors
- 28-140 mm (ekviv., 5x tālummaiņa) optika ar stabilizāciju
- ISO jutība 80 – 6400
- 2.7 collu ekrāns
Skaitļi liecina par spējīgu fotokameru, vai ne? Taču S1000pj mūs interesē tieši projektora dēļ, tādēļ nebremzējam un ķeramies pie ierīces izpētes.

Izskats, ergonomika

Nikon S1000pj izskatās, kā jau sagaidāms – neparasti. Pirmais iespaids – ražotājs nez kādēļ ierīkojis fotokamerai divus objektīvus, jo gan objektīvs, gan projektors iebūvēti korpusā un abi raugās pasaulē pa līdzīgām stikla “actiņām”. Projektoram atvēlēta vieta pašā korpusa vidū, kamēr fotokameras objektīvs aizstumts pašā aparāta priekšpuses stūrī – laikam jau tehnoloģiska nepieciešamība, kurai ar ergonomiku maz sakara, jo tādējādi izvietots objektīvs diezgan droši tiks bieži aizsegts ar pirkstu pašā atbildīgākajā momentā. Labāk stūrī būtu bijis projektors.

Interesanti, ka, fotokameru izslēdzot, ar vāciņu tiek aizsegts tikai objektīvs, bet projektora stikliņš paliek pakļauts apkārtējās pasaules pirkstunospiedumainajai ietekmei.
Korpusa aizmugure izskatās visai tradicionāli, lai arī Nikon izrādījušies sava ceļa gājēji fotokameras vadības organizēšanā – virzienpogas vidējā poga nedod pieeju ātrajiem uzstādījumiem, kas ir tradīcija vairumā kompaktkameru; patiesībā šī poga vispār nedara neko citu, kā vien līdz apstiprināt parametru izvēli. Tādēļ, lai mainītu jebko citu, kas nav uzzīmēts uz virzienpogas virzieniem (tas ir, piemēram, sevis bildēšanas taimeris vai zibspuldzes uzstādījums), nākas doties iekšā izvēlnēs. Izvēlnes, starp citu, aparātā ir divas – viena fotografēšanas režīmiem (konkurentu kompaktkamerās parasti realizēta ar ritentiņu), bet otra – uzstādījumiem.
Visinteresantāk izskatās korpusa virspuse – tur ir ne tikai ieslēgšanas poga un slēdža poga tālummaiņas gredzena ietvarā, bet arī atsevišķa projektora ieslēgšanas poga un projektora asuma bīdslēdzis.
Kopumā šī visnotaļ dārgā fotokamera arī izskatās atbilstoši glauni – kvalitatīvi nostrādāta un gana skaista, neskatoties uz dažiem neierasti “liekiem,” bet funkcionāli nepieciešamiem elementiem.

Fotokameras lietošana

Fotokameras lietošana atstāj dalītas jūtas. Ierīce ir gana piesātināta tehnoloģiskām aktualitātēm – ir arī īpaši kustīgu objektu izsekošanas un “gudrā portreta” režīmi, pēdējais ietver smaida noteicēju, mirkšķināšanas noteicēju un pat subjekta ādas izlīdzinātāju. Tomēr piekļuve visām šīm jaukajām iespējām pamatā notiek caur izvēlnēm. Gribi tikt pie video – aiziet, ejam izvēlnē, braucam līdz galam, ok. Ne visai parocīgi.

Interesantākā iespēja – projektors – realizēta visai vienkārši. Ja gribam skatīties bildes – spiežam projektora pogu, un jau pēc īsa mirkļa no actiņas korpusa priekšpusē atspīd spilgta balta gaisma. Atliek tikai notēmēt gaismas kūli pret derīgu (gana gludu un gaišu) virsmu un ar bīdslēdzi noregulēt asumu. Pirmais iespaids ir – vāāāā! Projektora iespēja tiešām izskatās efektīgi. Projektora gaisma gan nav diži jaudīga un normāli apgaismotā telpā attēls gana kontrastains būs tikai 50 - 80 cm no attēlu rādāmās virsmas, bet aptumšotā telpā spilgtuma ir pietiekami, lai uz sienas projicētu pat divmetrīgus attēlus. Iespaidīgi. Un jebkurā gadījumā ērtāk, nekā lūrēt mazajā ekrāniņā. Vienīgā sūdzība – pārlūkot attēlus ar projektoru no rokā turētas kameras nav sevišķi ērti, bet šeit noderēs komplektā esošais statīviņš un tālvadības pults, ja tie nebūs aizmirsti mājās. Arī akumulatoram projektors ir diezgan naidīgs – ja projektoru bieži lietosiet, lādētāju nāksies turēt pa rokai.

Attēlu kvalitāte

Fotokamera darbojas diezgan uzticami un iegūtās bildes ir labas. Priecē, ka iebūvētā optika ir gana kvalitatīva, lai arī diezgan “patumša,” ar salīdzinoši mazu gaismas caurlaidību – tas nozīmē, ka vājāka apgaismojuma apstākļos nāksies samierināties ar lielāku procentu izplūdušu attēlu, vai arī tie būs graudaināki, jo fotokamera automātiski iestatīs lielāku sensora jutību. Fotokamera labi tiek galā ar eksponēšanu un krāsām.

Slēdziens

Nikon S1000pj ir loti interesanta fotokamera, kuru novērtēs tie, kam patīk izcelties starp draugiem, jo projektora funkcija tomēr ir vairāk kā spīdīga mantiņa nekā praktisks papildinājums. Pārliecina fotokameras konstrukcijas, projektora un uzņemto attēlu kvalitāte, bet apbēdina samērā augstā cena, neparocīgais objektīva izvietojums un neierastie vadības risinājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nikon S1000pj

Plusi

+ iebūvēts projektors
+ laba attēlu kvalitāte
+ kvalitatīva konstrukcija

Mīnusi

- neparocīgs objektīva izvietojums
- projektors ātri iztērē akumulatoru
- fotografēšanas funkciju vadības ne sevišķi ērtie risinājumi

Cena ap 280 Ls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko