Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Olympus PEN E—P1 — retro izskats, spoguļkameras iespējas

Ilgu laiku vērojot, kā mans brālis ņemas ar 70. gadu _Olympus OM-2 _vai _Minolta HI-Matic 9, _man vienmēr gribējies turēt rokās "īstu" fotoaparātu. Izturīgā metāla korpusā, ar maināmu objektīvu, bet mazāka izmēra nekā spoguļkamera. _Olympus PEN E-P1 _jau no pirmajiem attēliem internetā šķita intriģējošs.

Tas varētu būt īstais. Izskatās retro, pievilcīgs, metālisks, ar maināmiem objektīviem. Kā pirmais Olympus PEN vairāk nekā pirms 40 gadiem. Vēsturiskais _PEN FT _nav pieminēts nejauši, jo jaunais "mikro četru trešdaļu" _E-P1 _uztur saderību ar vecajiem _OM, FT _un _Zuiko _objektīviem, savukārt komplektā jaunajam ir pieejami divi _M.Zuiko _objektīvi — viens 17 mm F2,8 un otrs tālummaiņas 14—42 mm F3,5—5,6 objektīvs, kas, ņemot vērā šīs kameras fokālo multiplikatoru, reāli jāreizina ar divi. Komplektā esošais zūm­objektīvs sevī nes pārsteigumu. Sakļautā veidā lēcas ietilpst nelielā, nedaudz vairāk nekā četrus centimetrus garā korpusā. Taču, pagriežot tālummaiņas gredzenu, objektīvs izvēršas 8 cm garumā un atpakaļ dabūjams, vien vienlaikus pabīdot unlock slēdzi. Jaunais _E-P1 _ir metāliski vēss un visai smags, ar mazo objektīvu sver 470 gramu, taču, fotografējot no rokas, tas ir uzskatāms par plusu.

Mazākā korpusā

Fotografēt gribētājus var nosacīti iedalīt trijās kategorijās. Vieniem vajag kaut ko izcili mazu un kabatā nemanāmu, otrie lietu uztver nopietni, fotografējot ar spoguļkamerām, un trešie, kuriem vajag kontrolēt ekspozīciju un ir zināšanas, bet roka neceļas ikreiz nest līdzi lielo spoguļkameru. Olympus atkal izdevies spoguļkameras funkcionalitāti ievietot krietni mazākā izmērā. Fotoaparāta ekspozīcijas uzstādīšanas un vadības pogas aparāta aizmugurē izkārtojuma ziņā ir līdzīgas kā spoguļkamerai. Ja jums ir pieredze ar fotoaparātiem, E-P1 apgūsiet bez instrukcijas. Pusautomātiskajos slēdža vai diafragmas režīmos, ar īkšķi griežot rullīti, viegli izvēlamies nepieciešamo vērtību.

Viegli pieejama arī fokusēšanās režīma izvēle, ISO jutība līdz 3200 vai 6400 manuālajā režīmā, baltās krāsas līmenis pat ar Kelvina skalas temperatūras izvēli un citas funkcijas arī ir pa rokai. Manuālajā režīmā diafragmu iestādām ar rullīti, bet slēdža ātrumu uzstādām ar nelielu gredzenu ap izvēles pogām. Te nu uzreiz jāatzīst, ka spoguļkamerā ne velti viss ir lielāks, krietni ērtāks un vieglāk sataustāms. Jāpiebilst, ka šī kamera fokusu uzstāda, mērot attēla kontrastu, tādēļ spoguļkameru ikdienas lietotāji E-P1 fokusēšanās ātrumu novērtēs kā lēnu, savukārt mazo kompaktkameru lietotāji neko nepamanīs.

Pārāk košas krāsas

Kā vēl var panākt mazāku kameras izmēru? E-P1 nav iebūvēts skatu meklētājs. Šo funkciju pilda liels triju collu ekrāns vai atsevišķi pieejams zibspuldzes vietā uzstādāms skatu meklētājs 17mm objektīvam. Arī zibspuldze nav iebūvēta, taču atsevišķi uzstādāmajai aizmugurē ir papildu ekspozīcijas vadība kā lielajām māsām. Fotoaparāts piedāvā visai ievērojamas parametru noskaņošanas iespējas, un tas būs arī nepieciešams, jo uzņemtie attēli pat neitrālajā krāsu režīmā joprojām likās par košu. Fotografējot RAW ar pēcapstrādi, protams, rezultātu varam regulēt paši. Pašā fotoaparātā ir iekļauti arī "radošie režīmi", lai uzņemtu mākslas foto un neapgrūtinātu sevi ar grafisko pro­grammu izzināšanu.

PEN E-P1 piedāvā arī video filmēšanas režīmu, 16:9 attiecībā nodrošinot 1280x720 pikseļu ar līdz pat 30 kadriem sekundē. Turklāt video varam uzņemt ar ekspozīcijas kompensāciju, fiksētu ekspozīciju un manuālo fokusu, kas būs īpaši noderīgi, uzstādot garummaiņas jeb zūmobjektīvu. Uzfilmētais video man izskatījās visai "cieti" kompresēts un izrādījās Motion JPEG AVI formāts, taču materiāls ir skatāms gandrīz uz jebkura datora. Uzņemto video varam ievietot YouTube un sniegt draugiem iespēju vērot to HD režīmā, arī DVD ierakstam kvalitāte būs pietiekama. 12,3 megapikseļu attēlus datorā iekopēt var viegli, pieslēdzot USB vadu un izvēloties attēlu saglabāšanas režīmu. Var arī tādā pašā veidā uzreiz izdrukāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Olympus PEN E—P1

Plusi:

+neliels izmērs

+savdabīgs korpuss

+maināmie objektīvi

+laba attēla kvalitāte

+filmē video

Mīnusi:

-lēns autofokuss

-nav iebūvēta zibspuldze

-nav iebūvēts skatu meklētājs

Cena — Ls ap 650

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko