Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pats sev izdevējs – Apple iBooks Author video hands-on

Katram, kurš kaut reizi paņēmis rokā planšeti, noteikti ir ienākusi prātā doma, ka šī ierīce ir kā radīta lasīšanai. Protams, .doc, .epub, .pdf un kā lauznis vienkāršais .rtf bija un ir pieejams jebkuram, taču, kad paskaties kalendārā un ieraugi, ka kopš Mūsu Ēras sākuma jau paspējuši paskriet veseli divtūkstošdivpadsmit gadi, saproti, ka parastu, pāris stacionārām bildītēm izrotātu grāmatu jūties kā aritmometrs starp modernu viedtelefonu kalkulatoru aplikācijām.

Ja teksta un ilustrēta teksta sagatavošana un izplatīšana elektroniskā formā ar lielākām vai mazākām pūlēm un izdevumiem bija principā pieejama ikkatram, tad, kolīdz gribējam radīt un publicēt mūsdienīgu, interaktīvu grāmatu, tad izrādījās, ka elektronisko grāmatu laikmetā šis prieks nav ne vienkāršāks, ne lētāks, kā tradicionālo Gūtenberga ceļu ejot – meklē nu kādu X Code protošu programmistu, kurš gatavs radīt un uzturēt tavu aplikāciju, vai arī maksā bargu naudu krosplatformu laipu nodrošinātājiem ar Adobe priekšgalā un algo parastu maketētāju. Pie tam, pats nekad īsti nevari būt pārliecināts, vai sagatavotais materiāls planšetē izskatīsies un darbosies tā, kā biji iecerējis.

Cik gan būtu skaisti, ja katrs, kurš sajūt sevī mostamies rakstnieku, varētu pats saviem spēkiem izveidot glītu, ar multimēdiju saturu – video, slīdrādēm, interaktīviem attēliem un citiem tehnoloģiju brīnumiem izskaistinātu grāmatu un pats saviem spēkiem to publicēt vienā no lielākajiem pasaules grāmatu veikaliem? 

Tā domāja arī Apple. Un radīja iBooks Author aplikāciju ar atbilstošu iBook 2 veikala un skaisto grāmatu lasīšanas aplikāciju, kā arī rīkiem (iTunes Producer) grāmatas pārdošanai šai veikalā. 

Kā zinām no Valtera Izaksona rakstītās Stīva Džobsa biogrāfijas, tad šī patiesībā ir viena no pagājušā gada oktobrī mūžībā aizgājušā Apple dibinātāja idejām.

iBooks Author – kas tas ir un ko no mums prasa

iBooks Author ir datora programma interaktīvu e-grāmatu radīšanai Mac datoros (Windows lietotāji, piedodiet – šī nav jūsu diena). Pieejama bez maksas katram, kuram ir Apple dators ar 10.7.2 (Mac OS X aktuālā versija) operētājsistēmu. Patiesībā, ir iespējams datoru apmānīt un veiksmīgi darbināt iBooks Author arī datorā ar Snow Leopard, taču tā nav šī raksta tēma. 

Kāpēc tāds troksnis par ierobežojumiem un izplatīšanas noteikumiem?

Vispirms, par iBookstore licences noteikumiem, kas sacēla krietnu jezgu. Mēģināšu pavisam īsi. Tas, ko drīkstam un ko nedrīkstam darīt ar iBooks Author palīdzību radītu grāmatu (ir runa par failu ar .ibooks paplašinājumu), ir atkarīgs no tā, vai grāmatu piedāvājam par paša noteiktu cenu, vai arī tā ir pieejama bez maksas. Ja grāmata ir bezmaksas, tad drīkstam to izplatīt gan Apple iBookstore, gan paši saviem spēkiem – ar e-pasta, savas veblapas vai jebkura cita kanāla palīdzību. Bezmaksas grāmatas izplatīšanai nepieciešamo iTunes Connect kontu iespējams izveidot un aktivizēt pāris minūšu laikā – ievadām savu Apple ID un paroli, aizpildām pāris teksta laukus, iepazīstamies un parakstām saistošos noteikumus. Kad tas izdarīts, lejupielādējam iTunes Producer programmatūru (bez maksas), ar kuras palīdzību sapakojam savu darbu atbilstoši Apple iBook Store veikala plaukta standartiem un augšupielādējam to veikalā. Komplektā dabūjam rīkus grāmatas tirgus dzīves izsekošanai, kļūdu pieteikumu izskatīšanai un atjaunināšanai/papildināšanai. Par grāmatas izplatīšanu un vietu veikala plauktā nekas nav jāmaksā (atšķirībā no App Store, kur tomēr nākas šķirties no 100 USD gadā) – visu to dara Apple, paturot tiesības izņemt grāmatu no veikala, ja tās saturs pārkāpj autortiesības, kurina naidu, ir pornogrāfisks vai citādā veidā pārkāpj noteikumus, kurus, kā jau pieminēju, jūs parakstāt, izveidojot iTunes Connect kontu. 

Respektīvi – klaigāšanai par jelkādiem izplatīšanas ierobežojumiem nav pamata – gan .ibooks, gan .pdf un .epub formātā šo pašu grāmatu varam dalīt visiem, kas gatavi ņemt pretim. Arī tradicionālā – papīra formā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko