Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dzīves literatūra

Atcerēties ir vērts to, kas ir ilgāks nekā mēs paši. Mīlēt literatūru vai skaņdarbu, vai gleznu ir gluži viens un tas pats – būt aicinātam daudzajās mākslas valodās, kuru mēles laiks nespēj locīt. Bet pierakstītais vārds tomēr vienmēr ir ieņēmis īpašu vietu.

Mūzika un krāsa varenas iet pāri robežām – ceļojot līdz jutoņai, tām vajag [sa]dzirdēšanu un [sa]redzēšanu. Bet vārdam visupirms vajag muti – tas ir dzīvs, kamēr tiek izrunāts. Vārdam vajag cilvēku, tautu, kas to zina un godā. Tauta mācās valodu. Un no valodas mācās sevi. Latvija un latvieši nav 1918. gada 18. novembra „ražojums”. Latviju izveidoja latviešu valoda un latvieši, kam tā bija kļuvusi par nepieciešamību un identitāti. Neatsverams ieguldījums valodas attīstībā un jaunradē bija valodniekiem un rakstniekiem (un zīmīgi, ka daudzi no viņiem bija gan valodnieki, gan literāti). Toreiz, nacionālo ideju pirmsākumos, ar katru nozīmīgu literāru jaundarbu valoda laida arvien dziļākas saknes. Literatūra, valodas pieraksts kļuva par liecinājumu, ka latviešu valoda ir patstāvīga un neapstrīdama vērtība. Toreiz, aizstāvot Latvijas ideju, tieši valoda kā vienojoša atšķirības un piederības zīme bija galvenais arguments pašnoteikšanās cīņās. Svešie kungi atkāpdamies varēja vien nikni izdvest: „Es jums spļauju acīs, ja jūs neprotat runāt krieviski!”* Un joprojām nevis valsts robeža sargā mūsu valodu, bet valoda ir vienīgā, kas spēj nosargāt mūsu valsti.

Es sastopos ar uzkrītoši daudziem aicinājumiem aizmirst vēsturi. Saistībā ar referenduma rezultātiem uz to īpaši naski sauc aizskarto nepilsoņu priekšstāvji un divvalodības (t.i., citas vienvalodības) apoloģēti, bet arī latviešu valodas aizstāvju vidū atrodas uz izlīgumu saucēji, žonglēdami ar paviršām un aptuvenām patiesībām. Tos pirmos var saprast itin labi. Mūsu pamatu uzjautātājiem, uzbrūkot latviešu „čīkstēšanas” iedabai, būtu ļoti parocīgi, ja atmiņa sniegtos, teiksim, ne vairāk kā 20 gadus tālā vēsturē, jo tad vajadzētu vēl tikai nedaudz piepūles un mums varētu ieskaidrot jebko, arī to, ka Latvija un latviešu valoda nav viens un tas pats. Bet tie otrie - kādiem argumentiem klausa viņu mēle?

Sāpīgi mani pārsteidz uzkrītoši daudzās izpausmes, kā valsts vedina aizmirst, kas un kāpēc mēs esam. Politiķu un lēmēju nevīžība pret kultūru ir truls un postošs cirvis. Jo cērt mēlē, ar kuru runā nācijas gars. Aicinājums aizmirst vēsturi ir nekaunīga iedoma pārvērst mūs par klaida bērniem savā zemē. Nolaidība pret kultūru ir ļaunums, kas apdraud to valodu, kurā vienīgajā mēs varam atpazīt sevi, atcerēties šurpceļu un turpināties. Pat paviršības laikmetā ne katra paviršība ir pieļaujama.

Savulaik Ojāra Vācieša valodā es lasīju dzīves kardiogrammu. No tām dzejām nevarēja tik vaļā pat miegā. Un es iemīlēju valodu, kas prot tā vibrēt. Mīlēt labu literatūru savā ziņā ir tas pats, kas radīt labu literatūru: pierakstīt un atcerēties to, kas ir ilgāks nekā mēs paši. „Un viss, kas mēs esam, / ir tas – / kā mēs nesam / caur laikiem un tautām, / un paši caur sevi / to tautas dvēseles / spoguli.”**

Kultūrpolitika ir valsts attieksmes definīcija. Bet „valsts” – tas ir bezpersoniskums, ar kuru var ērti atrunāties un kuram var braši uzbrukt. Tāpēc varbūt jāmēģina formulēt citādi: kultūrpolitika ir jautājums nācijai, kādu valodu tā šeit grib turēt, kas tā pati grib palikt un kādu atmiņu tā spēj turpināt, nekaunēdamās ieskatīties nākotnei acīs. To nevar noreducēt uz tēlniecības vai literatūras „būt vai nebūt”. Tas ir jautājums par to, kā mēs dzīvojam. Atbildēt varam tikai mēs paši. Un ne valstij, bet sev.


* Latvijas Avīze. Nr.48 (4487). 07.03.2012., 12.lpp.
** O.Vācietis. Ex Libris. Rīga: Liesma. 1988., 542.lpp.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja