Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Melnais gulbis

Līdz Austrālijas atklāšanai Vecās pasaules cilvēki dzīvojuši pārliecībā, ka gulbji vienmēr ir baltā krāsā. Satikšanās ar melno gulbi bijis šoks ornitologiem un apvērsums ļaužu priekšstatos. Viens vienīgs vērojums pārvilka svītru pāri daudzus tūkstošus gadu vecai aksiomai. Pietika ar dažu melnu putnu parādīšanos, un veco priekšstatu rāmjus jau varēja lietot iekuram.

Volstrītas enfant terrible, finansists un domātājs Nasims Nikolass Talebs ar melnā gulbja gadījumu ilustrē savu neparedzamības teoriju grāmatā Melnais gulbis, kas septiņpadsmit nedēļas atradās New York Times dižpārdokļu sarakstā. Planētu Zemi viņš dēvē par laimīgu un veiksmīgu sakritību miljardiem citu neparedzamu sagadīšanos kosmiskajā virpulī, tāpat kā pašu dzīvi un dzīvošanas iespēju, kas ir mums atvēlēta. «Vai mūsu zināšanas par pasauli mums ļauj paredzēt nākotnes notikumu attīstību?» retoriski vaicā Talebs. Nē, jo notikumu attīstību vada drīzāk melnā, nevis baltā gulbja «princips». Vai kāds reāli spēja prognozēt Hitlera nākšanu pie varas, PSRS sabrukumu, interneta izplatību, musulmaņu fundamentālisma uzliesmojumu? Visbeidzot - mode, epidēmijas, trendi, jaunu žanru rašanās mākslās - tā ir Melnā gulbja dinamika. Tas, ko neviens pirms tam nezina, - ka tā var būt. Neparedzamības ietekme ir grandioza un Melno gulbi vērš gan draudus vēstošā, gan veiksmi nesošā noslēpumā. Vairums cilvēku, saka Talebs, - bukmeikeri, biržu mākleri, ekonomikas plānotāji, finansisti, sociālo zinātņu, valdību pārstāvji un daudzi citi - veltīgi mierina sevi ar naivu cerību, ka ar savām pašreizējām metodēm spēj izmērīt neparedzamību. Varam plānot pieticīgi vai vērienīgi, tomēr nekad nevaram zināt, vai un kad Melnais gulbis parādīsies mūsu redzeslokā. Mūs nodarbina tas, kas jau ir noticis, nevis tas, kas varētu notikt. Zināšanas var darīt mūs redzīgus, bet zināšanu komforts - aklus. Mēs iestrēgstam zināmajā un pētām detaļas, bieži vien pazaudējot kopskatu. Re, kā! «Pasaule ir necaurskatāma, bet redzamais mūs novirza no ceļa.» Savā grāmatā Talebs citē filosofus, apskata dažādus ekonomikas un finanšu plūsmas modeļus, runā par pasaulslavenu, bet dzīves laikā neatzītu rakstnieku likteņiem un varoņiem, par kuriem mēs diemžēl nekad neuzzināsim, kā arī vēsturi un dabu. Vērtīgais bibliogrāfisku atsauču saraksts aizņem divdesmit sešas lapas! Neparedzamības kontekstā autors uz cilvēces pieredzes paletes sajauc nezināmas krāsas, ar kurām pasaule sevi gleznos nākotnē, un veido jaunu nākotnes režģi realitātes izpratnei. Pēcvārdā Talebs saka: «Iedomājieties putekli blakus planētai, kas ir miljards reižu lielāka par Zemi. Tieši šis puteklītis spēlējis izšķirīgu lomu jūsu piedzimšanas faktā, kaut arī milzu planēta bija - pret. Tāpēc beidziet satraukties par sīkumiem un nekļūstiet līdzīgi īgņai, kurš, saņēmis dāvanā pili, sūdzas par pelējumu vannas istabā. Vienmēr atcerieties - Melnais gulbis esat jūs.»

Top komentāri

Kamielis
K
Lieliska grāmata par izziņas procesu un ekstrapolāciju! Varbūt kāds var iztulkot un izdot arī latviski?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja