Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nezaudēsim pašcieņu

Vispirms mūsu platuma grādos dzima kultūra un tikai pēc tam ministri. *Es negribu neko solīt, es gribu uzrunāt un aicināt. Nacionālās rakstniecības atbalsta fonda dibināšana nenoliedzami ir ļoti skaists brīdis, arī ar visu skaistajam piemītošo dramatismu. Rakstniekiem dažkārt pārmet - runā jau tu skaisti, bet.

.. "Skaisti" rakstnieka gadījumā nozīmē «precīzi» un «skaidri». Esmu pārliecināts, ka arī šī fonda mērķi ir ļoti skaidri un, jā, ka tas dibināts savlaicīgi. Vēsturē pēdējais brīdis bieži vien izrādās pats savlaicīgākais.Ir visai neglīti strīdēties, kas Latvijai vairāk vajadzīgs - skolotāji, garderobisti, rakstnieki, uzņēmēji, ārsti... Bet der atcerēties, ka vispirms mūsu platuma grādos dzima kultūra un tikai pēc tam prezidenti, ministri, deputāti... Mūsdienu Latvijas valstiskās idejas pirmsākumi meklējami tā saucamo jaunlatviešu intelektuālajā domā. Tā bija XIX gadsimta otrā puse. Vēsture pierādīja, ka viņu, sākotnēji izsmieto, centieni pēc savas kultūras bija sabiedrības evolūcijas progresīvajā plānā. Toreiz jaunlatvieši bija aktīvi ne tikai kultūras, bet arī saimnieciskajās sfērās, tolaik jaunlatvietis gribēja - un to skaļi sludināja - būt turīgs latvietis, nevis turīgs vācs vai krievs, un vienīgā iespēja, kā atšķirties, bija kultūra.Šajā jomā nekas daudz nav mainījies. Šodien mums ir sava valsts, bet sabiedriski politiskā situācija ir līdzīga, mēs joprojām esam skaitliski maza tauta un mums joprojām ir visas mazai tautai piemītošas pazīmes un problēmas. Ir situācijas, kad ar varu neko nevar panākt. Arī ar labi organizētu varu ne. Ja nācijai būs lemts izmirt, tā izmirs. Un tas nav fatālisms, bet dabiska lietu kārtība. Vienīgi - nezaudēsim pašcieņu. Ja kāds zināms vai nezināms spēks vai Aklā Māsa vēsture grib mūs asimilēt kādā lielākā nācijā vai politiskā formācijā - nezaudēsim pašcieņu.Ja neesam vairs spējīgi "atražot" sevi fiziski - arī tad nezaudēsim pašcieņu. Neatdosim savu kultūru, savu vienīgo atšķirību raibajā Eiropā, savu nacionālo identitāti "par brīvu". Pacīnīsimies par savu valodu, kuras augstāko formu uztur literatūra, tik daudz lepnuma mūsos vēl vajadzētu būt.Kaut gan Nacionālās rakstniecības fonda dibināšana Valsts prezidenta aizbildniecībā ir privāta iniciatīva, esmu pārliecināts, ka tas nav tikai labas gribas žests, bet valstisks solis un apzināta politiskā griba. Es redzu, ka šo gribu mēs varam īstenot dzīvē.* Uzruna Nacionālās rakstniecības atbalsta fonda dibināšanā 13. septembrī Melngalvju namā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja