Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Šovs: runā ar kandidātu!

Smiekli, slikti valdītas emocijas, publiskas izgāšanās, lieliskas uzstāšanās... To visu intensīvā ritmā piedāvā priekšvēlēšanu debates dažādos televīziju kanālos. Baudiet, drīz beigsies!

Aicinu izbaudīt un papriecāties priekšvēlēšanu publisko notikumu tiešraidēs! Tādas emocijas, tik daudz humora un daudz iemeslu nesāpīgi remdēt savas varbūt iekrātās dusmas nav pat pasaules dīvaiņu šovos. Turklāt sarunas attiecas uz mums pašiem! Dubults prieks, ka visi vēlēšanu TV formāti patīkami pārsteidz ar kvalitāti.

Mēs jūs atkailināsim

Uz gludu frāžu piepildītu gaisu var necerēt šāgada LTV1 debašu Izvēlies nākotni! dalībnieki. Bīstami, ar ātru reakciju un negaidītiem faktiem bruņojušies – tādi ir debašu vadītāji Inga Spriņģe un Gundars Rēders. Viņu gatavoti pārsteigumi nav pārāk patīkami debašu varoņiem, bet labi noder potenciālajiem vēlētājiem.

Deputāta kandidātu kultūras patēriņa paradumi, savas pilsētas vēstures zināšanas, praktiskās dzīves pazīšana – šie jautājumi ātri vien TV tiešraidē noloba iepriekš sagatavotās kandidātu verbālās aizsargdrēbes. Sarunas ir spraigas, pieklājīgas, retu reizi debašu vadītāji atļaujas komentēt vai novērtēt saņemtās atbildes. Viņi prot pārtraukt garstāstu meistarus, nevienam politikas ilgdzīvotājam ar daudzu debašu pieredzi nav cerību dominēt vai novirzīt sarunu.

Smaga, spraiga, gudra un iedvesmota gatavošanās – tie varētu būt debašu Izvēlies nākotni! kvalitātes atslēgvārdi. Aiz tiešraižu minūtēm jūtams daudzu cilvēku milzīgs darbs: notikumu un personību sasniegumu analīze, dažādu faktu atrašana un to savienošana, sižeti no pilsētām ar līdzšinējo svarīgāko notikumu izvērtējumu...

Bet ir viens diskutējams pārsteigums – mazliet piemirstā publika pilsētu skolās un kultūras namos. Cilvēki emocionāli reaģē, viņi nākuši, lai tuvplānā redzētu savus kandidātus, bet publikas portreti veido vien emocionālo fonu.

Uzkarsējušies cīkstiņam

Agros rītos vēlētājus uzrunā LNT priekšvēlēšanu dueļa formāts, šajās dienās gaidāmas arī slavenās līderu debates, ko diezin vai vajadzētu palaist garām, jo patiesības stunda ir pavisam tuvu.

Diezin vai kādam no LNT priekšvēlēšanu rītu duelantiem izdosies pārspēt nežēlīgo vārdu sitienu sabiezināto cīņu, kurā viens otram pretī stāvēja Sarmīte Ēlerte un Nils Ušakovs. Šajā raidījumā bija skaidrs, ka Kristīne Garklāva ar trenētu TV balsi un debašu vadītājas statusu tikai daļēji spēj iejaukties naidīgas sacensības norisē, jo tas līdzinātos ieiešanai krātiņā pie saniknotiem plēsējiem. Bet viņa turējās labi, nav vērts bez papildspēkiem vienmēr mesties pa vidu strīdam, kas attīstās bez palīgspēkiem. Reizēm arī skatītājiem ir ļoti veselīgi vērot tās neplānotās un nepiespiestās deputāta kandidātu publiskās izpausmes, ko provocē priekšvēlēšanu stress.

Arī pārējās dueļu sērijās kvēli uzbrukumi konkurentiem ir būtiska formāta pazīme. Lai kurš no LNT Ziņu dienesta žurnālistiem vada debates, tās, ja vien ieslēgtas, palīdz pamosties!

Bauda izvēlēties

TV3 arī sola dalīt vēlēšanu nakti un sekot vēlēšanu dienas norisēm. Tātad nacionālie kanāli nodrošinās kandidātu auto un taksometru spraigu kursēšanu starp studijām, jo galvenais uzdevums – neļaut iemigt vēlētājiem, pirms tie nav uzzinājuši savas izvēles vērtību.

Bet pirms tam TV3 Ziņu dienesta žurnālisti piedāvāja formātu Vietvaras 2013. Izvēle. Tas bija konceptuāli atšķirīgs, jo nepievērsa nekādu uzmanību deputātu kandidātiem, liekot izmest miskastē sagatavotās runas, vēlēšanu avīzes un neļaujot parādīt "deputāta uzvalciņus". Vietvaras veidotāji nolēma runāt par Latvijas lielāko pilsētu dzīves notikumiem un pārbaudīt, kāds ir iedzīvotāju noskaņojums. Tas bija trāpīgi, vispusīgi un interesanti, formāts – īsi par to, kas tev jāzina!

Vēl tikai divas dienas un viena nakts – lielās izvēles tiešraidēs. Mazliet varas sajūtas, mazliet bezspēcības, mazliet dusmu un ironijas – šo pretrunīgo izjūtu kokteili skatītājiem dāvā tikai priekšvēlēšanu formāti. Ekskluzīva bauda, kas jo asi izjūtama tikai vēlēšanu gados!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja