Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Iznākusi nozīmīga grāmata par Latgales latviešiem

Iznākusi Latgales (agrākās Inflantijas) latviešiem veltītā Stefanijas Uļanovskas grāmata Łotysze Inflant Polskich, a w szczególności z gminy Wielońskiej powiatu Rzeżyckiego (Pūļu Inflantejis latvīši, i seviški Rēzeknis apriņka Viļānu pogosta). Grāmatas prezentācija notika UNESCO Starptautiskās dzimtās valodas dienas pasākumu ietvaros.

Grāmata ir etnogrāfisku aprakstu un folkloras materiālu izlase par Latgales (agrākās Inflantijas) latviešiem, ko pirms 120 gadiem sāka publicēt Krakovas Zinātņu akadēmijas (Akademia Umiejętności w Krakowie) gadagrāmatā Ziņu krājums novada antropoloģijā... (Zbiór wia-domości do antropologii krajowej...). Viss vākums iespiests Ziņu krājuma XV, XVI un XVIII sējumā 1891., 1892., 1895. gadā, katra daļa tika izdota arī atsevišķā novilkumā.

Līdz šim šā 19. gadsimta beigu apcerējuma visas trīs daļas vienkopus nebija pieejamas nevienā Latvijas bibliotēkā. Pateicoties Latvijas Kultūrkapitāla fonda piešķirtajam finansējumam grāmatas izdošanai, tagad jauno izdevumu varēs lasīt un iepazīt ikviens interesents, jo tas tiek dāvināts visiem baltistikas centriem Eiropā, lielākajām Latvijas un Latgales bibliotēkām. Grāmata jau ir aizceļojusi uz Viļņu, Šauļiem, Varšavu, Poznaņu, Sanktpēterburgu, Daugavpili, Rēzekni.

S. Uļanovskas publicētie teksti pārsteidz ar latgaliešu valodas dabiskumu, dzīvīgumu, bagātību, krāsainību, ar to saistot filologu uzmanību. Grāmatas pirmā daļa ir etnogrāfisks apcerējums ar īsu kultūrvēsturisku ievadu, kurš pāriet bagātīgā Latgales vidienes ļaužu materiālās un nemateriālās kultūras raksturojumā, iepazīstinot ar Latgales zemnieku sētu un viņiem pašiem – valodu, ieradumiem, raksturu, mājas un saimniekošanas kārtību, svētku svinēšanu (svētīšanu), ticējumiem un laika vērojumiem; stāstīto atdzīvina folkloras citējumi, konkrētu vietu, notikumu, ļaužu pieminēšana. Otrajā daļā publicētas 194 latgaliešu tautasdziesmas un daudzas sižetā vienotas dažāda garuma kāzu (44), bāreņu (12), ganu (10), karavīru, joku, dzērāju, miega, Dieva u.tml. dziesmas (dažas ir ar notīm; nodaļas beigās arī atsevišķi publicēti vairāku balsu un kadriļas melodiju paraugi); turpat nodrukātas 474 parunas, sakāmvārdi vai citādi saistīti izteicieni un 215 mīklas, no kā šķirti atjautības uzdevumi. Trešajā daļā lasāmas dažas teikas, 53 visai neparasta sižeta pasakas un 22 joku stāstiņi par kādu smieklīgu vai pamācīgu atgadījumu.

Lietotāja ērtībai jaunajam izdevumam sagatavots vienots satura rādītājs, nedaudz piekopjot virsrakstu struktūru un pieliekot trūkstošos tulkojumus no poļu valodas (vietām – paskaidrojumus, precizējumus). 

Grāmatu Pūļu Inflantejis latvīši klajā laidis LU Akadēmiskais apgāds. Ar šo publikāciju sākas jauna LU izdevumu sērija Latgalistikys biblioteka. Tajā plānots izdot gan agrāku laiku, gan mūsdienās veiktus monogrāfiskus pētījumus un citus materiālus latgalistikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja