Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izstāde Art Deco stils. Starpkaru perioda mode. 1918-1939

Piektdien, 11. maijā, plkst. 17.00 Liepājas muzejā atklās izstādi Art Deco stils. Starpkaru perioda mode. 1918-1939 no Aleksandra Vasiļjeva (Parīze, Francija) privātkolekcijas.

Izstādes atklāšanā piedalīsies slavenais teātra mākslinieks, interjeru dizainers, mākslas zinātnieks, modes vēsturnieks un televīzijas raidījumu vadītājs Aleksandrs Vasiļjevs, kurš klātesošos iepazīstinās ar savu Art Deco stila apģērbu modes kolekciju, kas līdz 26. augustam būs skatāma Liepājas muzejā.

Izstāde veltīta Latvijas valsts simtgadei. Tajā iekļauti vairāk nekā 60 apģērbi un aksesuāri, kā arī ar 20. gadsimta 20. un 30. gadiem saistītas fotogrāfijas un gleznas, kas stāsta par daudzveidīgajām modes pārmaiņām tā laika Eiropā.

Pirmā pasaules kara beigas iezīmē būtiskas pārmaiņas pasaules politiskajā kartē. Tādu lielo impēriju kā Krievijas, Austrungārijas, Osmaņu impērijas un Vācijas sabrukuma rezultātā radās vairākas jaunas valstis - Polija, Čehoslovākija, Ungārija, Baltijas valstis.

Tas ietekmēja arī modes attīstību, jo modes dizaina jomā pieauga interese par Eiropas austrumu tautu folkloras motīviem. Periodam raksturīgas nozīmīgas sociālas pārmaiņas - tas bija sieviešu emancipācijas kustības sākums, sievietēm radās iespēja iegūt augstāko izglītību, balsot un saņemt laulības šķiršanu. Tas veicināja viņu pašpārliecinātību un vēlmi pierādīt, ka viņas var būt līdzvērtīgas vīriešiem kā profesionāli, tā sociāli.

Pirmā pasaules kara zaudējumu rezultāts bija arī skaitliska disproporcija starp vīriešiem un sievietēm, kas veicināja sieviešu savstarpējo sacensību. 20. gadsimta divdesmitajos gados modē nāca seksapīls un vēlēšanās atsegt auguma daļas. Pirmās desmitgades laikā Art Deco stila izteiksmes galvenie elementi ir kleitas ar izgriezumu mugurpusē, atsegtas rokas un kājas.

Līdz 1925. gadam tērpa garums saīsinājās līdz ceļgalam, bet sabiedrības apsēstība ar džezu un jaunajām dejām, piemēram, fokstrotu, regtaimu un čarlstonu, plaši atvēra durvis uzmanību piesaistošām modernām zīda kleitām ar lodītēm, stikla pērlītēm, spīdumiem un neīstu dārgakmeņu izšuvumiem, kas padarīja sievietes pamanāmas pat naktī vai džeza klubu samazinātajā apgaismojumā.

Modē bija izteiksmīgs kosmētikas lietojums. Tēls tika akcentēts arī ar spilgtas krāsas aksesuāriem: krellēm, izšūtiem makiem, somām un somiņām bez rokturiem, garām pērļu virtenēm, diadēmām, neīstu dimantu un dārgakmeņu piespraudēm, cigarešu turētājiem, mazām cepurītēm, strausu spalvu boa, dažādu krāsu zīda zeķēm un kurpēm ar papēžiem.

Aleksandrs Vasiļjevs dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs Aleksandrs Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām.

Ar viņu ir sadarbojušies Théâtre du Rond-Point, teātri Le Lucernaire un Cartoucherie, Bastīlijas operas studija Parīzē, Avinjonas festivāls, Ballet du Nord, Jaunais Francijas balets, Versaļas Karaliskā opera, Nacionālais teātris Londonā, Skotijas balets Glāzgovā, Flandrijas Karaliskais balets, Oija Masako balets Osakā, Asami Maki balets Tokijā, Nevadas balets, Santjago Operas un baleta teātris, kā arī daudzi citi.

 

Top komentāri

Ashley
A
Biju šajā izstādē, ļoti patika! :) https://www.youtube.com/channel/UC8zcaTTsMA9F_9VYF5D8U4w
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Liepājas muzejs, Kūrmājas prospekts 16/18, Liepāja

Kad?

11. maijs, 2018 – 26. augusts, 2018

Pr. -Sv. 10 -18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja