Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izstāde Elles ķēķis: Ņujorka – Latvija

Sadarbojoties vairākām organizācijām, latviešiem ASV un Latvijā, ir tapusi izstāde par Ņujorkas mākslinieku grupu Elles ķēķis. Izstāde no 16. maija līdz 17. jūnijam būs apskatāma VEF Kultūras pilī. Tajā būs iespēja iepazīt Elles ķēķa dzejnieku un mākslinieku grupas spilgtākos pārstāvjus, atklāt interesantas liecības par viņu radošo darbību, kā arī aplūkot gleznas, mākslas darbus un dažādus priekšmetus no mākslinieku ģimeņu personīgajiem arhīviem.

Pagājušā gadsimta 50.tajos – 60.tajos gados, paralēli VEF Kultūras pils celtniecībai, otrpus Atlantijas okeānam radās jauna Latvijas trimdas māksla. Toreiz šo kultūru veidošanās paralēles bija nesavienojamas pasaules, bet šobrīd – kopīga laikmeta liecinieces. Elles ķēķis (Hell’s Kitchen) ir ostas rajons Ņujorkā, kur pēckara gados tikās jauni latviešu trimdas mākslinieki, kas bija ieradušies Amerikā cerībā uz pilnvērtīgu dzīvi atvērtā pilsoniskā sabiedrībā ar tiesībām uz vārda brīvību. Šo nelielo, bet dedzīgo mākslinieku grupu spēcīgi ietekmēja amerikāņu kultūra un Rietumu mākslas virzieni. Savienojot to ar savu latvisko identitāti, viņi izveidoja īpašu stilu un kļuva pazīstami kā Elles ķēķa mākslinieki. Viņu radošais gars iedvesmoja citus latviešu māksliniekus brīvajā pasaulē, bet padomju Latvijā aiz dzelzs priekškara par viņiem bija zināms ļoti maz.

Izstādes mērķis ir pavērt durvis, un ieaicināt šajā dzeju, domu, ideālu, jūtu, krāsu, un bohēmas apdvestajā latviešu trimdas mākslinieku vidē – Elles ķēķī. Personības te atklātas galvenokārt caur dzejām un vēstulēm. Izstāde tapusi roku rokā ar tāda paša nosaukuma izrādi, kuras centrā ir dzīves stāsts par dzejnieku Gunaru Saliņu un viņa sievu, filoloģi Jautrīti Saliņu, un par rakstu ļaudīm un gleznotājiem, kuri bija Elles ķēķa radošais kodols. Izrāde VEF Kultūras pilī notiks 29. maijā.

Izstādi veidoja Sandra Zandberga, VEF Kultūras pils mākslinieciskā vadītāja, kopā ar dzejnieka Gunara Saliņa meitu Lailu Saliņu, kura ir izrādes Elles ķēķis: Ņujorka – Latvija autore. Laila stāsta: “Būtībā Elles ķēķa centrā bija dzejnieki un mākslinieki, kuri ļoti interesējās viens par otru un iedvesmojās viens no otra, tā uzturot savas dziļās saites ar dzimteni un ar mātes valodu.”

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

VEF Kultūras pils, Ropažu 2

Kad?

16. maijs, 2018 – 17. jūnijs, 2018

Pr. -Sv. 9 -20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja