Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Izstāde Terīnes

Šī izstāde veidota kā simbolisks ceļojums laikā, kad Mencendorfa namā dzīvojušās ģimenes un viņu viesi maltītē pulcējās pie galda ar terīnēm. Sākot ar 18. un 19. gadsimta tirgoņiem, ģilžu vecākajiem un aptiekāriem, kuru galdos noteikti bija Eiropas slaveno porcelāna ražošanas centru – Sevras, Meisenes, Pēterburgas un citu grezni trauki, turpinot ar Mencendorfu ģimeni, kuri laikā no 20. gs. sākuma līdz 1939. gadam lietoja ne tikai ārzemju darinājumus, bet savos galda klājumos godāja vietējo – Jesena un Kuzņecova fabriku ražojumus.

Terīnes bija svarīgas arī padomju laikā namā dzīvojušajām ģimenēm, galdā lika gan agrāk ražotas, mantotas no iepriekšējām paaudzēm, gan izgatavotas Rīgas Porcelāna fabrikā. Terīnes mūsdienu ģimenēs lieto salīdzinoši reti, tomēr pieaug interese par šiem traukiem. Terīnes pa reizei atkal liek pusdienu galdā, bet īpaši tās iecienījuši kolekcionāri.

Laikā, kad tika uzcelts Mencendorfa nams (1695), praktiskais, siltumu uzturošais servējamais trauks – terīne – jau bija kļuvusi par turīgu cilvēku maltīšu visgreznāko piederumu. Blakus alvas un sudraba terīnēm, moderni kļuva porcelāna un fajansa servējamie siltuma trauki, kuru izcelsme saistāma ar Francijas Saules karaļa galmu 17. gadsimtā. Nu šim universālajam traukam bija ne tikai godpilnais uzdevums atklāt ēdienreizi ar pasniegtu zupu, bet tam bija arī jāprezentē saimnieka gaume, modes izpratne un bagātība. Bagāto galdā bija vairākas terīnes – katram ēdienam ar atbilstošu rotājumu, krāsu un formu. Bez populārām ģeometriskas formas terīnēm galdus krāšņoja arī dzīvnieku, putnu, dārzeņu un augļu skulpturāli trauki. Terīņu rotājums un tilpums parasti norādīja, kas terīnē atrodas. Terīnes praktisku un estētisku iemeslu dēļ bieži izgatavoja kopā ar paplātēm – gan atsevišķām, gan savienotām ar trauku, kā arī iekļāva servīzēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mencendorfa nams, Grēcinieku iela 18

Kad?

7. oktobris, 2023 – 19. novembris, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja