Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Purima svētku uzvedums

2. aprīlī, svētdien, 14.00 Žaņa Lipkes memoriālā notiks pasākums, veltīts visjautrākajiem ebreju svētkiem – Purimam. Uz to aicinātas ģimenes ar bērniem un citi interesenti.

Pēcpusdienas programmā: Žaņa Lipkes memoriāla direktores Lolitas Tomsones priekšlasījums par nesen pagājušo Purima svētku vēsturi un tradīciju, kā arī Maksa Goldina Purimšpīles uzvedums.

Purimšpīle ir Esteres grāmatas iedvesmots komisks muzikāls uzvedums ar karnevāla elementiem, kuru izrādīja Eiropas sinagogās kopš 15. gadsimta. Tā pamatā ir bibliskais stāsts par to, kā pārsteidzošu sakritību rezultātā tiek izjaukti Persijas ķēniņa ļaunā padomnieka Hamana plāni par visu karaļvalsts jūdu iznīcināšanu.

20. gadsimtā šo seno tradīciju Padomju savienībā atdzīvināja Makss Goldins, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors – viens no labākajiem ebreju folkloras speciālistiem. Viņam šogad apritētu 100. Oriģinālā Purimšpīles valoda bija sarežģīts jidiša, ivrita un vidusaugšvācu valodas sajaukums. Lai to varētu atskaņot padomju apstākļos, profesors Goldins uzveduma libretu pārstrādāja krievu valodā, sacerēja tam mūziku un nosauca jauno uzvedumu par “mistēriju”.

2. aprīļa Purimšpīles izpildītāji būs:
Uzveduma mākslinieciskais vadītājs, baritons Vlads Šuļmans, Riga Klezmer Band, Krakovas filharmonijas tenori – solisti Oļegs Orlovs un Džordžo Savkini (Itālija), Mihaila Aleksandroviča jauno vokālistu konkursa laureāti, īpašais viesis – Viktors Šapiro (Kaļiņingrada) Hamana lomā, kā arī teātra „Čiri-biri-bom” aktieris Leonīds Romanovs un režisors Mihails Galants.

Pasākumā var ierasties maskās, ar dažādiem grabuļiem un klabekļiem.

Uzvedums notiks III Starptautiskā Mihaila Aleksandroviča ebreju mūzikas festivāla ietvaros. Tā iniciatori ir Maksa Goldina biedrība “Ebreju kultūras mantojums” un Dutch Jewish Humanitarian Fund.

Pasākuma valoda: latviešu, krievu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Žaņa Lipkes memoriāls, Ķīpsala, Mazais Balasta dambis 9

Kad?

2. aprīlis, 2017

14.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja