Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

RIGA IFF programmu In Kino Veritas atklās ar šausmu filmu Zirneklis un Aurēliju Anužīti galvenajā lomā

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) programmas In Kino Veritas atklāšanā, 12. septembrī plkst 18:30, demonstrēs 1992. gada šausmu filmu Zirneklis ar Aurēliju Anužīti galvenajā lomā, informēja festivāla pārstāve Anna Macko.

Šogad festivāla retrospektīvas un izpētes programma pievērsīsies ekstravagantās B-filmas tēmai, tiecoties izzināt šīs kategorijas robežas, mītus un spilgtākos paraugus. B-filma joprojām kalpo kā savu ideju un spēju izmēģinājumu teritorija režisoriem, savukārt tās klasika būtiski iespaido mūsdienu kino.

RIGA IFF retrospektīvas programmā In Kino Veritas šogad apkopoti autorkino teritorijai piederīgi B kino klasikas paraugi. Izraudzīti izcili, pat kulta režisori, kas spējuši virtuozi apspēlēt diezgan šaubīgus sižetus un, strādājot taupības apstākļos, radījuši drosmīgas, asprātīgas un spilgtas filmas, bez kurām kopējā kino aina būtu nepilnīga.  

Programmas atklāšanā gaidāma Latvijas vēsturē pirmā un pagaidām vienīgā erotiskā šausmu filma – Vasīlija Masa režisētais Zirneklis ar Aurēliju Anužīti galvenajā lomā.

Kā stāsta programmas kuratore Sonora Broka: “Pienācis brīdis, kad B kino iestiepj savus taustekļus In Kino Veritas. Tā raksturu vislabāk ataino filmu plakāti – ekspresīvi, koši, dažkārt šokējoši. B kino jēdziena izpratne laika gaitā attīstījusies no mazbudžeta kino līdz tādam, ko raksturo diezgan precīza sižetiskā, kinematogrāfiskā un estētiskā palete. No jūras iznākoši nezvēri, tomāti-slepkavas, dažnedažādi agresīvi noskaņoti insekti līdztekus kovbojiem un atriebīgām liktenīgajām skaistulēm tā sauktajās exploitation jeb sekspluatācijas filmās. B kino kalpojis kā iedvesmas avots Mārtinam Skorsēzem un Kventinam Tarantīno. Tas noteikti iedvesmos arī RIGA IFF skatītāju!”

Šogad līdzās programmas kuratorei Sonorai Brokai pieaicināts vies-kurators – režisors Aiks Karapetjans. “Pirmo reizi Rīgā uz lielajiem ekrāniem būs iespēja redzēt Borisu Karlovu un Bēlu Lūgošī Holivudas klasiskajā horrorā, jāpaņu melnbalto B kategorijas jakudza drāmu, kas piešķīra svaigu elpu gangsterfilmu žanram, pirmo latviešu šausmeni, franču poētisko trilleri un kulta režisora Džona Votersa amerikāņu pop-avangardu. Katra no šīm filmām ne tikai ieņem svarīgu vietu pasaules kino vēsturē, bet arī atgādina visiem kino veidotājiem – esiet drosmīgi un nebaidieties no savām kļūdām, jo tās mēdz kļūt par daļu no stila!”, tā Aiks.

Ar pilnu In Kino Veritas programmu iepazīties, kā arī iegadāties biļetes iespējams festivāla mājaslapā: http://www.rigaiff.lv/2017/lv/category/films-cat/in-kino-veritas/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja