Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Neatkarība un zupa

Baltijas filmu programma ar akcentu uz vēsturi un jaunības dullumu.

Nākamajā nedēļā Rīgā, Tallinā un Viļņā norisināsies Baltijas filmu dienas, kuru laikā triju valstu iedzīvotāji divās dienās bezmaksas seansos varēs noskatīties jaunākās un labākās kaimiņvalstu spēlfilmas un satikties ar tās autoriem. Baltijas filmu dienu seansi Latvijā notiks kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē 23. un 24. augustā no plkst. 18.

Četru filmu programma tiks atklāta ar zīmīgu darbu – lietuviešu režisora Kristijona Vildžūna Senekas dienu (2016) par trim jauniešiem, kuru dzīves tiek izspēlētas uz 1989. gada notikumu fona, īsi pirms Padomju Savienības sabrukuma un Lietuvas neatkarības atjaunošanas. Vēsturiskas ainas, masu skati un kalni, kas ir plaši atvēruši finansētāju maciņus.

Šī ir pirmā kopražojuma spēlfilma, kuras ražošanā ir piedalījušās visas trīs Baltijas valstis (Studio Uljana Kim no Lietuvas, Studija Lokomotīve no Latvijas un Amrion no Igaunijas). Producents Roberts Vinovskis savulaik atklāja – filmas tapšanas gaitā ir radies joks, ka studijām būtu jāapvieno spēki un jānodibina uzņēmums Baltic Chain Production.

Šajā pašā vakarā tiks izrādīta arī igauņu režisores Trīnas Rūmetas traģikomēdija Mulsuma dienas (2016) par 90. gadu nogali Igaunijā un 27 gadus veco Allaru, kurš dodas no vienas ballītes uz otru, dzer šņabi no kakliņa un traucas kā bijušais somu rallija pilots Tomijs Makinens pretī mūžam aktuālajam jautājumam: ko, ellē, man iesākt ar šo dzīvi?

Programmā ir iekļauta arī igauņu režisora Margusa Paju filma Zupas pilsētas slepenā biedrība (2015). Tas ir stāsts par Marī, kuras vecāki ir apsēsti ar darbu, līdz ar to lielāko daļu laika viņa pavada kopā ar saviem draugiem un vectēvu (un vectēvi, kā zināms, ir bīstamāki par datoriem). Kādu dienu pilsētu pārņem noslēpumains vīruss – visi pieaugušie sāk uzvesties kā bērni.

Galvenajiem varoņiem ir tikai 48 stundas, lai atrastu pretlīdzekli, iekams nav par vēlu! – vārdu sakot, viss labākajās asa sižeta piedzīvojumu filmu tradīcijās. Jāatzīmē, ka Margusa Paju kinodarbs 2015. gadā kļuva par kases grāvēju Igaunijā, kur to noskatījās vairāk nekā 90 000 cilvēku – gandrīz tikpat daudz, cik pēdējo Džeimsa Bonda filmu Spektrs.

Baltijas filmu dienu programma noslēgsies ar lietuviešu režisora Donata Ulvida filmu Emīlija (2017) – tas ir vēl viens darbs no dienvidkaimiņu kino veidotājiem, kuri pievēršas Lietuvas neatkarības tēmai, par kuru 1972. gada pavasarī iestājas jaunieši Kauņas ielās. Viņu vidū ir arī topošā aktrise un galvenā varone, kura uz savas ādas izbauda tā laika dramatiskos notikumus.

Titullomu šajā filmā atveido lietuviešu aktrise Ieva Andrejevaite, kuras vārds ik pa laikam parādās dažādos krievu kino projektos. Aktrise ir piedalījusies krievu režisores un scenāristes Oksanas Karas komēdijā Kārtīgs puika/Horošij maļčik (2016), kas Soču kinofestivālā Kinotavrs ir izpelnījusies Grand Prix balvu un uzvarējusi skatītāju balsojumā.

Savukārt Lietuvā un Igaunijā varēs noskatīties Renāra Vimbas debiju Es esmu šeit (2016), kura Berlīnes kinofestivālā ir ieguvusi Kristāla lāci. Lietuvā tiks izrādīta arī režisora Viestura Kairiša drāma Melānijas hronika (2016), Igaunijā – Jāņa Norda pieaugšanas stāsts Mammu, es tevi mīlu (2013). (Jau novembrī Latvijas kinoteātros ir gaidāma režisora jaunākā filma Ar putām uz lūpām.)

 

Baltijas filmu dienas

Kinoteātrī Splendid Palace

23. un 24. augustā

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja