Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā notiks vairāku Latvijā tapušu filmu seansi

Desmit Latvijas filmu un minoritāro kopražojumu pirmizrādēs Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā (Riga IFF), kas sākas 17. oktobrī, pie skatītājiem nonāks astoņas pilnmetrāžas filmas, animācijas īsfilmu cikls un nacionālo īsfilmu programma; daļa filmu būs skatāmas arī tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv

Režisora Uģa Oltes mūzikas filma Tesa Man ir izvēlēta Rīgas Starptautiskā kinofestivāla atklāšanas vakaram 17. oktobrī, šajā studijas VFS Films producētajā darbā satiekas grupas Tesa mūzika, gleznotāja Andra Eglīša māksla, Vidzemes rudens ainava un režisora Uģa Oltes interese par dabas spēku un misticisma potenciālu.

VFS Films šogad ir visplašāk pārstāvētā Latvijas filmu studija Riga IFF programmā, un nākamo pirmizrādi studija svinēs jau festivāla pirmajā nedēļas nogalē, 19. oktobrī, ar ļoti būtisku pienesumu vismazāko kinoskatītāju vajadzībām – režisores Kristas Burānes un mākslinieces Kristīnes Jurjānes kopīgi veidoto animācijas īsfilmu ciklu Brīnumskapis, kur piecās īsfilmās satiekas arī citi Latvijas animācijas ainavā nozīmīgi profesionāļi – Edmunds Jansons, Anete Melece, Anna Zača un Toms Burāns. Filmu cikla pamatā ir bērnu auditorijā jau populārais Aigara Voitišķa dziesmu cikls ar Pētera Brūvera, Māras Zālītes un Ievas Samauskas dzejoļiem, Brīnumskapja īsfilmas būs pieejamas skatītājiem arī pēc festivāla straumēšanas platformā TET TV+.

Izcilais dabas filmējumu speciālists, operators un režisors Māris Maskalāns studijā VFS Films vairākus gadus strādājis pie dokumentālās filmas Beigas, kurā filozofiski un arī reālistiski apskatīts mūžīgais dzīvības un nāves cikls dabā. Tikmēr kopražojuma dokumentālajā filmā Dzīves tango, kuru studijā VFS Films Krista Burāne veidojusi kopā ar itāļu režisori Ēriku Lifredo, kāds padzīvojis pāris cīnās pret vīra progresējošo slimību, smeļot spēku un enerģiju tango rituālos. Šī filma atrodama Riga IFF programmā Home Made Premieres, kur koncentrējas liela daļa filmu, kas saistītas ar Latviju, - arī aģentūras LIAA atbalstītā Ilzes Lasmanes-Brožes dokumentālā filma Misija latvietis. Dizaineri, kuras galvenie varoņi ir starptautiski jau novērtētie mākslinieki Germans Ermičs un Artis Nīmanis.

Riga IFF Latvijas filmu sarakstā ir arī trīs spēlfilmas, un visas apliecina Latvijas kinoprofesionāļu cienījamo reputāciju Eiropas mērogā, jo veidotas kā minoritārie kopražojumi ar Latvijas studiju piedalīšanos un Nacionālā Kino centra finansiālo atbalstu. Studija White Picture un radošā komanda producentes Alises Ģelzes vadībā strādājusi nīderlandiešu režisores Inekes Houtmanes bērnu auditorijai domātajā spēlfilmā Grāmata par visu, kas iekļauta Riga IFF programmā Kids’ Reel, bet studija Lokomotīve turpina sadarbību ar lietuviešu režisoru Tomu Vengri – viņš filmā Piecarpus mīlas stāsti kādā dzīvoklī interesantā struktūrā apvienojis nesaistītu tēlu stāstus, kurus vieno tikai īres dzīvoklis un apkopēja, kas izdzēš katra atsevišķā stāsta pēdas.

Trešās kopražojuma spēlfilmas veidošanā piedalījies producents Matīss Kaža ar savu studiju Trickster Pictures, lietuviešu režisora un operatora Laurīna Bareišas filma Sausi slīkstot jau izpelnījusies ievērību Eiropas festivālos un no 25. oktobra būs skatāma arī Latvijas kinoteātros. Šī filma iekļauta Riga IFF galvenajā konkursā, kur Latviju pārstāv arī režisores Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma Gala punkti, kopā ar operatoru Gintu Bērziņu filmēta visdažādākajās Rīgas vietās, kur vien loku met kāds sabiedriskā transporta maršruts. Filmai Gala punkti šī ir pasaules pirmizrāde, jau dažas dienas vēlāk sāksies arī filmas festivālu dzīve ar jaunām pirmizrādēm dažādos pasaules reģionos.

Atsevišķa Riga IFF programmas sadaļa ir Nacionālais īsfilmu konkurss (seanss trešdien, 23. oktobrī, kinoteātrī Splendid Palace), kurā iekļautas deviņas Latvijas autoru īsfilmas, astoņas no tām atzīmētas kā nacionālās pirmizrādes. Šajā programmā savas filmas skatītājiem piedāvā gan pieredzējuši režisori, gan tikko vēl studenta statusā strādājušie – Betija Zvejniece, Monta Andžejevska, Roberts Vanags, Reinis Ūbelis, Ieva Ozoliņa, Zane Oborenko, Edmunds Jansons, Uģis Olte, Jānis Ābele un Toms Šķēle.

Ar daļēju Nacionālā Kino centra atbalstu festivāla dienās notiek arī profesionāļiem domātā starptautiskā kinoindustrijas programma Riga IFF Forum, kuru veido vairākas sadaļas – topošo filmu projektu prezentācijas Riga IFF Showcase, īsfilmu platforma Short Riga Test Screenings, festivālu kontaktu dibināšanas iespēja Meet the Festivals un pieredzes apmaiņas platforma Baltic Women in Film Mentorship.

Visa informācija par Rīgas Starptautisko kinofestivālu atrodama mājaslapā www.rigaiff.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja