Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Amatieris. Recenzijas priekšspēle

Biju aplam samulsis, ieraugot sestdienas NRA kinovērtētājus, kas iešķiebuši Jāņa Norda debijas kino “Amatieris” divus skābus “āboļus”, jo no kritiķu teksta neizrietēja nekādi jēdzīgi argumenti, kāpēc tik rezervēti (atvainojos, kritērijs “garlaicīgi” nav profesionāls, jo kādam garlaicīgs var šķist arī Tarkovskis, Bergmans, Linčs un Reigadass.

..).Man, dodot četras zvaigznes, nav uznākusi nemotivēta dāsnuma lēkme. Pirmkārt, šī debija ir pārsteidzoši profesionāli kvalitatīva: ne tikai atzīstamā, bet pat slavējamā līmenī ir veikta gan filmas montāža, gan skaņu celiņa tēlainību un “atmosfēriskumu” apliecinoša atbilsme ekrāna valodai, gan — kas it īpaši brīnums latviešu jaunā kino apstākļos — prasme strādāt ar aktieriem, no kuriem vien divi (Regīna Razuma, Edgars Samītis, ja neskaita epizodisko Alvi Birkavu) ir dēvējami par profesionāļiem. Plus precīzie dialogi, turklāt ne tikai organiskās nenormatīvās un žargona leksikas izmantojuma dēļ. Un vēršu uzmanību, ka par trim (montāža, “story”, režija) no četrām manis nosauktajām profesionālajām jomām atbildējis viens cilvēks — Jānis Nords. Mūzikas “režijas” autors savukārt ir filmā redzamais narkobandīts Jariks — viens no košākajiem un, hm, smalkāk notēlotajiem nevaroņiem.Tātad mums ir darīšana ar rietumu kinematogrāfa izpratnē tipiska autorkino reanimēšanu (varbūt pat pirmo reizi Latvijā tik konsekventi īstenotu). Par šo svarīgo mākslinieka misiju, ko veicis, kā noprotams, kinomāns Nords (latvju Tarantīno, kas izdīga savā L.A. pievārtes videonomā?), ir vērts skaļi taurēt. Mana sirds sāka pukstēt kvēlāk jau tajā mirklī, kad ieraudzīju amatieri dīleri uz motorollera — sveiciens “Paris, Je t’aime, Megijai Gilenholai un Godāram!Otrs aspekts, kas mani burtiski “uzkāra”, ir filmas galvenais varonis — absolūti ambivalentais indivīds Viktors, kura raksturs un personība pieprasa īpašu uzmanību, jo TĀDS cilvēks latviešu kino vēl nav ticis fiksēts. Tas ir unikāli!Spriediet paši — kas notiek šī simpātiskā, drusku bremzētā ambāļa paurī, ja viņš a) ir ļoti principiāls kā jaunais topošais žurnālists (epizode ar latvju ne-Kurņikovu ir super!), bet b) apjēdz taču, ar ko viņš taisa biznesu — ar visšaušalīgāko mantu: “zaļo” un “vitamīniem”.

Lasiet recenziju, kas publicēta "Kultūras Dienā".

Lasiet interviju ar Jāni Nordu, kas publicēta "TV Izklaidē".



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja