Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad panki, vēstnieki un astronomi

No 5. līdz 9. septembrim jau 16. reizi norisināsies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā notiks projektu tirgus dokumentālo filmu profesionāļiem no Baltijas, Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, bet ikvienam interesentam tiks piedāvāta starptautisku ievērību guvušu dokumentālo filmu programma, pastāstīja Nacionālā Kino centra pārstāve Elīna Cire.

Šogad Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmu varēs redzēt kino mīļi gan Rīgā, kinoteātrī K. Suns, gan arī pirmo reizi foruma vēsturē Latvijas reģionos – Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī.

Šogad filmu programma Citāda realitāte pievērsīsies iesīkstējušu uzskatu pārvērtēšanai, kā arī apspriedīs neērtus jautājumus par toleranci, iecietību, politisko atbildību.

Programmu atklās filma Panka sindroms (The Punk Syndrome, Somija, 2012) - iepazīšanās ar unikālu somu pankroka grupu Pertti Kurikan Nimipäivät, kuras dalībniekus vieno ne vien milzīga atdeve uz skatuves un atpazīstamība sabiedrībā, bet arī Dauna sindroms.

Ironisku jautrību garantēs Gnarrs (Gnarr, Islande, 2010) – stāsts par komisku aktiera un Bjorkas muzikālā kolēģa Jouna Gnarra vēlēšanu kampaņu, kas beidzas ar Labākās partijas uzvaru pašvaldību vēlēšanās un oficiālu Reikjavikas mēra amata iegūšanu.

2010. gada labākā Eiropas dokumentālā filma Ilgas pēc skaidrības (Nostalgia for the Light, Francija, Vācija, Čīle, 2010) ir episks ceļojums pa harizmātisko Atakamas tuksnesi, kur astronomu centieni izskaidrot Visumu sastopas ar Pinočeta režīma upuru sievām un māsām, kas sausākajās pasaules smiltīs gadu desmitiem meklē liecības par savu radinieku bojāeju.

Skaudri romantiskā Argentīnas mācība (Argentinian Lesson, Polija, 2011) fascinējošā poētismā fiksē argentīniešu meitenes pāragri zaudētas bērnības pieredzi un liek šaubīties par pieaugušo atbildības robežām.

Pārgalvīgā un traģikomiski strīdīgā dāņu filma Vēstnieks (Ambassador, Dānija, 2011), kas caur slēptās kameras aci atklāj diplomātu un dimantu uzpircēju darījumus Āfrikā, iespējams, šobrīd ir skandalozākais dokumentālā žanra paraugs pasaulē, par kuru Libērijas valdība grasās tiesāt režisoru Madu Brigeru.

Turpinot aizsākto tradīciju, foruma laikā skatītājiem būs iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un pēc filmu noskatīšanās piedalīties diskusijās.

Foruma atklāšanas īpašie viesi 5. septembra vakarā būs filmas Panka sindroms galvenie varoņi – grupa Pertti Kurikan Nimipäivät (Perti Kurikana vārda diena), kas ne vien tiksies ar skatītājiem, bet arī sniegs koncertu Rīgā, klubā Nabaklab.

Filmu programma Citāda realitāte tiks demonstrēta kinoteātrī K. Suns Rīgā, Elizabetes ielā 83/85, kā arī Valmieras, Liepājas un Jēkabpils kinoteātros. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu rīko Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar MEDIA Desk Latvija, Latvijas Kinoproducentu asociāciju un EDN (European Documentary Network). Pasākumu atbalsta Kultūras ministrija, MEDIA 2007, Rīgas Domes Kultūras pārvalde un Baltic Films.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja