Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ditas Rietumas "Baltijas pērles" piecinieks

1. Tēvocis Bunmē, kurš spēj atcerēties savas iepriekšējās dzīves/ Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Režisors Apičatpongs Vīrasetakuls

Brīnišķīga, budisma pasaules izjūtā sakņota filma, kas uzvarēja šā gada Kannu kinofestivāla konkursā, iegūstot Zelta palmas zaru. Pierādījums, ka kinematogrāfā ir iespējams atrast pretindi komerckino tiražētajām klišejām un vidējā rietumu pilsoņa histēriski fragmentētajai pasaules uztverei.

2. Filma Sociālisms/ Film Socialisme. Režisors Žans Liks Godārs

Filma, kas tika rādīta šā gada Kannu kinofestivāla ārpuskonkursa programmā, kā cieņas apliecinājums ekstravagantajam XX gs. kinoklasiķim Žanam Likam Godāram, kura vārds jau ir kanonizēts. Antilineāra filma provokācija, kas spēj sagādāt baudu, ja ļausities sirmā revolucionāra Godāra diktētajiem noteikumiem.

3. Valdzinošā Tamāra Drū/Tamara Drewe. Režisors Stīvens Frīrss

Britu meistara Stīvena Frīrsa ironeska par britu radošo inteliģenci, mazpilsētu, seksualitāti un intrigām. Burvīga, skatītājam ļoti draudzīga komēdija "ar morāli", kuras galvenie personāži ir daiļava žurnāliste, britu detektīvu karalis un rokzvaigzne.

4. Pārdzīvot savu dzīvi: teorija un prakse. Režisors Jans Švankmaiejers

Pierādījums, ka sirreālisms kino joprojām var būt organiska parādība, it īpaši, ja noteikumus diktē Eiropas kino dzīvais klasiķis čehs Jans Švankmaijers. Šī filma savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja pirms mēneša Venēcijas kinofestivālā, apliecinot, ka Švankmaijers ir perfektā formā. Atraktīvs eksperiments (aplikāciju filma, kurā izmantotas aktieru fotogrāfijas).

5. Apstiprinātā kopija/Copie Conforme. Režisors Abas Kiarostami

Šis irāņu dzīvā klasiķa Abasa Kiarostami Itālijā filmētais darbs atnesa Kannu festivāla balvu franču aktrisei Žiljetai Binošai. Vērts redzēt, gan kā askētiskiem līdzekļiem veidotu melodrāmu – filmas svaru iznes divi aktieri – francūziete Binoša un viņas partneris – britu operzvaigzne Viljams Šimels, gan kā savdabīgu eksperimentu, kurš tā arī līdz galam neatšifrē savus spēles noteikumus. Jautājums, vai skaistā, vientuļā antikvariāta īpašniece (Binoša) jau kādreiz bija satikusi slaveno rakstnieku (Šimels) vai abu attiecības ir viņas fantāzijas auglis, tā arī paliek līdz galam neatbildēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja