Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Filmai "9.rajons" problēmas Nigērijā

Talantīgajam kanādiešu  – austrāliešu režisoram Neilam Blomkempam (29), kura futuroloģiskā  satīra par planētas Zeme iedzīvotāju kolektīvo rasismu –  filma 9.rajons/District Nine patlaban ar milzu panākumiem iekaro pasaules, arī Latvijas, kinoekrānus, dižas galvassāpes sagādājuši Nigērijas varas pārstāvji.

Varētu jau paironizēt par šīs Āfrikas valstiņas politiķu savdabīgo humora "neizjūtu", ja vien Nigērija nebūtu trešā lielākā kinoindustrija pasaulē  (pēc Holivudas un Bolivudas) – neticami, bet gadā tur top vairāk kā 3000 filmas! – ar milzīgu ekonomisku un politisku ietekmi reģionā.

Nigērijas informācijas ministre Dora Akuniili izplatījusi paziņojumu pasaules masu medijos, kurā protestē, ka "Blomkempa filma kaitē Nigērijas valsts tēlam, nigēriešus attēlojot kā kanibālus, noziedzniekus un prostitūtas, bet galvenajam filmas bandītam ir dots tieši tāds pat vārds kā mūsu valsts ijušajam prezidentam Olusegunam Abasandžo".

Sašutusī ministre pieprasa tūdaļ pat pārtraukt filmas demonstrēšanu ne tikai Nigērijā, bet visā Āfrikā. Intervijā britu BBC viņa paziņoja, ka ir izsūtījusi oficiālu pieprasījumu ASV kinokompānijai Sony Pictures Entertainment, kurā pieprasa "publiski atvainoties par nepamatotu un neattaisnojamu Nigērijas tēla graušanu". Pie valsts tēla uzlabošanas ķērusies informācijas ministre uzdevusi arī Nigērijas nacionālās kinoindustrijas pārstāvjiem "vistuvākajā laikā veikt visu iespējamo, lai ļaunums, ko nodarījusi šī amerikāņu filma, tiktu labots".

Malaviešu aktieris Jūdžins Humbaniva, kas 9.rajonā tēloja bandītu Olusegunu (kam tas eksprezidenta vārds) gan iebilst – vispirms viņš aizrāda ministrei, ka šāds vārds ir viens no populārākajiem nigēriešu vidū, otrkārt, bez sliktā Oluseguna filmā netrūkst citu negatīvu personāžu, kas nav nigērieši, visbeidzot – tā taču ir fantastikas filma, kuras darbība norisinās Dienvidāfrikā, nevis konkrēti atpazīstamā Nigērijā. Aktieris sarunā ar BBC Āfrikas korespondentu: "Tas taču ir izdomāts stāsts un tas nepavisam nenozīmē, ka nigērieši ēd citplanētiešus. Es vēlētos ministrei atgādināt, ka nedz Dienvidāfrikā, nedz Nigērijā patlaban nav nolaidies avarējis ārpuszemes galaktikas kosmosa kuģis ar simtiem tūkstošu citplanētiešu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja