Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Īsmetrāžas un animācijas festivālā "Open Cinema" Signei Baumanei diploms

Piektā starptautiskā īsmetrāžas un animācijas festivāla Open Cinema noslēguma ceremonija notika 15.augustā Pēterburgas pilsētas Petropavlovskas cietokšņa pludmalē. Lai arī festa sākumos tas ticis iecerēts kā ekstravagants kinematogrāfā ieinteresētu jauniešu tusiņš, kur brīvā dabā demonstrē respektablos starptautiskos festivālos apbalvotas mazās un multiplikācijas filmas, nu jau pāris gadus, pateicoties pasaulē atzītā krievu dokumentālista Vitālija Manska pūlēm, tas kļuvis par vērā ņemamu kino dzīves notikumu. Šogad konkursam par galveno balvu — Smilšu pulksteni — četrās kategorijās sacentās teju pusotrs tūkstotis filmiņu no 49 valstīm.

Galveno balvu spēlfilmu grupā saņēma franču "īsais metrs" — Valentēna Puatjē skumjā komēdija Tonijs Zorejs/Tony Zoreil — asprātīgs stāsts par 28 gadus vecu vīrieti, kuram katastrofāli neveicas ar sievietēm, tāpēc ka puisim ir milzīgi lielas ausis. Žūrija atzīmējusi, ka simpātiskākais šajā darbā ir fakts, ka režisors necenšas šīs pret jebkuriem trokšņiem hiperjutīgās ausis pārvērst par kaut kādas īpašās "citādības" (sociālās, nacionālās, reliģiskās vai seksuālās) metaforu. Labākajai dokumentālajai filmai balva netika piešķirta, četras filmas saņēma diplomus. Labākā eksperimentālā filma — britu fotogrāfa Marko Sandžesa videoart darbs (slideshow) Apstākļi/Circumstances.

Vissīvākā konkurence risinājās animācijas sadaļā. Smilšu pulksteni saņēma Natālija Mirzojana par klasiskās zīmētās multiplikācijas stilā veidoto darbu Bērnības koks. Īpašs prieks par Open Cinema diplomu latviešu režisores Signes Baumanes multenītei Dzimšana/Birth kā "ironiskākajai filmai par grūtniecības tēmu". Filma gan konkursā pārstāvēja ASV. Kinokritiķis Mihails Trofimenkovs laikrakstā Kommersant rezumē: "Vērts atzīmēt amerikānietes Signes Baumanes filmu Dzimšana kā lielisku melno komēdiju par bailēm, kas pārņem meiteni, uzzinot, ka viņa ir stāvoklī. Ja velkam paralēles ar "nopietno spēles kino", tad Signe Baumane uzņēmusi iespaidīgu animācijas versiju slavenajām Toda Solondza filmām par nelaimīgiem pusaudžiem no nabadzīgām metropoļu nomalēm."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja