Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kannu festivāla žūrija apbalvo ekstremālākās filmas

Noslēdzies Kannu kinofestivāla maratons, kas ieies vēsturē kā drosmīgu žūrijas lēmumu kronēts notikums. Izabella Ipēra, kuras vadībā strādāja žūrija, neliekuļoja — izcilā franču aktrise ar balvām novērtējusi Kannu konkursa skates izaicinošākās filmas, savukārt prestižo Zelta palmas zaru atdevusi sev tuva kolēģa darbam. Tā ir austriešu režisora Mihaela Hanekes filma Baltā lente — melnbalts, vēsturisks stāsts par grēkiem un noslēpumiem.

Festivāla Grand Prix ieguva kritiķu aptaujas līdere — franču cietuma drāma Pravietis (rež. Žaks Odrijārs).

No divdesmit konkursa filmām žūrija akcentēja arī pretrunīgi vērtēto Larsa fon Trīra filmu Antikrists — tās aktrise Šarlote Gensbūra saņēma balvu par labāko aktierdarbu.

Par labāko aktieri tika atzīts Kristofs Volcs — nacistu neģēlis Kventina Tarantīno filmā Bēdīgi slavenie mērgļi. Žūrijas balva tika arī korejiešu vampīrdrāmai Slāpes (rež. Parks Čanvuks) un britu drāmai Akvārijs (rež. Andrea Arnolda). Balvu par labāko scenāriju saņēma ekstremālā ķīniešu mīlas drāma Pavasara drudzis. Par labāko režisoru atzīts filipīnietis Briliante Mendosa ar baisa nozieguma hroniku Kinatay (Saplosītā).

Šogad pēc 11 gadu ilga pārtraukuma konkursa programmā īsfilmu kategorijā startēja arī Latvijas režisores Lailas Pakalniņas filma Klusums. Šajā festivāla sadaļā uzvarēja portugāļu režisora Hoas Salavizas filma Arēna.

Šogad festivāls iezīmējās ar daudzu pasaulslavenu režisoru, klasiķu darbiem — par Zelta palmas zaru sacentās Kventins Tarantīno, Angs Lī, Pedro Almodovars u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja