Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kino „Rīga” demonstrēs „La Scala” operas uzvedumu „Marija Stjuarte”

10. jūnijā plkst. 19:00 uz kino „Rīga” lielā ekrāna skatītājiem tiek piedāvāta iespēja baudīt bel canto meistara Gaetano Doniceti (Gaetano Donizetti) emocijām piesātinātās izrādes „Marija Stjuarte” (Maria Stuarda) ierakstu, kas filmēts La Scala operā īpaši demonstrēšanai kinoteātrī, informē kinoteātra mārketinga menedžere Olga Savina.

 Operas režisors, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Pjērs Luidži Pici (Pier Luigi Pizzi), kurš strādājis ne tikai La Scala, bet arī Koventgārdena opera Londonā, Parīzes opernamā Palais Garnier, Austrijas Nacionālajā teātrī Vīnē un citur Eiropā. Kā diriģents ir pieaicināts viens no talantīgākajiem un starptautiski ievērojamākajiem savas paaudzes itāļu diriģentiem Antonino Foliani (Antonino Fogliani). Galvenajās lomās – divi slaveni un spēcīgi itāļu soprāni Mariella Devia (Marija Stjuarte) un Anna Caterina Antonacci (Elizabete), kuras spēlējušas uz pasaules lielāko opernamu skatuvēm. „Marija Stjuarte” ir Gaetano Doniceti traģiskā opera, tragedia lirica, divos cēlienos ar Džuzepes Bardari libretu pēc Frīdriha fon Šillera 1800. gada lugas „Marija Stjuarte”. Tās pirmizrāde notika 1835. gada 30. decembrī „La Scala” teātrī, un tā ir balstīta Marijas, Skotu karalienes, un viņas māsīcas karalienes Elizabetes I dzīves stāstos. „Doniceti operā „Marija Stjuarte” satiekas divas ļoti spilgtas personības – Marija Stjuarte un Elizabete I, tā atspoguļojot humāna nevarīguma un varas nehumānisma sadursmi. Marija Stjuarte te parādīta kā jutekliska sieviete, kura ar savu nāvi izpērk grēkus. Jāatzīmē, ka 19. gadsimta mākslā vīriešu fantāzijas visai bieži urdīja tēma – grēciniece un tās liktenis. „Marija Stjuarte” ir opera, kurā vienmēr var sacensties mākslinieciski līdzvērtīgas un slavas ziņā konkurējošas dziedātājas. Interesanti, ka 1835. gadā operas pirmizrādē titullomu dziedāja operpasaules leģendārā dīva Marija Malibrana, bet kā 20. gadsimta spožākās Marijas Stjuartes mirdz Monserata Kavaljē, Dženeta Beikere, Džoanna Sāzerlenda un Edīte Gruberova,” stāsta muzikologs Mikus Čeže. Biļetes nopērkamas kino „Rīga” un „Biļešu servisa” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Kinoteātra durvis būs atvērtas no plkst. 18:00. Darbosies kafejnīca. Septembrī „La Scala” iestudējumu cikls turpināsies ar Klaudio Monteverdi (Claudio Monteverdi) operas "Orfejs" tiešraidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Anotācija

Sarunu laikā par karalienes Elizabetes un Francijas karaļa iespējamo laulību, Talbots aizbilst par karalisko cietumnieci Mariju Stjuarti, kura ieslodzīta Fozeringejas pilī kopš aizbēgšanas no Skotijas. Karalieni plosa līdzjūtība pret Mariju un bailes, ka viņa gatavo sazvērestību, taču Elizabeti sanikno Lestera, vīrieša, ko viņa mīl, kvēlā aizstāvība karalienes sāncensei, kas liek viņai sajusties nodotai. Karalienes satiekas, jau iepriekš pārliecinātas viena par otras augstprātību... 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja