Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Liekulis Mels Gibsons

Holivudas aktiera un režisora Mela Gibsona laulības krahs atklāj aktiera ēnas puses

Holivudas zvaigznei Melam Gibsonam draud ziepes. Akurāt Lielajā piektdienā (cik simboliski autoram, kurš uzņēmis, iespējams, iespaidīgāko, nu, neapšaubāmi asiņaināko Jēzus Kristus dzīvesstāstu — skandalozi slaveno filmu Kristus ciešanas...) viņa sieva un septiņu bērnu māte Robina iesniegusi tiesā laulības škiršanas prasību, lūdzot tiesu "atbrīvot viņu no pazemojošajām ciešanām un liekulības". Acīmredzot, juzdams, ka sievai azotē slēpjas vesela pierādījumu kaudze, Gibsons rātni piekritis sākt laulības šķiršanas procesu, turklāt atzīstot, ka "ar savu bērnu māti tiešām nav dzīvojis kopā vismaz pēdējos trīs gadus". Nekonkretizēsim, ko nozīmē vārds "vismaz"...

Austrālijas aktieris ar brutālu vitalitāti un "īsta veča" harismu ātri iekaroja Holivudu, kļūdams par 80.—90.gadu paaudzes kinoskatītāju elku — vīrišķīgu, principiālu konservatīvo un ģimenisko vērtību aizstāvja tēlu. Gibsons arī lepojās ar saviem nelokāmajiem reliģiskajiem uzskatiem un vienmēr sabiedrības vairākumam kalpoja kā ideālā ģimenes cilvēka iemiesojums — viņa septiņi bērni bija tam dzīvs pierādījums. Gibsons bija arī superveiksmīgs aktieris, producents un režisors — pēc Trakā Makša lomas, kas Austrālijas aktieri padarīja slavenu, viņš visai ātri iekļuva daudzu Holivudas zvaigžņu "sapņu klubā" — sāka saņemt 20 miljonu honorāru par lomu. Par vēsturisko eposu Drošsirdis/Braveheart (1995) — paša producēto un režisēto filmu, kurā viņš nospēlēja arī galveno lomu, Gibsons saņēma vairākus Oskarus. Īsts komerckampiens izrādījās Kristus ciešanas/The Passion of the Christ (2004) — provokatīvs Jēzus dzīves pēdējo dienu atveidojums, kas šokēja ar naturālo fizioloģismu. Gibsona producenta studija Icon ieguldīja filmā 28 miljonus (reāli tā bija Mela privāta nauda), bet pasaulē nopelnīja tuvu miljardam (ASV vien 370 miljonus). Ievērojamu peļņu guva arī viņa režisētā drāma Apocalypto (2006), diženās indiāņu maiju kultūras norieta "dokumentācija". Turklāt nevar noliegt, ka abām pseidovēsturiskajām filmām piemīt izcilas mākslas enerģētika. Gibsona personīgo bagātību žurnāls Forbes 2008.gadā novērtēja par 900 miljoniem dolāru, neskaitot privātīpašumus.

Taču, izrādās, priekšzīmīgajam ģimenes tēvam un veiksmīgam darījumu cilvēkam bija "slepenā dzīve". Jau agrāk Gibsona draugu lokā paspruka ziņas par aktiera neiecietīgo raksturu, tieksmi terorizēt ģimeni, kā arī absolūto, taču rūpīgi slēpto neiecietību pret "citādajiem", sevišķi — ebrejiem un homoseksuālas orientācijas cilvēkiem. "Mels savā ksenofobijā un naidā pret "citādākiem" patiesībā bija gatavais fašists," tagad komentē kāds ģimenes draugs, kurš atzīmē, ka "jēra masku" Gibsonam nācās nēsāt, lai izdzīvotu Holivudā.

Reālas juridiskas ķibeles Gibsonam sākās pirms trim gadiem, kad viņu, vadot mašīnu dzērumā, aizturēja policija. Par alkoholiskā reibuma pakāpi liecina kliedzošais fakts, ka Gibsons policistiem sagvelza daudzas cenzējamas rupjības. Pārkāpumu kāri aprakstīja dzeltenā prese. Skandāls bija skāris tik jūtelīgu zonu, ka balsi pacēla nopietnie masu mediji. Izgulējis dzērumu, aktieris publiski atvainojās par savu "cūcisko uzvedību" un kā labās gribas žestu ziedoja naudu Holokausta upuru un AIDS pētniecības centriem ASV. Taču daudzi to uztvēra kā turīga cilvēka lētu izrādīšanos un banālu atpirkšanos, ne grēku nožēlu.

Tagad pēc Gibsonu pāra paziņojumiem par laulības dzīves krahu presē nokļūst informācija par regulāru Robinas piekaušanu, Gibsona dzeršanu, naida izpausmēm pret cittautiešiem un, pats trakākais, liekulīgo Jēzus mīlēšanu, kas viņam esot "pieriebusies, bet tēvam jāizpatīk" (Gibsona tēvs ir reliģiozs fanātiķis).

Visbeidzot — likteņa ironija ir arī tā, ka, 1980.gadā apprecējis Robinu, aktieris neslēdza laulības līgumu, arī vēlāk savā gandrīz 30 gadu ilgušās laulības laikā papīriem nebija pievērsis uzmanību. Pēc ASV jurisdikcijas sievai šķiršanās gadījumā pienākas puse no bijušā vīra naudas un īpašumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja