Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liepājas muzejā būs skatāma grāmatu oriģinālsējumu izstāde

Piektdien, 15. martā, plkst. 17 Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 mazajā izstāžu zālē atklās grāmatu oriģinālsējumu izstādi Izlasītas grāmatas, kurā būs skatāmi latviešu mākslinieku–grāmatsējēju darbi.

No 2021. līdz 2025. gadam Latvijā tiek atzīmēta latviešu grāmatniecības piecsimtgade. 1525. gadā iespieda pirmo grāmatu latviski un tas aizsāka latviešu grāmatu kultūras attīstību piecu gadsimtu garumā.

Nozīmīgā drukātās grāmatas jubileja rosina diskusijas par lasīšanas nozīmi un veidu, grāmatsējēju profesijas aktualitāti, kā arī par to, kāda vieta ir grāmatai kā domas nesējai mūsdienu digitalizētajā pasaulē.

Inese Pitkeviča, ādas plastikas māksliniece, Mākslinieku savienības biedre un viena no grāmatsējējām, kuras darbi būs aplūkojami izstādē, uzskata, ka drukāta grāmata nav zaudējusi savu vērtību arī pēc 500 gadiem. Māksliniece pret drukātām grāmatām, īpaši tām, kas ir jāpārsien – jāveido ādas dizains grāmatu vākiem, izturas ar lielu pietāti, jo, māksliniecesprāt, “Grāmatu var salīdzināt ar cilvēka dzīvi, kas ir kā labi iesieta grāmata – vāks sākumā un beigās, pa vidu krāsainas un baltas lapa, dzīves daudzkrāsainais sajūtu laiks”.

Savukārt māksliniece un izstādes kuratore Liene Eltermane uzskata, ka drukāta grāmata kā vienība arī šodien ir neapšaubāma vērtība, kur lasītājs novērtē grāmatas iesējuma tehnikā ieguldīto darbu, vāka kompozīciju, izvēlēto papīru, burtveidolu, ilustrācijas, virsrakstus, un to, kā izkārtots teksts.

Izstādē Izlasītas grāmatas būs aplūkojami vairāk nekā 150 grāmatu oriģinālsējumi, ko iesējuši 37 profesionāli grāmatsējēji, grāmatu mīļotāji, lasītāji un literatūras cienītāji no Latvijas un Lietuvas.

Lielu daļu grāmatsējēju, kuru darbi būs aplūkojami Liepājas muzejā, vieno gūtā izglītība Tallinas Mākslas institūtā (šodien – Igaunijas Mākslas akadēmija) un vienošanās radošā un izstāžu darbībā Latvijas Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijā (LGĀDA).

Izstādi sadarbībā ar Liepājas muzeju rīko biedrība Jaunā mākslas lāde un LGĀDA.

Grāmatu oriģinālsējumu izstāde Izlasītas grāmatas Liepājas muzejā būs aplūkojama līdz  28. aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja