Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

LNB atzīmēs latviešu valodnieka un bibliogrāfa Benjamiņa Jēgera simtgadi

Atzīmējot un godinot ievērojamā trimdas latviešu valodnieka un bibliogrāfa, profesora Benjamiņa Jēgera (1915–2005) simtgadi un profesionālo devumu, martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies viņa piemiņai veltīti lasījumi, kā arī tiks atklāta izstāde, kas iepazīstinās ar zinātnieka personību un dzīvi, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Piemiņas lasījumi noritēs kā trīsdaļīgs stāstījums par B. Jēgera daudzpusīgo darbību un tās aktualitāti mūsdienās. Par Jēgeru kā valodnieku, latviešu 17. gadsimta tekstu pētnieku stāstīs Zviedrijas Karaliskās bibliotēkas pētnieks Jānis Krēsliņš. Savukārt LNB Letonikas un Baltijas centra pētniecības sektora vadītājs Viesturs Zanders pievērsīsies valodnieka bibliogrāfiskajam veikumam un tā novērtējumam trimdā. Lasījumus noslēgs LNB direktors Andris Vilks, iepazīstinot interesentus ar ārvalstu bibliografēšanas problemātiku.

Izstādē centrālā vieta būs ierādīta Jēgera mūža lielākajam veikumam – Latviešu trimdas izdevumu bibliogrāfijai – visos pasaules kontinentos izkaisīto latviešu kultūras dzīvi aptverošam izdevumam. Nozīmīga loma bibliogrāfijas veidošanā bijusi Jēgera ideju un darbības atbalstītājiem. Izstādē ietverti materiāli no sarakstes ar līdzstrādniekiem. Vienlaikus ekspozīcijā būs apskatāmi zinātnieka darbi valodniecībā un vecākās latviešu rakstniecības pieminekļu pētniecībā.

Benjamiņš Jēgers dzimis 1915. gadā Jelgavā. Savu bērnību un agrīnos skolas gadus viņš pavadījis Liepājā. Beidzis Rīgas  pilsētas 2. ģimnāziju un studējis ģermāņu valodniecību un baltu filoloģiju Latvijas Universitātē. 1944 gadā devies emigrācijā. Trimdāviņš turpināja iesāktās baltu valodas studijas Getingenas Universitātē Vācijā, 1949.  gadā iegūstot doktora grādu baltu filoloģijā, sanskritā un somugru filoloģijā. 1953. gadā ieguva maģistra grādu bibliotēkzinātnē Kolumbijas Universitātē Ņujorkā. Pēc studijām Jēgers strādājis par bibliotekāru Midlberijas koledžā Vermontā un Jeilas Universitātē Konektikutā, darbojies arī kā baltu valodniecības viesprofesors Lundas Universitātē Zviedrijā un vācu valodas un literatūras profesors Kentukī Centra koledžā Denvilā. Savukārt līdz aiziešanai pensijā bijis vācu valodas un literatūras profesors Ziemeļilinoisas Universitātē Dekalbā. Zinātnieks sarakstījis un publicējis ievērojamu skaitu nozīmīgu darbu valodniecībā, vecākās latviešu rakstniecības pieminekļu pētniecībā un bibliogrāfijā. 1996. gadā B. Jēgers apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, savukārt 2000. gadā viņš kļuvis par Pasaules Brīvo latviešu apvienības Tautas balvas laureātu. 1992. gadā B. Jēgeru ievēlēja par Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja