Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nakts un diena

Mīlas bultu ķertiem skolas bērniem filma Knight and Day noderēs kā universāla rokasgrāmata

Pieteikta kā romantiska spiegu komēdija ar blīvu action slāni, kalambūriskā nosaukuma filma Knight and Day (knight izrunā tāpat kā night, tātad laikam kaut kas līdzīgs diennakts bruņiniekam) drīzāk tomēr būtu dēvējama par visai amorālu traģikomēdiju.

Nu, vispirms jau tādēļ, ka Toma Krūza tēlotais slepenais aģents Rojs Millers aukstasinīgi apslaktē visus (simtus) sliktos puišus, kuri viņam trāpās ceļā. Ja action ainas filmā nebūtu parādītas ar tādu kā komisku ievirzi, par Krūza varoni tiešām varētu pagrozīt pirkstu pie deniņiem un novilkt - nu, šim trakajam aģentam miesniekam jumts aizbraucis. Katrā ziņā Roja ar eleganto simtzobu smaidiņu maskētā nežēlība signalizē - šim pilsonim noteikti ir komunikācijas problēmas ar to pasaules daļu, kas nav viņš pats. Turklāt aģentam Milleram ar nepārprotami briesmīgiem nodomiem pa pēdām drāžas citu slepeno aģentu bataljons ar aktiera Pētera Sarsgārda cinisko priekšnieku vadībā. Tas, kāpēc šī pakaļdzīšanās notiek, protams, ir filmas lielais noslēpums, intriga, kuru atklās fināls.

Arī Kameronas Diazas varone Džūna, kura acīmredzami ir nelīdzsvarota sociopāte ar izteiktu vīrieša trūkumu organismā, dīvainību un cilvēciskas komunikācijas problēmu ziņā neatpaliek no spiega Millera. Tādēļ, kā smejies, piepildās visbriesmīgākais no Dieva plāniem - tāds tādu atrod. Un kopā viņi ir spiesti doties ceļojumā apkārt pasaulei (bez ASV filmēts arī Vīnē, Spānijā, Japānā). Precīzāk gan būtu teikt - pārītis ir spiests bēgt. Bēgt jau kopš brīža, kad Millers-Krūzs uzaicina sekot Džūnu-Diazu uz lidmašīnu, kas lido Bostonas virzienā. Kamēr Diaza atejā pūderē deguntiņu, Krūzs apslaktē visus boinga pasažierus un pilotus un nosēdina milzīgo lidaparātu viens pats velns zina kur.

Varētu domāt, ka režisors Džeimss Mengolds uzņēmis stipri aizraujošu action ar romantiskiem atklupieniem Neiespējamās misijas, Borna identifikācijas, Līdzzinātāja, Magnolijas un Vaniļas debesu stilā, proti, radījis raibu kinokokteili, no kura noreibst, pirms apjēgts, kas vispār dzerts…

Lai arī šis režisors ir manis visnotaļ augstu vērtētu filmu (Policisti (1997) ar Robertu de Niro un Silvestru Stalloni, Dzīve. Pārtraukta (1999) ar Andželīnu Džoliju un Vinonu Raideri, Keita un Leopolds (2001) ar Hjū Džekmenu un Megu Raienu, Sirds robeža (2006) ar Vākīnu Fīniksu un Rīsu Viterspūnu) un vienas pat izcili mīļas (vesterns Vilciens uz Jūmu (2007) ar Kristjenu Beilu un Raselu Krovu) autors, kurš prot smalki strādāt ar aktieriem, Knight and Day zēns pāršāvis pār strīpu ar action, pavisam trūcīgu vietiņu atstājot romantikai. Žēl, jo tikai aklais nepamanīs, ka Krūzs ar Diazu ir ideāli komēdijas aktieri. Bet…

Tikai kaut kur filmas beigās Kameronas Diazas ķertā varone saprot un skaļi pasaka, ka sapņo pārgulēt ar varonīgo triku meistaru Tomu Krūzu un ka viņa ir ieķērusies džekā jau kopš tikšanās lidostā. It kā tas nebūtu redzams jau pašā filmas sākumā. Un vispār - kura tad nesapņo par to?

Verdikts - mīlas bultu ķertiem skolas bērniem šī piedzīvojumu filma noderēs kā universāla rokasgrāmata Kā iekarot puiša/meitenes sirdi, ja tev pie rokas ir vismaz viena lidmašīna un daudzi šaujamie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja