Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Patriks Sveizijs. Bija nolēmis nepadoties

Aizgājis astoņdesmito gadu ekrāna elks Patriks Sveizijs

14.septembra rītā ģimenes lokā mierīgi no šīs pasaules atvadījās Patriks Sveizijs — drosmīgs vīrs, kurš pusotru gadu cīnījās ar grūti ārstējamo ļaundabīgā audzēja formu — aizkuņģa dziedzera vēzi. Kā atzīmē leģendārais CNN moderators Lerijs Kings, kura sarunšovā pērn ķīmijterapijas novārdzinātais Patriks stāstīja par savu cīņu ar neārstējamo slimību, "viņš bija brīnišķīgs aktieris, krietns cilvēks un sirsnīgs puisis, kas tagad katra sirdī atstāj mazu vietiņu drosmei".

Tik tiešām, — šķiet, visi, kam palaimējās uzaugt vētrainajos astoņdesmitajos (un PSRS tas notika puslegālā videobuma apstākļos) nekad nevarēs aizmirst disko un sentimentālā roka kinohitu Netīrās dejas/Dirty Dancing (1987), kurā savu starptautisko slavu kaldināja nesaprastais "sliktais zēns" Džonijs Kāsls — Patrika Sveizija tēlotais un eleganti izdejotais vīrišķīgi maigais varonis. Būdams horeogrāfa dēls, Patriks kopš bērnības neatlaidīgi dīdīja savu ķermeni Brodvejas mūziklos. Sveizija pašpuikas tēlam piemita neapšaubāms vīrišķīgs šarms, kuru, piemēram, pretstatā Džona Travoltas sabreolīnētajiem diskočaļiem nekad nevarēja saukt par salkanu vai pārāk lielisku (Patriks, citstarp, Brodvejā dejoja to pašu lomu, ko Travolta spēlēja slavenajā muzikālajā filmā Putas/Grease).

Sveizijs trīsreiz tika nominēts Golden Globe, un, kaut "globusu" tā arī neieguva, miljoniem skatītāju viņš tik un tā bija vislabākais skarbais romantiķis no astoņdesmitajiem. To apliecina arī milzu popularitāte, ko pelnīja tādas Sveizija filmas kā Spoks/Ghost (1990), kurā viņš kopā ar Demiju Mūru un Vūpiju Goldbergu radīja neaizmirstamu ideālas romantiskās komēdijas skumji liego atmosfēru, sērfošanas fanātiķu vidē viņš bija "reālais varonis" Bodijs no filmas Lūzuma punkts/Point Break (1991), kur pirmo reizi lielā lomā debitēja Kianu Rīvzs. Pārvarējis atkarību no pusudžu elka statusa un pasakainās slavas stimulētā alkoholisma, tūkstošgades mijā Sveizijs pieņēma lēmumu filmēties tikai lomās, kas interesē viņu, un tās pārsvarā bija ar visdažādāko žanrisko amplitūdu — spilgts kameo pašironiskā deju instruktora veterāna lomiņā (Dirty Dancing: Havana Nights, 2004), absolūti groteska mazgadīgu skolas bērnu pavedēja loma neatkarīgā kinematogrāfa kulta stāstā Donijs Darko (2001), arī ekscentriska parodija par paša bijušo seksapīlu duetā ar Kristinu Skotu–Tomasi burvīgajā britu melnajā komēdijā par mammuci slepkavnieci (Keeping Mum, 2005). Vēl šogad Patriks Sveizijs piedalījās populārā TV seriāla Briesmonis/The Beast astoņu (!) daļu uzņemšanā. Viņš bija nolēmis nepadoties. Paradīzē vai kā nu to vietu sauc lai uz pilnu jaudu skan paša Patrika un viņa sievas Lisas Niemi sacerētā lieliskā filmas Netīrās dejas balāde She"s Like the Wind!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja