Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Penelopes uzvaras punkti

Pat ja ignorēsiet filmu Elēģija, Penelopes Krusas klātbūtne ir nenovēršama — gan filmās, gan reklāmās

34 gadi, pussimt lomu, miljonos mērāmi reklāmu kontrakti un pasaulē populārākās spāņu aktrises statuss. Penelope Krusa zina savu svaru, iespējams, tālab sen ieguvusi šerpas un lecīgas būtnes slavu vismaz žurnālistu aprindās, kuru bizness ir aptekalēt ekrāna stārus. Gada sākumā Berlīnes kinofestivālā preses aģentūras tirgoja 15 minūšu intervijas iespēju ar aktrisi par 2000 dolāriem, turklāt tie laimīgie, kuriem filmas Elēģija izplatītāji konkrētās teritorijās bija šo prieku sagādājuši, jutās kā ar ūdeni aplieti. Aktrise bija sliktā omā, nerunīga un agresīva, ko pat negrasījās slēpt. Kas viņai tie jūsu dolāri! Dažus mēnešus vēlāk, Kannu festivāla laikā Penelope vairs neuzvedās kā fūrija — gan klimats bija siltāks, gan uz urrā uzņemtās filmas Vikija, Kristīne, Barselona lielākā zvaigzne nebija vis viņa, bet gan amerikāņu komēdiju režisors, rezignētais klasiķis Vudijs Allens, kurš Krusai un viņas draugam — vēl vienai pasaules mēroga spāņu zvaigznei Havjeram Bardemam bija uzdāvinājis spožas lomas. Kašķīgu, temperamentīgu mīlnieku, vīra un sievas lomas, kas te šķiras, te sanāk kopā, par spīti trešajam liekajam (Skārletas Johansones varonei) attiecībās. Šī filma atšķirībā no Elēģijas līdz Rīgai vēl nav nokļuvusi, kaut gaidām, gaidām — kaut vai tādēļ, lai pārliecinātos, ka Krusa tik tiešām ir lieliska aktrise, it īpaši, ja strādā kopā ar izciliem režisoriem.

Iespējams, ja savā jaunas, glītas spāņu aktrises gaitās viņa nebūtu satikusi ekscentrisko, traģikomisko spāņu ģēniju Pedro Almodovaru, līdz pasaules apritei viņa tā arī nebūtu tikusi. Almodovaram par savu starptautisko atpazīstamību būtībā var pateikties visas spāņu zvaigznes, sākot ar Antonio Banderasu, turpinot ar Havjeru Bardemu un Penelopi Krusu. Vispirms Almodovars Penelopei piespēlēja mazu tramvajā dzemdējošas prostitūtas lomiņu filmā Karstā miesa, pēcāk — mūķenes, kas mirst ar AIDS, lomu viņa starptautiskajā hitā Viss par manu māti, lai galu galā abu sadarbību turpinātu ar Krusas visu laiku labāko lomu — filmā Atgriezties (Volver). To pašu, kur aktrise ir tikusi pie Sofijas Lorēnas cienīgām formām (polsteri kā veltījums itāļu dīvai!) un iespējas nospēlēt Almodovara stipro sievieti, kas i mīļotā vīrieša līķi paslēps, i no mātes spoka nenobīsies… Oskara nominācija par šo lomu ir līdzšinējais Krusas augstākais sasniegums. Kaut, protams, viņas Holivudas takas būtu šaurākas, ja nebūtu vēl vienas zīmīgas tikšanās, pateicoties spāņu filmai Atver acis! Tā iepatikās Holivudas elkam Tomam Krūzam tik ļoti, ka tas nopirka šīs mazās spāņu filmas rimeika tiesības, lai uzfilmētu savu versiju. Protams, ar Penelopi Krusu jau vienreiz viņas nospēlētā lomā. Partnerība ar Tomu Krūzu paceļ reitingus, tas notika arī ar spāņu aktrisi. Tie joprojām ir augsti, pat par spīti faktam, ka katrs no viņiem iet savus ceļus.

Krusa filmējās daudz un nemitīgi, ir aizkaitināta, ja kāds viņai paprasa, vai viņas karjerā būtisks ir viņas fiziskais skaistums: "Manā kontā ir daudz lomu, kurām nav nekāda sakara ar to, ka es labi izskatos. Esmu un turpinu būt pateicīga režisoriem, kuri man piedāvā lieliskus projektus, labas lomas kopš 17 gadu vecuma," — tā Penelope Krusa. Dažreiz, kā spītējot pašas dailei un visiem tiem šampūniem, skropstu tušām un drēbēm, ko pati azartiski reklamē, Penelope Krusa parakstās uz lomām, kas prasa maksimālu fiziskā skaistuma noliegumu. Kulminācija bija klibas prostitūtas, bomzītes loma itāļu filmā Nekusties (Don"t Move, 2004), kuras dēļ aktrise pat iemācījās itāļu valodu un tika arī pie dažām balvām Itālijā. Dažreiz, nesatiekoties filmēšanas laukumā ar stingru režisora roku, viņa ir tikai blāva, piemēram, dēku filmā Bandīti (Bandidas, 2006) kopā ar Selmu Hajeku vai Holivudas melodrāmā Kapteiņa Korelli mandolīna (2001) kopā ar Nikolasu Keidžu. Penelope zina, ka viņai vajag stipru roku, tālab viņa pati pērn zvanīja Vudijam Allenam, uzdzirdot, ka viņš gatavojas filmēt Spānijā, un tika pie kvēla sava talanta pielūdzēja un lomas jau pieminētajā filmā Vikija. Kristīne. Barselona. Turklāt redzēt Penelopi sviežam ar dažādiem priekšmetiem aktierim Havjeram Bardemam, ar ko reiz 90.gadu sākumā abi sāka ceļu spāņu kino, filmējoties jauniešu gabalā Šķiņķis, šķiņķis, ir īpaša bauda. Krusai nav jākaunas arī no paveiktā filmā Elēģija, šīs nedēļas repertuāra aktualitātē, pat par spīti tam, ka aktrise spēlē lomu, kas loģiskāka šķistu pavisam jaunai meitenei.

Kopš 2007.gada kopā ar savu par trim gadiem jaunāko māsu Moniku Pēnelope Krusa ir identificējama ar spāņu apģērbu zīmolu Mango, kuram veido tērpu kolekcijas. Madridē Krusai pieder arī apģērbu veikaliņš Amarcord, kurš nodēvēts slavenās Federiko Fellīni filmas vārdā.

***

1992

Debija

Filma Šķiņķis, šķiņķis (Jamķn, jamķn)

1997

Nonāk Pedro Almodovara rokās

Filma Karstā miesa (Carne trémula, 1997)

1997

Filma, ko pamana Toms Krūzs

Filma Atver acis (Abre los ojos)

1999

Vēlreiz Almodovara pieskāriens

Filma Viss par manu māti (Todo sobre mi madre)

2001

Duets ar Tomu Krūzu

Filma Vaniļas debesis (Vanilla Sky)

2004

Koķetērija ar neglītumu

Itālijā tapusī filma Nekusties (Don"t Move)

2006

Vēlreiz Oskara nominācija un Almodovars

Filma Atgriezties (Volver)

2008

Satikšanās ar Vudiju Allenu

Filma Vikija, Kristīne, Barselona (Vicky Cristina Barcelona) (2008)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja