Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tuvojamies finālam: Haneke, Pakalniņa, Ledžers, Giliams

Svētdien finišē Kannu kinofestivāls. Sestdien – Latvijas iznāciens, žūrija un festivāla viesi skatās tās deviņas īsfilmas, kas iekļautas oficiālajā konkursa programmai. Viena no tām ir Lailas Pakalniņas „Klusums”.  Zinot, ka šīs deviņas īsfilmas ir izraudzītas 3500 iesūtīto īsmetrāžas filmu konkurencē, tas tiešām ir respektējams fakts.

Aicinu turēt īkšķi! Līdz šim Kannu konkursa programmā ir bijušas daudz spēcīgas filmas – piemēram, austriešu režisora Mihaela Hanekes melnbaltā, vēsturiskā drāma „Baltā lenta” – pedantiski veidots stāsts par kādu vācu miestiņu mirkli pirms I Pasaules kara, kurā norisinās neizskaidrojami, baigi vardarbības akti – par to upuriem kļūst bērni.Īpaša tēma festivāla konkursa programmā esošās franču filmas – daudz un profesionāli spēcīgas. Joprojām neoficiālais kritiķu aptaujas līderis ir  Žaka Odrijāra filma „Pravietis”/”A Prohet” – izcila cietuma drāma, kompromisu un izdzīvošanas hronika, kas stāsta par jaunu arābu, kurš kļūst par korsikāņu mafijas bosa rokaspuisi.  Savukārt par skaļu notikumu ārpuskonkursa skatē kļuva amerikāņu neatkarīgā gara – režisora Terija Giliama filmas „Doktora Parnasa iedomu pasaule”/”The Imaginarium of Doctor Parnassus” pirmizrāde, kurā savu pēdējo lomu ir nospēlējis Hīts Ledžers. Aktiera nāves brīdī bija uzņemta tikai puse no filmas materiāla, traģēdija nopietni likusi apsvērt domu par projekta „norakstīšanu”. Tomēr filma ir tikusi pabeigta arī kā veltījums Ledžeram un kā pateicība viņa draugiem – Džonijam Depam, Džūdam Lovam un Kolinam Farelam, kuri nesavtīgi piedalījušies projektā. Jāsaka, filmas sižets – stāsts par kāda mūžveca doktora Parnasa (Kristofers Plammers) ceļojošo komediantu grupu mūsdienu Londonā, kas piedāvā atdzīvināt katra slēptākos sapņus, - pieļāva radošu pieeju. Ledžera spēlētais Tonijs maina veidolu ik reizi, kad viņš nokļūst aizspogulijā - kopā ar atrakcijas klientiem iegrimst viņu sapņu un iedomu pasaulē. Tā patiesi ir krāšņa un vizuāli pārsātināta! Kaut ko līdzīgu, tik spilgtu, sirreālu mūsdienu kino spēj radīt vien Terijs Giliams un vēl arī Tims Bērtons.Filma ir tapusi ārpus Holivudas studiju sistēmas (tā ir Kanādas, Lielbritānijas, Francijas) kopražojums, taču, nenoliedzami, gan aktieransamblis, gan Giliama kulta režisora statuss, gan traģiskie apstākļi, kādos tapis projekts, tai nodrošinās publikas ievērību arī āpus festivālu loka.Vairāk par filmu lasiet rītdienas laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja