Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zelta lauva, suņa sirds un citi zvēri

Daudz jaunu un maz zināmu autoru - trešdien, 2. septembrī, sāksies 72. Venēcijas kinofestivāls, kura konkursa programma sola atklāt pasaulei nākamās režijas zvaigznes.

Par galveno balvu - Zelta lauvu - sacentīsies 21 filma. Skaļāko vārdu vidū ir armēņu izcelsmes kanādiešu režisors Atoms Egojans ar kinolenti Atcerēties/Remember, itāļu meistars Marko Bellokjo ar darbu Manu asiņu asinis/Blood of My Blood, britu autors Toms Hūpers ar filmu Dāņu meitene/The Danish Girl, amerikāņu māksliniece Lorija Andersone ar drāmu Suņa sirds/Heart of a Dog un krievu režisors Aleksandrs Sokurovs ar stāstu Frankofonija/Francofonia.

Par šī gada festivāla konkursa žūrijas priekšsēdētāju ir izraudzīts meksikāņu izcelsmes amerikāņu režisors Alfonso Kuarons, kura pazīstamākais darbs ir Gravitāte ar Sandru Buloku un Džordžu Klūniju galvenajās lomās. Viņa vadībā filmas vērtēs rakstnieks Emanuēls Karērs, režisori Nuri Bilje Džeilans, Pāvels Pavlikovskis, Frančesko Munci, Hou Sjaosjaņs, Linna Remzija, aktrises Diāna Krīgere un Elizabete Benksa. Pērn uzvaras laurus Venēcijā plūca zviedru režisora Roja Andersona filma ar amizanto nosaukumu Balodis sēdēja uz zara pārdomās par eksistenci, kuru ir bijusi iespēja skatīt arī Rīgā.

Festivālu 2. septembrī atklās islandiešu režisora Baltazāra Kormakūra 3D formātā veidotā kinolente Everests/Everest, kas startē ārpus konkursa. Uz reāliem notikumiem balstītajā stāstā piedalās Džeiks Gilenhols, Keira Naitlija un citi. Ārpus konkursa Venēcijā tiks demonstrēta arī amerikāņu autora Skota Kūpera krimināldrāma Melnā mise/Black Mass ar Džoniju Depu galvenajā lomā. Programmā Venēcijas klasika tiks izrādīta Rīgā dzimušā režisora Sergeja Eizenšteina filma Aleksandrs Ņevskis (1938) un itāļu dižgara Federiko Fellīni kinolentes Amarkords (1973) nule restaurētā kopija.

Balva par mūža ieguldījumu kino 8. septembrī tiks pasniegta franču klasiķim Bertrānam Tavernjē, kurš Venēcijas kinofestivāla konkursā ir piedalījies divas reizes - ar muzikālo drāmu Ap pusnakti/Round Midnight (1986) un detektīvstāstu L. 627 (1992). "Bertrāns Tavernjē ir instinktīvi nonkonformistisks un nelokāmi eklektisks autors," raksta festivāla direktors Alberto Barbera, kurš režisoru ir nodēvējis par centrālo figūru franču kino.

Par šī gada festivāla seju ir kļuvusi vācu aktrise Nastasja Kinski, kura "iemieso sevī astoņdesmito gadu neatkarīgo kino". Uz oficiālā plakāta ir attēlota viņas spēlētā varone Džeina no režisora Vima Vendersa slavenās filmas Parīze, Teksasa (1984). Savukārt fonā ir redzams aktiera Žana Pjēra Leo atveidotais Antuāns Duanels no režisora Fransuā Trifo meistardarba 400 sitienu (1959). Venēcijas kinofestivāls norisināsies no 2. līdz 12. septembrim.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.labiennale.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja