Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Amerika

Pirms daudziem gadiem NATO pirmais ģenerālsekretārs lords Ismejs teica, ka NATO pastāv „lai krievus izslēgtu, amerikāņus ieslēgtu un vāciešus noslēgtu”. Manā uztverē, šobrīd aktuālākā šīs ģeniālās NATO definīcijas sastāvdaļa ir tā, kas piemin amerikāņus.

Jautājums par ASV iesaisti un klātbūtni Eiropas reģionā joprojām ir aktuāls un tiek diskutēts visos kontinenta nostūros. Obamas administrācijas lēmums neturpināt Buša ieplānoto pretraķešu vairoga sistēmas attīstību Latvijas drošības situāciju nepasliktina. Taču saceltā politiskā ažiotāža ap šo jautājumu liecina par zināmu uzticēšanās problēmu starp ASV un dažām valstīm, kas iestājās NATO pēdējā desmitgadē. Tik tiešām, problēmas saknes ir politiskas un simboliskas, nevis būtiskas. Toties jāpiekrīt, ka šī attīstība piedāvā labu izdevību pievērst ASV uzmanību mūsu rūpēm par drošību un aizsardzību.

Ir vērts pakavēties pie plašākām pārdomām par ASV klātbūtni Eiropā. Iepriekšējā amatā, kad biju Latvijas vēstnieks Spānijā, man nācās uzklausīt nopietnu spāņu drošības ekspertu apgalvojumus, ka amerikāņus vajag izstumt/izraidīt jeb „izslēgt” no Eiropas, jo, lūk, NATO vienalga nav vajadzīga kopš „ienaidnieka” (Padomju Savienības) sabrukuma. Šādi uzskati ir īsredzīgi un bezatbildīgi, it īpaši balstoties uz Latvijas un citu Eiropas valstu neseno vēsturisko pieredzi. Kā nekā, pasaules varenākā militārā organizācija NATO Latvijai dod agrāk nebijusi drošību. Kā laikā, kad vēl pastāvēja „ļaunuma impērija” Padomju Savienība, tā arī šodien ASV militārā klātbūtne Eiropa ir nepieciešama.

Turklāt ASV ietekme Ziemeļatlantijas aliansē ir izšķiroša. No vienas puses ASV militārais pārsvars nodrošina kolektīvo aizsardzību. No otras puses, tas dod tiesības Amerikai visvairāk ietekmēt spēles noteikumus, kuri pārējiem jāievēro. Varam būt gandarīti, ka Latvija šos spēles noteikumus izprot. ASV ļoti augsti vērtē faktu, ka, neskatoties uz sarežģījumiem Latvijas ekonomikā, mēs joprojām pildām starptautiskās saistības piedalīties NATO operācijās.

Pēc dažām dienām man būs iespēja Latvijas vārdā apstiprināt manam ASV kolēģim aizsardzības ministram Robertam Geitsam mūsu valsts apņemšanos turpināt piedalīties operācijā Afganistānā. Vizītes Amerikā laikā varēšu arī pateikties par lielisko sadarbību ar Mičiganas „zemessargiem”, ar kuriem mūsu karavīri patlaban dien kopā šajā grūtajā misijā. Esmu pārliecināts, ka arī no aizsardzības sekretāra uzklausīšu apstiprinājumu par kolektīvās aizsardzības nozīmi NATO un Amerikas apņemšanos šo principu atkārtoti iekļaut kā stūrakmeni jaunajā NATO koncepcijā.

Neraugoties uz sacelto troksni ap ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas apturēšanu, arī Eiropas valstīm savā attieksmē jānodrošina tas, lai Ismeja vēsturiskais teiciens nepārvēršas par amerikāņu „izslēgšanu” no NATO vai Eiropas reģiona. Stūrakmeņiem jāpaliek neizkustinātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja