Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Apbalvoti Dienas balva fotogrāfijā 2011 laureāti

Izstādes Dienas balva fotogrāfijā 2011. 100 labākie darbi atklāšanā piektdien, 10. februārī, Rīgas mākslas telpā tika apbalvoti Dienas balva fotogrāfijā 2011 laureāti trīs kategorijās.

Kategorijā Daba par labāko atzīts Lindas Priedītes darbs Cauri pilieniem, kategorijā Dokumentālais kino apbalvota Reiņa Fjodorova sērija Tramvajā, savukārt kategorijā Cilvēks par labāko atzīta Delmi Alvaresa sērija Eiropa – šķelto sapņu paradīze. Fotogrāfiju autori balvā saņēma vērtīgas balvas no Nikon. Tāpat veiksmīgākie darbi tiks publicēti nedēļas žurnālā iPad ierīcēm - 5Diena.

Ārpus starptautiskās žūrijas lēmuma savu balvu pasniedza arī laikraksts Diena, ko saņēma Gints Ivuškāns par darbu Cūku bēres.

Dienas mediju direktors Juris Mendziņš par Dienas izvēli stāsta: "Pirmkārt, mums bija svarīgi sumināt dokumentālo fotogrāfiju, un iemesli ir divi. Pirmais: tā ir laikraksta ikdienas maizīte, otrais - tieši dokuments visprecīzāk kalpos par laikmeta liecību nākamajām paaudzēm par dzīvi Latvijā 21. gadsimta sākumā. Otrkārt, mums bija svarīgi tieši Latvijas dokumenti - liecības par dzīvi šajā zemē, kura likteņu griežos mainās, un dara to ļoti strauji. Treškārt, mums bija svarīgi iemūžinātas tās trauslās vērtības, kuras vēl nav izzudušas, bet ir bīstami tuvu nebūtībai. Viensēta kā izzūdoša dzīvesveida sastāvdaļa modernajā Eiropā, lauksaimniecība pašpatēriņam pretstatā  industriālajai ražošanai. Pamesti ciemati un mājas laukos, tukša Latgale jau ir mūsdienu realitāte. Un pie tā visa mēs izrādām cieņu ļoti praktiskai un reālai darbībai pretstatā populārajai un ienesīgai virtuālo vērtību radīšanai. Galu galā cilvēciskais faktors un tradīciju piekopšana pielika treknu punktu mūsu izvēlei par labu Cūku bērēm."

Linda Priedīte (32) strādā farmācijas uzņēmumā. Viņas brīvā laika aizraušanās, kas vienlaikus ir arī lieliskākais veids kā atslēgties no saspringtās ikdienas rutīnas, ir atrašanās dabā un fotografēšana. Īpaši tuva fotogrāfijā L. Priedītei ir makro tematika - mācēt saskatīt visu skaisto, kas varbūt citiem paliek nepamanīts.

Reinis Fjodorovs ir dzimis Rīgā, bet uzaudzis Daugavpilī. Viņš veidojis foto stāstu par Sibīrijas latviešiem, trīs gadus pavadījis Londonā, kur naktīs strādāja, bet pa dienu fotografēja uz ielām. R. Fjodorovs absolvējis Londonas Komunikāciju koledžu, kā arī iekļuvis Londonas ielu fotogrāfiju festivāla finālā studentu kategorijā. Patlaban R. Fjodorovs dzīvo Daugavpilī un strādā par fotogrāfu reģionālajos preses izdevumos un starptautiska mēroga projektos.

Delmi Alvaress ir spāņu izcelsmes foto žurnālists un rakstnieks.Viņš ar dokumentālās fotogrāfijas starpniecību stāsta par cilvēktiesību, sociālo lietu un vides tēmām. Profesionālo foto žurnālista karjeru D. Alvaress sācis 1983. gadā, veidojot fotoreportāžas medijiem par sociālo darbinieku konfliktiem un dokumentējot Vigo Galīcijā. Viņa darbi, kas tapuši dažādās pasaules valstīs, publicēti starptautiskos žurnālos, laikrakstos un eksponēti izstādēs. D. Alvaress ir vairāku grāmatu autors, tajā skaitā Galegos na diasporas 1989-2009, kas ir dokumentāls foto stāsts par galīciešiem, kas pēc emigrācijas satopami visā pasaulē. Šobrīd viņš dzīvo un strādā Briselē par fotogrāfu Zuma Press.

Kā vēstīts iepriekš, piektdien, 10. februārī plkst. 17 Rīgas mākslas telpā tika atklāta izstāde Dienas balva fotogrāfijā 2011. 100 labākie darbi. Fotogrāfijas atlasītas konkursā, ko pagājušā gada nogalē rīkoja laikraksts Diena un portāls Diena.lv. Izstāde būs skatāma līdz 22. aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja