Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklāj Pedvāles sezonu

Gada aktualitāte — briedināt Latvijas akmens sēklu Izraēlas zemei

Gaidot laiku, kad sezonu atklās Latvijas zemenes, bet Latvijas upes un ezeri ūdeni sasildīs arī izlutinātāku vasarnieku gaumei, sezonu jau atklājuši Latvijas akmeņi. Kurzemes pusē, kur tie aug un kustas, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā 2009.gada radošo sezonu atklāj 7.jūnijā. Šā gada aktualitāte — briedināt Latvijas akmens sēklu Izraēlas zemei.

Akmens. Kustība

Jaunajai sezonai Pedvāles brīvdabas mākslas muzejnieki devuši nosaukumu Akmens. Kustība. Akmeņi Pedvālē kustēsies gan metaforiski, gan fiziski. Pirms diviem gadiem tēlnieks Ojārs Feldbergs sāka tradīciju ik gadu iedēstīt pa kādam Latvijas akmenim ārzemēs. Šogad brāļiem Norvēģijā un Briselē pievienosies latviešu pelēkais (varbūt sārtais vai zilganais) Izraēlā. Starptautiskā projekta Atmiņas par nākotni ietvaros ar zemi apmainīsies arī Pedvāle un Svētā zeme. Izraēliešu māksliniece Taņa Premingere uz Latviju vedīs Izraēlas zemes gabaliņu, savukārt tur, vietā, no kuras zeme paņemta, Ojārs Feldbergs iestādīs Latvijas akmeni un virs tā izveidos zemes mākslas objektu Bedre un kaudze. Savukārt Taņa Premingere Pedvālē jūlijā veidos zemes mākslas darbu Krusta griezums.

Garīgs rituāls

7.jūnijā tiks sākta arī akcija Latvijas akmens sēkla Izraēlai. Kā skaidro Pedvāles darbinieki, akmeņu stādīšana, audzēšana un sēklu diedzēšana esot garīgs rituāls — stādot akmeni, cilvēks iedomājas kādu vēlmi, vēstījumu, novēlējumu vai pateicību, kuru domās nodod akmens sēklai. Iestādot to zemē, tā tiek iedēstīta arī paša stādītāja dvēselē. Šis stāds tiek kopts domās un rīcībā, līdz tas nobriest. Ar Laboratory of Stage Arts Buto deju studijas performanci eksperimentālajā akmeņu stādījumu laukā tiks atrasta Latvijas akmens sēkla, kura pēc tam tiks ievietota īpašā metāla konstrukcijā, kurā tā atradīsies līdz sezonas noslēgumam 10.oktobrī. Sezonas laikā ikviens ir aicināts nodot akmens sēklai savu vēstījumu caur pieskārienu, lai tas simboliski tiktu iestādīts Svētajā zemē, tur augtu un nestu ikviena cilvēka dvēselē cerētos augļus.

Par godu sezonas atklāšanai Pedvāles apmeklētājus svētdien priecēs Harija Liepiņa performance Akmens. Šķeres. Papīrīts, iespēja saņemt akmens sēklas un stādus pie Talsu Krūmu grupas māksliniekiem, kā arī vērot foto filmu izrādi Akmens dārza seansi.

Taps jauni darbi

Pedvāle turpināšot akmens "radošo izpēti" — paredzams, ka ar un ap akmeņiem taps jauni mākslas darbi. Pirmais jau klāt — līdzās akmeņu stādījumu laukam tiks atklāts O.Feldberga mākslas objekts Dobes Nr.3 — Nr.10, savukārt Pedvāles krodziņā Dāre tiks atklāta Harija Liepiņa, Gata Vanaga un Vilņa Auziņa fotoizstāde Akmens privātā dzīve.

Sezonai sākoties, pedvālieši prezentēs arī Pedvāles zīmēšanas burtnīcu — izdevumu bērniem un skolēniem, kas ar radošu uzdevumu starpniecību palīdzēs iepazīt un pētīt Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā apskatāmos darbus. Īsi apraksti un uzdevumi ceļā pie mākslas darbiem palīdzēšot arī pieaugušajiem.

Pedvāles sezona ilgs līdz 10.oktobrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja