Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklās asociācijas TEX21 kiltu izstādi

No 6.līdz 28.jūnijam Ārzemju mākslas muzejā būs apskatāma asociācijas TEX21 kiltu izstāde, kuras ietvaros arī notiks lekcijas un meistardarbnīcas, informē muzeja pārstāve Liena Galēja.Kilti jeb pečvorka (no angļu val. - patchwork) tehnikā darinātas segas tekstilmākslinieku interesi piesaistīja 20.gadsimta 70.

gados ASV, drīz pēc tam gūstot popularitāti visā pasaulē. Kā praktiski lietojams tekstila darinājums kilts radās starp trūcīgajiem Amerikas iedzīvotājiem, kam nepietika auduma, lai izgatavotu siltas segas aukstajiem ziemas vakariem, tāpēc tika izmantoti auduma pārpalikumi, ko sašuva kopā, starpslāni aizpildot ar aitas vilnu. Mūsdienās kilts no sadzīves tekstilizstrādājuma ir pārvērties par mākslas darbu, tomēr kilta virspuse joprojām tiek veidota tradicionāli. Kilta pamatmateriāls ir tekstils ar tā raksturīgajām īpašībām: krāsainību, glāsmaino faktūru, elastību un izturību. Kiltos tiek izmantots arī papīrs, plastmasa, tīklaudums, aitas vilna un caurspīdīgi materiāli. Audumi var būt īpaši krāsoti, aprakstīti vai apgleznoti, var tikt izmantoti apģērba gabali, ņemot vērā to sākotnējo pielietojumu, kas tiek iekļauts jaunā kontekstā. Laika gaitā pečvorka tehnika un kiltu darināšana ir izveidojusies par atsevišķu tekstilmākslas virzienu, kurā iekļaujas arvien jauni mākslinieki.Izstādē Ārzemju mākslas muzejā savus kiltus piedāvā asociācija TEX21 no Vācijas. Asociācija ir veidojusies 2001. gadā Reinas-Mainas apgabalā uz agrākas apvienības bāzes, kura jau no 1982. gada aktīvi darbojās Bādhomburgā pie Frankfurtes. TEX21 asociācijas biedru darbi jau daudzus gadus ir izstādīti gan Vācijā, gan ārzemēs, tajā skaitā daudzās augsta līmeņa nacionālajās un starptautiskajās izstādēs, tādās kā „Quilt National and Visions” ASV, „Fabric Gardens” ASV un Japānā, „European Art Quilts” Nīderlandē, „Quiltbiennalen” Heidelbergas tekstilmuzejā, kā arī „Europäischen Quilttriennalen”. Tos var atrast publiskajās un privātajās kolekcijās visā pasaulē, informācija par TEX21 ir publicēta dažādos katalogos un zinātniskajās publikācijās. Šobrīd visi asociācijas biedri strādā par pasniedzējiem gan Vācijā, gan ārzemēs. Jāatzīmē, ka asociācija apvieno ļoti dažādus māksliniekus, un katrs no viņiem ir atradis sev īpašu radošo izteiksmi. Šai izstādei ir radīti vairāki jauni darbi, kas interpretē tēmas: savstarpējās attiecības, kombinācijas, saplūšana, kontaktēšanās, savstarpējā atkarība, mijiedarbība, kontrasts, informē L.Galēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lekcijas

10.jūnijā plkst.15.00 tekstilmākslinieces Elīnas Lūsis - Grīnbergas lekcija "Novitātes Eiropas tekstilmākslā".  

11.jūnijā plkst.16.00 starptautiski pazīstamās pečvorka mākslinieces, profesores Ainas Muzes meistardarbnīca "Pečvorka tehnikas un mūsdienīgi risinājumi tekstilmākslā"

Aicināti mākslinieki, studenti, zinātnieki, kas strādā ar jaunajiem tekstilmateriāliem, visi interesenti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja