Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bez snobisma pazīmēm

Vecrīgā atklāta galerija Supernova, kas sadarbosies ar jaunajiem māksliniekiem

"MŪSU MĒRĶIS bija atklāt telpu, kur izstādīt jaunu autoru darbus. Gribam izglītot sevi un sabiedrību. Pašas gribam augt un mācīties," saka galerijas Supernova dibinātājas Zane Onckule un Līva Kupča, kuras apgūst mākslas zinātni Latvijas Mākslas akadēmijas trešajā kursā. "Šeit būs ne tikai izstāžu zāle, bet arī lasītava, grāmatnīca, kur varēs iegādāties mākslas izdevumus. Rīkosim lekcijas un sarunas ar māksliniekiem un zinātniekiem," meitenes stāsta. Īpašs pasākums plānots Muzeju naktī 16.maijā. Muzeju nakts galvenā tēma šogad būs Ceļojums. Galerijā Supernova apmeklētājiem piedāvās mākslas projektu — instalāciju Atgriešanās mājās, kurā būs trīs pamatelementi: dīvāns, televizors un čipsi.

Līdz 18.maijam galerijā apskatāma atklāšanas izstāde, kurā piedalās četri mākslinieki. Uz apmeklētājiem raugās Krista Pudzena kibernētiska skulptūra—robots Profesora Dovela galva. Interaktīvā galva reaģē uz tās tuvumā esošajiem cilvēkiem, meklējot ar viņiem acu kontaktu. Liene Mackus demonstrē silikona suņu figūras (pievērsiet uzmanību ikonai Marija ar mopsi. Ievas Saulītes projekts Superjūtīgs apvieno performanci ar tās liecībām polaroīda fotogrāfijās. Ginters Krumholcs izstādījis granītu imitējošu vieglas konstrukcijas monstrozu objektu. "Apsveicama ir jaunās galerijas drosme sākt darbību nevis ar gleznām, bet objektiem. Tēlniecība tomēr atstāta novārtā, glezniecība ir drošākais žanrs, ar ko sākt," vienā balsī apgalvo K.Pudzens, L.Mackus un I.Saulīte. "Galeriju Rīgā ir daudz, taču bieži vien tās māksliniekiem nedod īpaši daudz iespēju," viņi piebilst.

"Mēs vēl meklējam tos māksliniekus, ar kuriem ciešāk strādāsim, tagad notiek taustīšanās process," norāda Z.Onckule un L.Kupča. "Draugu mākslinieku mums ir daudz mazāk nekā citu profesiju pārstāvju!" Nākamā izstāde Supernovas telpās būs Magones Šarkovskas gleznu ekspozīcija (no 21.maija). "Mēs pētām, kas notiek pasaulē, skatāmies uz jaunām, aktīvām galerijām, piemēram, tām, kuras piedalās jaunās mākslas gadatirgū Liste Bāzelē. Gribam sadarboties ar vēstniecībām un dažādiem fondiem, lai parādītu Rīgā ārzemju mākslinieku darbus. Tas ir laika jautājums." Viens no paraugiem, kā var darboties jaunās mākslas galerija, ir Viļņas galerija Tulips & Roses. "Viļņā mākslas dzīve vispār ir apskaužami aktīvāka," uzsver Z.Onckule.

Supernova atrodas ļoti labā vietā — Krāmu ielā 3, blakus Rātsnamam. Visticamāk, ja valstī nebūtu krīzes un nekustamā īpašuma un īres cenas nebūtu sarukušas, atrast tik labas telpas jaunajai galerijai nebūtu iespējams. "Kad meklējām piemērotu vietu, šis bija labākais variants," atbild Supernovas dibinātājas. "Sadarbosimies ar dizaineriem. Tagad pie ieejas galerijā stāv soliņš, kura autors ir Rihards Funts. Lai cilvēki atnāk, apsēžas, pie mums var iedzert kafiju." Galerija vilinās ar pieejamību un atklātību — nekāda snobisma. "Kāds tur snobisms! Mums kaut kā jaizdzīvo," skaidro Zane un Līva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja