Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Biedējošais genders un patriarhāta slazdi

Izstāde Euro Femmes ielūkojas feminisma plašumos

Sešas jaunās paaudzes mākslinieces no Latvijas un Lielbritānijas apvienojušās grupas izstādē Euro Femmes, lai ar laikmetīgās mākslas līdzekļiem atklātu feminisma plašumus, kas Latvijā vēl aizvien atduras pret zināmiem rāmjiem. Izstādi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls Radošajā darbnīcā atklāja vakar, un tā būs skatāma līdz 14. jūlijam.

Kā, izstādi piesakot, pauž tās kuratore un viena no dalībniecēm, video un performances māksliniece Mētra Saberova, Latvijas kultūrtelpā un sociālajā vidē feminisms pēdējos gados nostiprina savas pozīcijas kā dienaskārtībā pieminama parādība, taču diemžēl tā bieži vien tiek piesaukta kā no Rietumiem ievesta ideoloģija, nevis kā viens no mērķiem Latvijas vispārējās labklājības veicināšanai. "Izvēlēto mākslinieču risinātās tēmas atklāj feminisma plašo spektru, ko Latvijas sabiedrība nav spējīga iztēloties patstāvīgi, vēl joprojām cīnoties ar tradicionālām diskriminējošām dzimumu un seksualitātes izpratnēm un ierobežojumiem," M. Saberova raksta.

Latviešu mākslinieču darbus izstādē vieno vēlme radīt stāstus, kuri apliecina nepieciešamību dzirdēt sieviešu balsis. Tās runā ne tikai par lielajiem sociālajiem scenārijiem, bet arī par to izspēli ikdienā, vienojoties augošā pieprasījumā mainīties un attīstīties iekļaujošas sabiedrības virzienā. Elīna Brasliņa aicina meklēt risinājumu caur humoru leļļu animācijā Kam no gendera bail?. Viviannas Marijas Staņislavskas veidotā komiksa humoristiskie un lakoniskie stāsti ataino šodienas notikumus un situācijas, kas ietekmē sabiedrības kopējos uzskatus. Savukārt Mētras Saberovas animētais video taustās cauri komiski neskaidrajām atšķirībām un līdzībām feminisma attīstībā Rietumeiropā un Austrumeiropā.

Savukārt izstādes dalībnieces no Lielbritānijas kritiski pievēršas konkrētām patriarhālās struktūras lamatām. Kirstina Bārnsa izsmej Lielbritānijas likumus attiecībā uz sieviešu ejakulācijas atainojumu pornogrāfijā. Kamilas Gonsalesas-Koreas darbs IRL turpina darbu sēriju The Nipple Act, pētot interneta ietekmi uz cilvēku emociju izpausmēm. Darias Blūmas performances un videoinstalācijas izceļ konfliktu sievietes ķermeņa pašreprezentācijā.

Izstādes ietvaros notiks arī režisores, publicistes un feministes Alises Zariņas lekcija par sievietēm kino industrijā (11. jūlijā), filozofu Annes un Aināra Sauku lekcija Sievišķā izvērsumi – miesa un vēsture (4. jūlijā), kā arī Elīnas Brasliņas meistarklase bērniem (14. jūlijā) un tikšanās ar izstādes māksliniecēm (16. jūnijā). Īpašs notikums rīt, 15. jūnijā, būs Londonā strādājošā amerikāņu kuratora un rakstnieka Herba vieslekcija un īsfilmu seanss Cave Girls + Trashy Fashions: Unseen Post-Punk Videos by Women, kas veidots no ASV XX gs. 70.–80. gadu sieviešu eksperimentālās videomākslas arhīva materiāliem.

Sīkāk – www.lnmm.lv.

Top komentāri

.
.
Tvaicenes klientes. Un vēl- izskatās, ka narkotiku apkarošanas dienesti viņām nepievērš vajadzīgo uzmanību. Ārstēšana ir nepieciešama viennozīmīgi.
Gregs Millers
G
Man ir pretīgs feminisms un genderisms kā jebkura kroplība, kuru speciāli izspīlē un uzspiež sabiedrībai.
filozofs
f
Paskatoties uz feministēm, rodas jautājums: varbūt tiešām viduslaiku inkvizīcijai bija taisnība?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja