Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Davosas "piesardzīgais optimisms" par globālo lejupslīdi

Pasaules Ekonomikas Forums, kas notika pagājušajā nedēļā Davosā, attaisnoja tā nosaukumu pilnā mērā, jo šoreiz pasaules valstu un biznesa līderi, zinātnieki, vadošie eksperti un mediju pārstāvji uz sarunām pulcējās globālas ekonomiskās krīzes priekšvakarā. Varētu teikt, ka gaidāmās ASV ekonomiskās lejupslīdes ietekme uz pasaules finanšu tirgiem un globālo ekonomisko izaugsmi aizēnoja Foruma pamattēmas par sabiedrības novecošanās problēmām, jaunāko tehnoloģiju un inovāciju izmantošanu energoresursu deficīta novēršanā un pat klimata izmaiņu ietekmi uz pasaules ekonomiku un iedzīvotājiem kopumā.

Tā vietā, Davosas Foruma dalībnieki apsprieda un izteica dažādas prognozes par ASV ekonomiskās krīzes ietekmi uz citām pasaules valstīm, ieskaitot Latviju. Kopumā, Davosas "noskaņojumu" var vērtēt kā "piesardzīgu optimismu". Viens no vairāk apspriestajiem jautājumiem bija ASV Federālās Rezervju Sistēmas lēmums samazināt dolāra bāzes procentlikmi par 0,75%, kas pamatā tiek darīts, lai palīdzētu amerikāņiem atmaksāt kredītus un aizdevumus bankām, tādā veidā samazinot nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdi. Tajā pašā laikā šis lēmums manāmi ietekmēja pasaules biržu indeksus, un, ja nacionālā banka konsekventi turpinās samazināt procentlikmi, tas būs nepārprotams krīzes signāls pārējai pasaulei. Davosas Foruma finanšu un ekonomikas eksperti gan vairāk atbalstīja viedokli, ka gaidāmā Amerikas ekonomikas lejupslīde īpaši ietekmēs Indiju un Ķīnu, ne tikai tāpēc, ka amerikāņi ir investējuši milzīgus līdzekļus šajās valstīs, bet arī ASV ir lielākais Āzijas preču eksporta tirgus. Kamēr ASV piedzīvo ekonomisko lejupslīdi, pasaules ekonomisko izaugsmi noteiks Indijas, Ķīnas ekonomiskā attīstība un investīcijas šajās valstīs. Savukārt, ne viens vien šo valstu pārstāvis izteicās, ka amerikāņi "atveseļosies" salīdzinoši ātri, jo tās ekonomika ir elastīga, balstīta uz zināšanām un inovācijām.

Tomēr rodas jautājums, vai gaidāmā ASV ekonomikas lejupslīde ietekmēs arī Eiropas un Latvijas ekonomisko situāciju?

Ja arī ASV lejupslīde ietekmēs Eiropas tirgu, tad, pirmkārt, to izjutīs lielākās Eiropas ekonomikas, kā Vācija, Lielbritānija un Francija. Eiropa Centrālā banka ir paziņojusi, ka, lai arī inflācija eirozonā ir sasniegusi 3,1% no pieļaujamiem 2%, banka nesagaida vispārējo ekonomisko lejupslīdi 2008.gadā, un kopējais noskaņojums ir pozitīvs. Latvijai neveiksmīga sakritība ir tā, ka problēmas pasaules tirgos faktiski apgrūtina arī Latvijas ekonomisko situāciju, piemēram, kredītresursu pieejamībā un eksporta pieprasījumā.

Tomēr būtu aplami mūsu valsts neveiksmēs vainot tikai un vienīgi globālos procesus. Latvijas ekonomiskās problēmas – visaugstākā inflācija Eiropas Savienībā, lielais tekošā konta deficīts un rūpnieciskās ražošanas apjomu kritums – ir krietni lielākas nekā citās Eiropas valstīs.

Davosas gaisotnē gribas cerēt, ka, lai arī pēc neveiksmīgajām dienām fondu biržās ekonomiskās attīstības prognozes pasaulē ir nedaudz pesimistiskas, tomēr pareizi īstenota fiskālā politika ASV un Eiropā ļaus pārdzīvot šo gadu bez lieliem zaudējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja