Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eiropas kultūras mantojuma dienās Rundāles pils muzejā notiks bezmaksas ekskursijas

Atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas, Rundāles pils muzejs 9. septembrī ielūdz uz bezmaksas ekskursijām trijās muzeja ekspozīcijās un izstādēs.

Plkst. 12.00 ikviens ir aicināts uz ekskursiju izstādē Durvis uz vēsturi pils pirmajā stāvā, kas vēsta par Rundāles pils muzeja darbinieku ekspedīcijām 20. gadsimta 60.–80. gados.

Padomju laikā Rundāles pils muzejs bija viens no retajiem, kas uzdrošinājās glābt baznīcu iekārtas, priekšmetus un ēku arhitektūras detaļas, un viens no pirmajiem Latvijā, kas nodarbojās ar kultūrvēsturisku objektu padziļinātu izpēti. Izstādē Durvis uz vēsturi pils pirmajā stāvā atspoguļota daļa no muzeja darbinieku paveiktā kultūras mantojuma apzināšanā un saglabāšanā. Ekskursiju izstādē vadīs tās kuratore, muzeja Mākslas pētniecības nodaļas arhīviste Anita Bistere.

Savukārt pēcpusdienā, plkst. 13.30, Rundāles pils muzeja restauratore Baiba Leitlante apmeklētājus aicinās ieskatīties baznīcu mākslas ekspozīcijā Svētās Ģimenes kapelā, kas iekārtota kādreizējā pils staļļu ēkā.

Ekspozīcijā apskatāmi 17. un 18. gadsimta sākuma sakrālās mākslas darbi, starp kuriem centrālo vietu ieņem Zemītes baznīcas altāris – 17. gadsimta 2. ceturksnī darināts manierisma stila kokgriezumu šedevrs, kura restaurācijai veltīti vairāki gadi.

Visbeidzot plkst. 15.00 būs iespēja Rundāles pils muzeja Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītājas Ainas Balodes vadībā izstaigāt dekoratīvās mākslas ekspozīciju No gotikas līdz jūgendstilam, kas aizņem 15 telpas pils pirmajā stāvā. Tajā pārstāvēti visi vēsturiskie stili no 15. gadsimta līdz Pirmajam pasaules karam – to attīstības pamatlīnijas Rietumeiropā un izpausmes Latvijā. Īpaša uzmanība pievērsta tam, kā laika gaitā mainījies ornaments, priekšmetu forma, funkcija, dekors.

Lai palīdzētu plānot pasākuma norisi, lūgums uz ekskursijām pieteikties iepriekš, rakstot uz e-pastu [email protected].

8.–10. septembrī visā Latvijā norisināsies ikgadējās Eiropas kultūras mantojuma dienas. To laikā būs iespējams apmeklēt vairāk nekā 60 kultūras mantojuma vietu.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja