Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Romantiska poēma par mīlestību un jūru. Anta Jankovska un domubiedri muzicēs Ēdolē un Rundālē

Dziedātājas Antas Jankovskas izveidotā klasiskās mūzikas ģilde Euterpe aicina uz smalku un retrospektīvu skaņu ceļojumu koncertu ciklā Poēma par mīlestību un jūru

Koncerti izskanēs Ēdoles pilī 7. septembrī plkst. 19.00 un Rundāles pilī 8. septembrī plkst. 18.00. Tajos sagaidāms muzikāls piedzīvojums no XX gadsimta franču un beļģu kamermūzikas līdz postromantismam.

Koncertos Poēma par mīlestību un jūru piedalās soprāns Anta Jankovska, flautists Reinis Lapa, čellists Ivars Bezprozvanovs un arfiste Dārta Tisenkopfa-Muselli. Programmas uzmanības centrā ir franču impresionista Ernesta Šosona vokālais cikls Poēma par mīlestību un jūru (Poème de l’amour et de la mer) Op. 19 Marinas Vidmontes aranžijā īpaši šim atskaņotājsastāvam – flautai, čellam un arfai. Tas piedzīvos nosacītu Latvijas pirmatskaņojumu, jo pirmo reizi Latvijā šādā sastāvā izskanēja jau 15. augustā Durbes baznīcā Dienvidkurzemes festivālā Rimbenieks.

Koncertos skanēs arī franču komponista Marka Bertomjē Piecas nianses (Cinq Nuances) flautai un arfai, viņa tautieša Anrī Diparka Skumjā dziesma (Chanson triste) Op. 2, Nr. 4, soprānam un arfai, kā arī beļģu komponista Jozefa Jongena Divi skaņdarbi trio (Deux pièces en trio) Op. 80 flautai, čellam un arfai.

"Latvijā vēl nedzirdētā Poēma par mīlestību un jūru ir viena no Ernesta  Šosona slavenākajām un skaistākajām vokāli instrumentālajām kompozīcijām. Tā veltīta viņa domubiedram un draugam, franču komponistam Anrī Diparkam. Poēma tapusi ļoti ilgā laikposmā ar sešu Morisa Bušora poēmu dzeju, kas vēsta par romantisku vienas vasaras mīlas stāstu jūras krastā," stāsta Anta Jankovska. "Šosona mūzika ar viņam raksturīgo impresionistisko smalkumu un reizē pilnskanīgu postromantisma krāsu paleti ilustrē mīlestību, kas dzimst vasaras sākumā, ceriņu ziedēšanas laikā, un mirst rudenī kopā ar dzeltējošām un kalstošām koku lapām," dziedātāja iepazīstina ar mūzikas saturu un noskaņu.

Anta Jankovska atklāj, ka programma veidojusies ap šo Šosona vokāli simfonisko poēmu. "Es jau desmit gadus ļoti vēlējos to nodziedāt. Kad man to parādīja pianists Parmā, redzēju, ka tā ir ārkārtīgi skaista un grūta. Tolaik vēl nebiju gatava to dziedāt. Beidzot ir pienācis īstais laiks, kad to varu, un radās arī iespēja." Doma veidot pārlikumu triju instrumentu kamersastāvam šķitusi pilnīgi traka ideja, tomēr Marina Vidmonte ķērusies klāt, liekot arfai pildīt vismaz piecu instrumentu funkcijas.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs. Pensionāriem, studentiem un personām ar invaliditāti biļetēm atlaide.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja