Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ES jācīnās par ietekmi

Šajās dienās (16.-17. decembrī) Briselē notiek ES Padomes sanāksme, apzīmējot Beļģijas prezidentūras pirmo sešu mēnešu noslēgumu. Sanāksmes galvenās tēmas ir globālā krīze, patēriņa cenas un eirozonas stabilitātes nodrošināšanas mehānismi. No Latvijas šajā sanāksmē piedalās arī mūsu Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Ar pirmo ziņojumu pēc gada darba uzstājas ES Augstā pārstāve ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Katrīna Eštone (Catherine Ashton), kura šobrīd vada arī ES diplomātisko dienestu. Īpašu uzmanību gribu pievērst diviem viņas ziņojuma punktiem.

Pirmkārt, par ES attiecībām ar ASV. Šobrīd ASV pievērš mazāku uzmanību ES, tā vairs nav ASV galvenā stratēģiskā prioritāte – vairāk ASV skatās uz Irāku, Afganistānu un Ķīnu. ES iekšējās domstarpības un neefektivitāte neļauj tai ietekmēt ASV.

Otrkārt, to pašu iemeslu dēļ – nespējot koordinēt dalībvalstis, ES zaudē iespēju ietekmēt arī Krieviju.

Tas nav nekas jauns - bet šoreiz to saka jau ES galvenā ārpolitikas vadītāja, kura iecelta augstā amatā pēc ES Lisabonas līguma (kas stājās spēkā pirms gada). Tātad - iespējams, kaut kas beidzot „varētu izkustēties no vietas”. Galu galā, likmes ir augstas. Pasaules lietu kārtība mainās, Ķīna atgūst savas lielvaras statusu, ko tā zaudēja pirms 200 gadiem, Indija jau ir ceturtā lielākā ekonomika un Japāna atdevusi savu vietu Ķīnai kā otra lielākā ekonomika pasaulē. To visu paredzēja ASV pētnieki 2003. g. ES un ASV pētniecību institūtu konferences laikā Vašingtonā, kurā piedalījos kā Latvijas Ārpolitikas direktors. Starp citu, neilgi pēc tam ASV nodibināja stratēģiskas attiecības ar Indiju, un jau vairākus gadus ASV ar Indiju - vairāk nekā ar jebkuru citu valsti – veic kopējas kara flotes apmācības Indijas okeānā. Pēdējais laiks arī Eiropas Savienībai „savākties kopā”. Galu galā, tai ir 500 miljonu iedzīvotāju un lielākais tirdzniecības spēks pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja